Skocz do zawartości
Gość santiagos

Procka Czy Ramu?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość santiagos

Witam,

Zastanawiam się nad lekką modernizacją kompa.

Obecnie mam to co w sigu, mam kasę na dokupienie pamięci, choć myślę o dołożeniu 70 zł i kupnie 1 GB, żeby mieć 1,5 GB - wiecie... Vista...

W każdym razie ceny procesorów bardzo spadły i chciałbym kupić jakiegoś X2 3600+, bo ceny są świetne i mógłbym mojego za dopłatą zamienić na niego właśnie.

Czy lepiej CPU wymienić, czy dokupić RAMu? Obstawiam raczej RAM, bo więcej korzyści z niego będzie, chociaż może ktoś mnie oświeci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Stary radze ci sie nie przesadac na Viste, jest nie dopracowana jeszcze jesli chodzi o współgranie sprzetu(nie moglem pod vista wypalic zadnej plyty,ale odczytac tak), gry nie chodziłi tak jak trzeba bo co jakis czas wyjscie do windy,poczekaj az wyjdzie jakis SP bo inaczej kaszana, ja musialem powrocic do xp, a i tak te 1,5GB ci nie starczy, min to 2GB.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup RAM.

A potem:

Jeśli komp do gier to:

Zmień kartę graficzną, resztę zostaw. Chyba że masz $ to kup C2D e6300 (ale lepiej dołożyć do lepszej karty) - zmiana na x2 w grach niewiele da)

Jeśli komp wyłącznie do pracy z użyciem programów wyorzystującym 2 rdzenie to kup proca (najlepiej e6300) AMD X2 też zauażalnie przyspieszy działanie tych programów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość santiagos

Dzięki, ale nigdy nie kupię nic od Intela, głównie za sprawą cen :)

Co do zestawu, zmienię coś z DX10 jak wyjdą odpowiednie karty.

Obecnie jednak dołożę RAMu, myślę, że może i starczy coś kasy to kupię też dwurdzeniowca.

Kompa używam i do gier i do pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, ale nigdy nie kupię nic od Intela, głównie za sprawą cen :)

Co do zestawu, zmienię coś z DX10 jak wyjdą odpowiednie karty.

Obecnie jednak dołożę RAMu, myślę, że może i starczy coś kasy to kupię też dwurdzeniowca.

Kompa używam i do gier i do pracy.

Nie warto teraz przechodzić na Viste. Strata w grach rzędu 30% może być duża. A widze w sigu Galaxy więc nie od parady jest w zestawie do "niegrania" ;)

Ram warto kupić ale do puki nie wyjdą gry z DX10 i programy wpełni obsługujące a nie emulowane to nie opłaca się przechodzić na VISTE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi