Skocz do zawartości
Coyote2

Walnięte Pamięci?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Mój sprzęt to C2D e6300, Asus P5B, Patriot LLK 800MHz CL4 2x1GB w dualu, Tagan 500W. Reszta chyba nieistotna.

Pamięci ustawione w biosie (nawias okrągły jak jest ustawione) [Nawias kwadratowy - jakie są możliwości ustawienia]:

pierwsze cztery standardowe (ustawione odpowiednio 4,4,4,12)

a dalej zaczyna się jazda:

DRAM Write Recovery Time (6) [2-6]

DRAM TRFC (42) [20,25,30,35,42]

DRAM TRRD (10) [0-15]

Rank (Bank?- nie chce mi się teraz sprawdzać) Write to Read Delay (10) [0-31]

Read to Precharge Delay (10) [0-15]

Write to Precharge Delay (11) [0-31]

I teraz niezależnie od tego czy pamięci są ustawione tak, @800MHz DDR2, V 2,25V czy pierwsze cztery wartości odpowiednio 5,5,5,15 i @1000MHz DDR2. V 2,3V - Super PI jest niestabilne. Czasem test przejdzie, czasem się zawiesi. Czy Super PI jest jednoznacznym miernikiem stabilności? System chodzi mi stabilnie, nic innego mi się nie zawiesiło oprócz Super PI (a sprzęt ten mam już od listopada). Dzisiaj w nocy zapuściłem MemTesta i 9h chodził, nie znalazł żadnego błędu. Gdzie może leżeć problem?

Jeszcze dopytam, w innym temacie - podkręcając proca dostaję czasem (co któreś uruchomienie) kod z biosu o problemie z pamięcią (1 długi, 3 krótkie). Ale to tylko wtedy gdy proc jest podkręcony, a pamięć pracuje dokładnie tak samo, jak przy standardowym ustawieniu proca. Dziwne.

Pomóżcie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś na niższym napięciu? Do testów stabilności używaj raczej Super Prime 2004.

Nie mam Super Prime 2004 (w ogóle jest coś takiego, bo szukając w google znalazłem tylko "Stres Prime 2004" i jego wersję wielordzeniową: Orthos).

Orthosem testowałem jakiś czas temu i całą noc komputer przechodził bez najmniejszego problemu. Test "Small FFTs" (ten test rzekomo sprawdza procesor). Dzisiaj na noc zostawię test "blend" - to testuje procesor i ram. Dam znać rano czy się zawiesił czy nie.

Niższego napięcia nie sprawdzałem, wyższego też nie. Producent rekomenduje 2,2V do 800MHz i 2,3V do 1GHz. Na Asus P5B mogę ustawić 2.10, 2.15 a potem 2.25 i 2.30. Nie wiem dlaczego nie ma 2.2, ale myślę, że nie przekarmiłem pamięci prądem. W końcu markowy sprzęt w miarę. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi