q8ic Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) Strongman Procki fajne ale wgraj HwMonitor i wtedy zobacz temperatury - inne pokazują zaniżone wartości o ok 15*C. Tzn. zaniżony odczyt, który jeżeli patrzyć na to rozsądnie ma więcej wspólnego z rzeczywistością niż ten prawidłowy :D . Anyway tempy masz normalne - takie same mam na boksie ~70*C. svende z kolei mówi, że to może być masa zabezpieczająca rdzeń gorsza niż w normalnym c2d - brzmi logicznie: » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Pewne sprawy powinny być oczywistą oczywistością, E21x0 po podkręceniu o np. 100% i dorzuceniu wiekszych voltów, nie może nie wydzielać ciepła (Letnie BOXy, praktycznie chłodne Ninje w pełnym passiv, brak różnicy po dodaniu wentylatora). Dla porównania wiem jak sie grzeje 65nm Brisbane, lub na tej samej Ninji Venice na napieciu obniżonym do 1,07. Jeżeli zdjęcie IHS spowodowało tylko ok 10% spadku temperatury w programch 9 i nieznaczne podgrzanie coolerów), to problem musi leżeć głębiej, może masa zabezpieczająca na rdzeń E21x0 jest słabszym przewodnikiem ciepła niż ta z pełnych C2D znowu sie zamotałem ..Ten najnowszy HWMonitor tez źle pokazuje .... Mialem na mysli 1.0.5.8 Edytowane 22 Grudnia 2007 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jupijupi Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Ten najnowszy HWMonitor tez źle pokazuje .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) Strongmen uzywa coretemp w wersji 0.95 , wersja 0.95.4 pokaze mu temperature o 15C wieksza a hwmonitor pokaze wieksza o kolejne 15C. Na pytanie, ktory program jet najblizszy prawdy to ja nie odpowiem, zakladajac ze throttling wlacza sie przy 95C to prawdopodobnie jest to HWMonitor. EDIT: Wyglada na to, ze faktycznie najnowszy HWMonitor zaczal pokazywac wartosci o 15 nizsze niz poprzedni, heh. Edytowane 22 Grudnia 2007 przez Taipan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Z tydzień temu czytałem tu czyjś post, że po podniesieniu napięcia na płycie lub coś podobnego procek idzie stabilnie wyżej. Nie mogę tego postu znaleźć teraz. Może ktoś pisał jakąś herezję a może to prawda. Mój procek idzie na 3.0 dopiero przy 1,445. Reszta ustawień płyty domyślnie. Czy można coś z tym prockiem jeszcze zrobić? Przydało by się obniżyć napięcie procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
screws Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 U mnie temperatury wyglądają następująco (temperatura w pokoju ok. 21-22 st. C, procek E2160@2,7GHz 1,20V rewizja L2, chłodzony HP-100): idle: stress: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 @ CruX W moim przypadku, operowanie 'FSB' do 430, czyli do walla procka nie wymaga zadnego zwiekszania napiecia plyty glownej, u ciebie pewnie bedzie podobnie. Ustaw dla spokoju na powiedzmy 1.35v i tyle. Z drugiej strony przy 1.5V i wiecej na NB komp mi sie wiesza. Jak stoisz z temperatura ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 @ CruX W moim przypadku, operowanie 'FSB' do 430, czyli do walla procka nie wymaga zadnego zwiekszania napiecia plyty glownej, u ciebie pewnie bedzie podobnie. Ustaw dla spokoju na powiedzmy 1.35v i tyle. Z drugiej strony przy 1.5V i wiecej na NB komp mi sie wiesza. Jak stoisz z temperatura ? W tym poście, którego nie mogę znaleźć ktoś pisał, że podnoszenie napięcia na NB zwiększa OC procka przy tym samym napięciu. Nie chce mi się w to trochę wierzyć. Temp procka jak i rdzenie w stresie (orthos) wynoszą 54-55C. Freezer wtedy ma 2600obr/min a normalnie około 1300 (automatycznie się rozpędza). Nie mam jeszcze żadnych innych wentyli w obudowie a ta jest zamknięta. Czytając niektóre posty to temp mam super wzorcowe. Niestety 1,445V to słaby wynik przy 3GHz. Z tego co czytałem moja płyta zawyża V więc realnie mam około 1,4V. A więc można to jakoś poprawić? To mój pierwszy intel a na amd nie było żadnych magicznych sztuczek poza zwiększaniem V procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) a mi pokazuje temp. hwmonitor 1.0.5.9 oraz speedfan 4.33 taką samą ... czyli 29C. Jest to mozliwe? Nie krecony, chlodzony Scythe Mine rev.B. Edytowane 22 Grudnia 2007 przez Bulizzor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) Bo 1.0.5.8 pokazuje ta "prawidłową" - patrz mój post wyżej. no teraz widze 44stopnie. Nie za duzo? :DNie - ja mam mniej więcej tak samo na boksie, ustawienia w sigu. Edytowane 22 Grudnia 2007 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 no teraz widze 44stopnie. Nie za duzo? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=131008 Jak narazie najlepszy topic dotyczacy temperatury C2D jaki znalazlem. Przeprowadze dzisiaj probe, mianowice sciagne cooler, zaloze na rdzen miedziana plytke jako prowizoryczny IHS i zmierze termometrem temperature w jakiej zalaczy sie throttling. Moze dojde do jakichs ciekawych wnioskow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razer Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) U mnie nie ma rewelki.. e2160 pierwszy lepszy z brzegu vid 1.35v dałem 1.4v i z marszu poszedł na 3.2GHz.. Na 1.38v już się wywalał.. 41w stressie na każdym rdeniu chłodzone WC :) edit od biedy 3.5ghz na 1.525v tez robi ;/ Edytowane 22 Grudnia 2007 przez razer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 W tym poście, którego nie mogę znaleźć ktoś pisał, że podnoszenie napięcia na NB zwiększa OC procka przy tym samym napięciu. Nie chce mi się w to trochę wierzyć. Kiedy to chyba prawda :) Moge to potwierdzić na podstawie własnych obserwacji ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 U mnie nie ma rewelki.. e2160 pierwszy lepszy z brzegu vid 1.35v dałem 1.4v i z marszu poszedł na 3.2GHz.. Na 1.38v już się wywalał.. 41w stressie na każdym rdeniu chłodzone WC :) edit od biedy 3.5ghz na 1.525v tez robi ;/ no to rzeczywiscie bez rewelki :lol2: :mur: a moze za duże wymagania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razer Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 W sumie jak za nówke proca dałem 230zł to nie ma co marudzić ale jest ten niedosyt ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Niedosyt w jakim sensie ? O_o 3.5Ghz na ~1.5v - tyle to robią selekty... A te 3.2Ghz na 1.4v to przecież też faajny wynik ;] A teraz pokaz screena z Orthosa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 (edytowane) Zrobilem test dla desperatow, za chlodzenie procka posluzyla mi miedziana plytka 50x50x7mm i CLP. Procek puszczony 1200mhz 1.3V obciazony orthosem ladnie dobil do temperatury gdzie wlaczal sie throttling. Temperatura powierzchni plytki w momencie throttlingu wyniosla 75C, wnioski: a) transfer ciepla jest na dobrym poziomie i tjunction max mojego procka to ~75C b) transfer cieply nie jest najlepszy i tjunction max to faktycznie 85C c) transfer cieplny jest fatalny i tjunction max to 100C Na oko wyglada, ze b) EDIT: Ta dziesieciostopniowa roznica temperatur pomiedzy coretempem a miernikiem wystepuje rowniez w idle. Edytowane 22 Grudnia 2007 przez Taipan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Mi się ładnie trafił jednak procek. Wcześniej na P5LD2-SE musiałem dawać wyższe napięcia, np. 1.35V dla 2.8GHz, teraz na 1.25V robi mi 3GHz...stabilnie... na mojej nowej plytce. Ramy tez wyzej ida, na nizszym napięciu..mmhmm:) mioodzio:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Panowie na szybko potrzebuje odowiedzi na pytanie (nie ma w FAQ bo FAQ nie ma ;] a w szukajcie cieżko pytko sformułować: jakiej temp procka (nie pojedynczego rdzenia tylko procka ;)) nie powinno sie przekraczać w stressie ? I czy jest taki programik co pozwala odczytać maxtemp coś jak A64 max temp ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Panowie! Wiecie może jakie jest standardowe napięcie na NB w Asusie P5K-E? Przy FSB 415MHz monitor już mi się nie włącza a przy 414 jest ok. Więc 415 to chyba FSB WALL :/ Chyba, że na chipsecie trzeba zwiększyć napięcie? Jak uważacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Panowie! Wiecie może jakie jest standardowe napięcie na NB w Asusie P5K-E? Przy FSB 415MHz monitor już mi się nie włącza a przy 414 jest ok. Więc 415 to chyba FSB WALL :/ Chyba, że na chipsecie trzeba zwiększyć napięcie? Jak uważacie? a ile dajesz ?? przy ok 400 na NB 1,4v starcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 a ile dajesz ?? przy ok 400 na NB 1,4v starcza.Nie wiem właśnie bo mam ustawione na auto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Wejdz w biosie w zakładke monitorującą temp i napięcia i powinno być napisane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Większość P35 na luzie robi FSB 400-450 na 1.25v... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razer Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 u mnie pent potrafi zrobić 440FSB v na nb auto.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Czyli mam lipny procek :/ Przy 415MHz już się nie włącza monitor. Procek jest w tej chwili ustawiony na 8x400 (3200MHz) i Vcore=1,425 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zakinho Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 jakie myslicie jakie bedzie bezpieczne napiecie dla procesora dla komputera jak w singu. na def rbi spokojnie 3ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 ~1,5 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Testowal ktos e2200? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Niczym się nie różnicy tylko mnożnikiem i ceną... O/C pewnie będzie takie samo. Jak już się ktoś boi FSB Walla to kupuje E2180 z 10x. E2200 z 11x to już głupota :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...