Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie dzisiaj stalem sie szczesliwym (mam taka nadziejze) posiadaczem E2160 narazie nie mam mozliwosci testow bo czekam na plyte glowna caly czas. Ale mam pytanie czy te informacje zawarte na procku powiedza wam cos , bo wiem ze w AMD mozna z tego bylo co nieco wywnioskowac co do mozliwosci OC.

SLA8Z MALAY

1,80GHz/1M/800/06

Q737A607

[ciach!].. jakbyś troszke poczytał temat to byświedział że z OC jest full loteria :mur:

@Bulizzor stawiam na 56C mimo wszystko - sam mam tyle na stock w orthosie

Nawiasem mówiac mam zonka i nie wiem z czym Proc robi 3GHz na ustawieniu 10x300 CL4 450MHz ale z CL5 500MHz zwiecha zaraz po załądowaniu Windy a pamięci robią 520MHz z tego co na razie sprawdziłem - lipa jakaś (Edit - wczoraj stabilnych ustawień dziś nie moge odtworzyć :?)

@misiom1 to by znaczyło że w idlu ma ze 20C - w sumie sie tam nie znam ;)

Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w idlu jest 29 (przynajmniej tak pokazuje) - chłodzenie Scythe Mine rev. B wiec nie byle jakie, buda mocno wentylowana. Wkrótce zaczne krecic i nie wiem czy sie bać że jak speedfan bedzie pokazywał 60 to bedzie taj naprawde 85 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w idlu jest 29 (przynajmniej tak pokazuje) - chłodzenie Scythe Mine rev. B wiec nie byle jakie, buda mocno wentylowana. Wkrótce zaczne krecic i nie wiem czy sie bać że jak speedfan bedzie pokazywał 60 to bedzie taj naprawde 85 :D

A no to light - mi na boxie w Idlu pokazuje 19C większość progsów ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze mam realne temperatury 29C/41C (w pokoju 20/21) lecz pewności nie ma :/

Czy ktoś jasno wie, który program wskazuje dobrze odczyty?

W kwestii temperatury rdzenia grafy o dziwo wszystkie mozliwe programy są zgodne (speedfan, everest, coretemp, hwmonitor) natomiast juz z prockiem jest kaszana ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz dawno bylo powiedziane ze w C2D nie ma sensu patrzec na temperatury, bo sa wziete z kosmosu... Liczy sie tylko to ile brakuje do tjunction.

Składałem ostatnio kumplowi kompa na E2160 i niestety czapka tak krzywa ze nawet z Ninja dalem mu tylko 2.8 GHz na 1.365 (lub 1.385, nie pamietam juz) z biosu, inaczej mialby za cieplo na dzialanie prawie 24/7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie pochwale. Po godzince o/c e2160 @3200(8x400) na 1,3v full stable,chłodzony BT 55C(load). Max jaki uzyskałem to 9x390 1,45v i pewnie było by więcej ale te zryte kingstony maja problem zrobić 800Mhzcl5;( jak dostane grafe to dam screna bo na s3trio ciężko:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zarąbiście bo ja za żadne skarby nie mogę tego cholerstwa podkręcić. jeśli ktoś byłby tak dobry i wspomógł mnie to byłbym wdzięczny. jak do tej pory wszelkie moje poczynania kończą się zwiechą w okienkach. proszę o PW jak coś.

Edytowane przez Liquid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miał ktoś problem że na jakieś płytce(u mnie są to dwa FOxy, jeden P35A drugi -S ) proc nie chce ~350-350fsb przekroczyć?

Sprawdzane na wszystkich biosach, ramy i proc na 100% nie blokują

W sumie myślałem że to płyta ma problem, ale przyszdł do mnie drugi fox i to samo :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Zmieniłem boxowe chłodzenie swojego E2160 na Thermalright Ultima-90 + Acutake 120mm. Wielkich rewelacji nie ma - temp. rdzeni około 5-6, temp. procesora około 10 stopni niższa (3GHz, 1.36V). Poza marnymi kilkoma stopniami zysk to oczywiście zmniejszenie poziomu głośności (ciszy nie ma, bo dyski wciąż te same).

Ciekawi czy rzeczywiście, jak tu już ktoś pisał, chłodzenie "pokaże pazurki" przy większym napięciu. Dzisiaj będę próbował dobić do 3.2GHz. ;P

Zastanawia mnie jeszcze wpływ montażu coolera na efektywność jego pracy. Chodzi mi o skierowanie wentylatora - na tył bądź górę obudowy (zasilacz). BezbronnyPL pisał (post #2270) o znacznym spadku temperatur po zamontowaniu w taki właśnie nietypowy sposób Pentka HP-100.

Może ktoś z innym chłodzeniem próbował je tak montować?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi tempami to sa jaja, ale to nie ma sie co przejmować bo inaczej dawno byśmy wszyscy powyrzucali nasze chłodzenia za okno :D

Małe porównanie:

Ja - e2160 - 375x8 @ 1.3V | vid 1.1875v - WC własniej roboty, wczesniej blok ala flowpin, teraz pinowiec ~120 pinów - bez róznicy w temperaturze. Do tego dochodzi wyczyszczony poldek @ 2x120cm :)

Orthos po ok~10min - 77* - CoreTemp0.96 Tj.max 100*

Kumpel - e2140 375x8 @ 1.3V | vid 1.325v - BOX

Orthos po ok~10min - 80* - CoreTemp0.96 Tj.max 100*

Wniosek: te procki sa do bani :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie tutaj E2140 (po kliknięciu na pierwszą fotkę widać szczegóły).

Jakoś mi nie wychodzi.

333x8 (w biosie napięcie NORMAL)> 375x8 (w biosie 1.38125V - minimum, żeby orthos się nie wywalił)

Dołączona grafika Dołączona grafika

Wina płytki?

Co z tymi temperaturami jest. W biosie pokazuje mniej więcej takie jak Everest.

A, i jeszcze jak napięcie CPU ustawię inne niż NORMAL, EIST przestaje działać mimo, że załączone. Tak ma być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Świder odpal coretempa + orthosa stres cpu i napisz jaki masz vid.

Identyczny jak pisałem wczesniej - 1.1875v - sprawdzane na CoreTemp 0.96 i 0.95.4 A co, powinno się zmienić ? :)

@Paweł666 - u Ciebie wc przynajmniej cos daje, temp w stressie nawet znośne, no i róznica miedzy boxem a wc jest znaczna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Identyczny jak pisałem wczesniej - 1.1875v - sprawdzane na CoreTemp 0.96 i 0.95.4 A co, powinno się zmienić ? :)

myslalem ze moze eista masz zalaczonego, mnie identyczny "vid" pokazuje jak zjedzie z napieciem i mnoznikiem na x6

w stersie x8 mam juz 1,3000V

Screen nr 1 idle .................................................. Screen nr2 stress

post-102524-1200779049_thumb.jpg post-102524-1200779198_thumb.jpg

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi