Skocz do zawartości
mefi

ECS K7S5A i hardware w czym tkwi bol.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukanie nic nie dalo!

Mam taki problemik. Zmienialem kompa i zostalo mi cos takiego:

ECS K7S5A Athlon 1 Ghz 256 ddr (266 noname) gf2 mx 400 (32 sdram) Hdd Samsung 40 Gb (nie znam modelu) Cd Rom Lg 52x Bios plyty najnowszy ze strony producenta. Zasilacz i obudowa to Codegen (zasilacz 300 Watt)

A problememem jest to ze jezeli instaluje Win Xp Prof to wszystko jest ladnie pieknie az do 1 uruchomienia (zainstalowanej windy) pojawia sie przez ulamek sek (nie da sie przeczytac co tam jest napisane) blue screen i restartuje sie i tak w kolko (w miedzy czasie pojawia sie screen z awaryjnego uruchamiania, ale nawet wybor uruchamiania awaryjnego nie pomaga to samo).

Win 98 se chodzi w miare dobrze tylko czesto powoduje zwis (pomaga twardy reset).

Dodam ze chodzil juz na tym kompie Win Xp ten ktory teraz sie nie chce zainstalowac tyle ze na Sdram-ach 512. Wymiana tych ddr spowrotem na sdram nie pomaga to samo. Dodam ze te ddr i sdram sprawdzalem w innych kompach.

Napisalem tego posta tu bo wedlug mnie to wina sprzetu nie software-u.

Pomozcie jezeli mozecie zanim wywale tego kompa przez okno.

(Tylko bez rad typu wywal tego ECS kup Epoxa 8rda+ i bedzie git :)

Za pomoc z gory dzieki

edit: Dodam ze nic nie jest krecone wszystko default i ramy ustawione w biosie na safe i cl3 (zreszta kombinowalem ze wszytkimi ustawieniami i nic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jedziesz na ustawieniu 100/133 (CPU/MEM) to ustaw 100/100. Sis 735 ma problemy z asynchronicznym taktowaniem i na niektórych płytach nie chiało to dobrze działać.

Pozdr.

qrcze zapomnialem dodac probowalem testowalem odpalalem 100/133 100/100 i 133/133 wszystko tak samo. Dodam jescze ze Win 98 se wiesza sie czesto ale w grach (fps-y rozne) nigdy samoistnie albo podczas pracy na nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedz na pytanie z tematu: Blad tkwi w tym, ze masz ta plyte...

A tak na powaznie ja tez mialem swego czasy podobne problemy z tym ECS-em (wymiana pamieci na inne sprawdzone tez nie pomagala) ale udalo mi sie czesciowo to obejsc poprzez zmiane timingow pamieci- wszystkie czasy na najwolniejsze i oczywiscie synchroniczne taktowanie szyny (a byl tam Duron wiec tylko 100MHz :cry: ale teraz restarty zdarzaja sie niezbyt czesto jak na ECS-a tzn. sporadycznie po kilku godzinach intensywnego giercowania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj wylaczyc ACPI w biosie. Ja mam k7s6a i pomoglo

Też o tym myślałem, ale raczej może ma wyłączone i coś się kaszani. Jak miałem K7S5A to wyłączenie powodowało niemożliwość zainstalowania W98, dlatego musiało być włączone.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm nie wiem czy to cos pomoze ale ostatnio wymienialem w kompie na ktorym byl ecs k7s5a i athlon 1 ghz zmienialem na 1,7 ghz i grafe wymienialem. po wymianie odpalame pierwsza lepsza gierke i zwis, benchmark - zwis... i tak w kolko. myslalem ze to proc sie przegrzewa bo wentylator zostal stary ale co sie okazalo? grafika ze sklepu byla walnieta... chociaz nie musi byc nowa. wszystko sie od czasu do czasu samoistnie psuje :) wiec musisz po kolei wyciagac / wymieniac sprzet az znajdziesz usterke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 99proc to wina codegena podobno strasznie sie gryzie z ta plyta nie  wiem na jakiej zasadzie ale duzo ludzi ma z tym problem ...  poprostu sprubuj na innym...

khy khy, za przeproszeniem gowno prawda, mam na to 3 zyjace dowody w tym jeden moj wlasny i prywatny :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozycz od kogos jakis dobry (firmowy) zasilacz 300-350 W i sprobuj na nim odpalic kompa, a jak nie pomoze to wymieniaj po kolei po jednym urzadzeniu w kompie, jak za ktoryms razem pojdzie stabilnie to bedziesz wiedzial co Ci koliduje ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja stawiam na zasilke mialem kiedys tego ECSa na szczescie przez jakis tydzien :D i wymienilem. Wiem ze te plyty maja problem z zasilaczami firmy codegen czesto robia na nich dziwne krzaczki. Musialbys sprawdzic na innym zasilaczu. A przed sprawdzeniem innej zasilki zapodalbym cheepobiosa i zalozyl wiatraczek na chipset

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez stawiam na tego Codegena!!!! choc przyznam sie ze ja mam zasilacz 230W i wszycho chodzi zajebczyscie :twisted: choc jak testowalem u kumpla kompa w obudowie Codegena to rzeczywiscie byly problemy i chlopak wymienil zasialcz i jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 99proc to wina codegena podobno strasznie sie gryzie z ta plyta nie  wiem na jakiej zasadzie ale duzo ludzi ma z tym problem ...  poprostu sprubuj na innym...

khy khy, za przeproszeniem gowno prawda, mam na to 3 zyjace dowody w tym jeden moj wlasny i prywatny :wink:

sluchaj nie masz napewno identycznego konfigu jak kolega wiec akurat u ciebie moze dzialc ok (mniejszy pobor mocy or smth like that) moj kumpel tez ma codegena i k7s5a i wszystko jest ok ale znam wielu ludzi ktorym wlasnie te zasilki sprawialy problemy na tym ECSie a sprawdzic nigdy nie zaszkodzi trzeba wyeliminowac kazda mozliwosc a w szczegolnosci gdy jest to ECS ;) :lol:

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to witaj w klubie :D ,ja od tygodnia probuje znalezc przyczyny nie stabilnej pracy mojego kompa,( nie pamieci ,nie grafa) , pomyslalem ze siada mi kontroler na plycie. Cikawe to co mowicie o codegen i k7s5a, bo taki tez mam zasilacz. Co do biosu to miałem cheepbiosa i bralem również jego wine pod uwage. Ale nie wiem co myśleć bo teraz na nowym ami jest lepiej ,ale nie jest dobze. Aha a codegen działał mi idealnie wczesnej z ta plyta przez jakies 2 miechy i to na lekkim podkręceniu, a teraz robia się szopki na nominalnych. :x :!:

PS. Nie lubie ecs. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

k7s5a mial tez problem z grzejacym sie NB. Sprawdzcie jego temp. najlepiej paluchem :lol: ;) :D pamietam ze moj chipset az parzyl. CZesto to rowniez powodowalo zwisy i samoczynne restarty zazwyczaj po wymianie pasty i zalozeniu dodatkowego wentylatorka bylo OK!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj wylaczyc ACPI w biosie. Ja mam k7s6a i pomoglo

Też o tym myślałem, ale raczej może ma wyłączone i coś się kaszani. Jak miałem K7S5A to wyłączenie powodowało niemożliwość zainstalowania W98, dlatego musiało być włączone.

Pozdr.

Faktycznie, najpierw spróbuj z zasiłką, zamień na inną i wtedy zobacz. A jak nie pomoże, to sprawdź z tym ACPI- najlepszy chyba sposób, to zainstalować windowsa poprzez setup /pi -switch "pi" powoduje nie instalowanie przez windows obsługi ACPI. U kupla na tym samym cholernym ECS pomogło na notoryczne zwiechy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios wgralem najnowszy (nie cheep) tyle ze ze strony ECS n/b ma temperature chyba w porzadku (czyt. nie parzy :) a zasilacz podlaczalem ten z budy z podpisu i to samo.

Wczoraj znalazlem gwarancje od tego trupa na plyte na grafike dysk i na cos tam jescze wiec chyba oddam go niech szukaja bo nerwicy mozna dostac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Szukanie nic nie dalo!

Mam taki problemik. Zmienialem kompa i zostalo mi cos takiego:

ECS K7S5A Athlon 1 Ghz 256 ddr (266 noname) gf2 mx 400 (32 sdram) Hdd Samsung 40 Gb (nie znam modelu) Cd Rom Lg 52x Bios plyty najnowszy ze strony producenta. Zasilacz i obudowa to Codegen (zasilacz 300 Watt)

A problememem jest to ze jezeli instaluje Win Xp Prof to wszystko jest ladnie pieknie az do 1 uruchomienia (zainstalowanej windy) pojawia sie przez ulamek sek (nie da sie przeczytac co tam jest napisane) blue screen i restartuje sie i tak w kolko (w miedzy czasie pojawia sie screen z awaryjnego uruchamiania, ale nawet wybor uruchamiania awaryjnego nie pomaga to samo).

Win 98 se chodzi w miare dobrze tylko czesto powoduje zwis (pomaga twardy reset).

Dodam ze chodzil juz na tym kompie Win Xp ten ktory teraz sie nie chce zainstalowac tyle ze na Sdram-ach 512. Wymiana tych ddr spowrotem na sdram nie pomaga to samo. Dodam ze te ddr i sdram sprawdzalem w innych kompach.

Napisalem tego posta tu bo wedlug mnie to wina sprzetu nie software-u.

Pomozcie jezeli mozecie zanim wywale tego kompa przez okno.

(Tylko bez rad typu wywal tego ECS kup Epoxa 8rda+ i bedzie git  :) 

Za pomoc z gory dzieki

edit: Dodam ze nic nie jest krecone wszystko default i ramy ustawione w biosie na safe i cl3 (zreszta kombinowalem ze wszytkimi ustawieniami i nic)

moim skromnym zdaniem ból tkwi w sterowniku do któregoś urządzenia, jeżeli windzie xp sie nie zgadzają sterowniki to przy uruchomieniu sie wywala. Jeżeli od razu po instalce (bez instalacji sterowników innych niż od microsoftu) też sie wywala to problem tkwi w nieprawidłowym rozpoznaniu urządzenia przez winde, najprawdopodobniej jest to ACPI lub cóś zintegrowanego. proponuje ci powyłączać wszystko co jest możliwe w biosie, i po kolei sprawdzać.

druga moja teza to oczywiście: z nie ECS'em nie miałbyś takich problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...