Lysyn Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Mam pamieci PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4 / 1000 MHz CL5 na Viscie 64. Plyta głowna EVGA 680i. Mam mozliwosc dokupienia kolejnyc 2 x giga pamiei za ok 850 zl. Czy zauwaze ronice. Jakis specjalnych programow pamieciozernych nie uzywam. Gry owszem na 1680X1050 na 8800 gtx na full detalach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Z ramem jest tak: dziś 4 Gb to bardzo duzo - jutro to juz bedzie standard :>. Jak masz kase to pobieraj, tym bardziej że Bill potwierdził iz 4Gb dla jego nowego dziecka to w sam raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 4GIGA , to fajnie następca wisty będzie na przywitanie wołał o 4gb , a wpełni możliwości zobaczymy przy 8GB i więcej, to ja dziękuje i postoje !!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 nie warto, do tego na winXP bedzie max. wykrywalo 3,5GB a vista oprocz spadku wydajnosci o ok. 10-15% w grach nic nie ma do zaoferowania, DX10 jeszcze nie gotowy... poczekaj z pol roku, wtedy kiedy wyjdzie dx10 razem z paroma interesujacymi grami to sie przerzucisz na viste i wtedy dopiero zaczneisz myslec czy 2GB by sie przydalo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Ale ja juz sie przerzucilem nqa Viste 64. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Gothic 3 juz potrzebuje ponad 2gb, poza tym mozna wylaczyc plik wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Mam pamieci PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4 / 1000 MHz CL5 na Viscie 64. Plyta głowna EVGA 680i. Mam mozliwosc dokupienia kolejnyc 2 x giga pamiei za ok 850 zl. Czy zauwaze ronice. Jakis specjalnych programow pamieciozernych nie uzywam. Gry owszem na 1680X1050 na 8800 gtx na full detalach. Dokup , jak masz kaske to spoko , do mnie właśnie leci z USA też kolejne 2x1 LLK i za 2 tyg max będe siedział też na 4G i też pod wistą 64. Mam tylko dylemat czy na mojej DS4 uzyskam na 4 slotach też 1000Mhz na cl5.....ramu nigdy dość. Choć zrobiłem próbe i wyj. jedną kość i o dziwo Vista 64 przy 1G na pokładzie używa średnio tylko 450-560 ramu ....przy normalnej pracy i wcale nie widać róznicy między 2 a 1G ....nie piszę tu o grach oczywiście...ale 4G dla visty 64 myśle że jest optymalnym rozwiązaniem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiu Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Moim zdaniem 2Gb spokojnie wystarcza na dzisiejsze czasy i niezbyt warto kupwoac wiecej lepiej poczekac i zobaczyc za jakis czas co sie bedzie dziala na rynku pewnie DDR2 stanieja bo juz sporo mozna wyczytac o DDR3 i wtedy dokupic wiecej ram-u. Moim zdaniem 2Gb w zupelnosci wystarcza do gier i jeszcze na dosc dlugo wystarczy ale to tylko moje odczucia moge sie mylic Wiadomo ze im wiecej tym lepiej ale wszystko w umiarze i z rozsadkiem ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shady Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Dokładnie. Na obecną chwilę 2GB to max. Nie opłaca się narazie inwestować w więcej jeżeli nie musimy bo różnicy i tak nie będziemy czuć - OBECNIE bo za 5-10 miesięcy to i owszem. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lipa_ml Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Moim zdaniem 2Gb spokojnie wystarcza na dzisiejsze czasy i niezbyt warto kupwoac wiecej lepiej poczekac i zobaczyc za jakis czas co sie bedzie dziala na rynku pewnie DDR2 stanieja bo juz sporo mozna wyczytac o DDR3 i wtedy dokupic wiecej ram-u. Moim zdaniem 2Gb w zupelnosci wystarcza do gier i jeszcze na dosc dlugo wystarczy ale to tylko moje odczucia moge sie mylic Wiadomo ze im wiecej tym lepiej ale wszystko w umiarze i z rozsadkiem ;-) wszystko zalezy jaką masz konfiguracje i co na niej robisz, w podpsie widze ze masz 7300gt wiec w grach 2 gb wystarczy ale np. mój kolega ma core2duo 6600 do tego 8800gts i kupuje sobie drugiego , ma monitor 22 cale samsunga lcd i graw rozdziałkach 1600x1..... i niestety w grach np. gothic 3 i rainbows six przy pełnych detalach to zdecydowanie za mało nawet pod xp wiec wszystko zalezy od zastosowan i konfigu. teraz ma 4 x 1 gb adaty 1000 mhz i gry smigają az miło mimo ze windows xp widzi 3,5 gb ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Moim zdaniem 2 Gb wystarczą w zupełności, nie ma co kupywać na zapas - wyjdzie cos nowego, i inwestycja okaże się do bani. A gothic 3 jako przykład nie ma co pokazywać ta gra jest kulturalnie mówiac zwalona ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lipa_ml Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Moim zdaniem 2 Gb wystarczą w zupełności, nie ma co kupywać na zapas - wyjdzie cos nowego, i inwestycja okaże się do bani. A gothic 3 jako przykład nie ma co pokazywać ta gra jest kulturalnie mówiac zwalona ;]rainbow six vegas tez jest zwalona? przy duzych rozdziałkach powyzej 1280x1024 przypełnych detalach niestety duzo gier sie zbliża do 2 gb a nie które je przekraczają ale do tego trzeba miec mocny komp zeby wygolił płynnie i jak ktos ma 8800 gts lub gtx albo sli to 2 gb jest za mało albo za małą chwile bedzie za mało. przy takim konfigu jak mam w sigu 4 gb nie ma sensu bo mam wolną grafike x1950pro wiec tu 2 gb jest wystarczająco ale przy mocnych grafach 2 gb to juz moze brakowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Podłaczylem 4 x 1 giga PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4 / 1000 MHz CL5. Pozyczylem 2 goga od kumpla na 30 minut :( Przy uruchemianiu Visty gdzies po 3 przebiegach paska wystapił Blue screen. Kombinowalem cos w biosie i 1 raz udalo mi sie wystarotowac. Dzialanie jest niesamowite. Gothic 3 który na 2 giga praktycznie nie chodzil (wieszał sie ) na 4 giga chodzil rewelacyjnie - zadnych zaciec. Testy pamieci ok. Nie wiem czy to wina pamieci czy windowsa ( na przeinstalowanie nie mialem czasu). Znajomy z forum tez ma 4 x 1 giga, tez na 680i ale Asusie i mowil ze mu 800-tki chodza tylko na 667 :( Nie bede ryzykował 850 zl. Jakby chodziły na 4 x 800 bralbym odrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 mam w domu 4x1gb llk..... jakos to tam chodzi, nie sprawdzalem jakos speecjkjalnie, bo jedna parka chodzi tragicznie, ale oc jest jakies 60mhz nizsze niz na 2 kosciach (tych gorszych, bo jedna parka chodzi 100mhz wyzej - d9). Zadnych problemow bluescreenow itd, 680i nie mam wiec nie sprawdze ale w koncu nowszy chipset wiec powino tez chodzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 (edytowane) OCZtki z nominalnego 1000 spadły na 667 przy 4 kostkach jeżeli o mnie mowa. Powyżej - bardzo szybciutko memtest86+ sypie błędami... Generalnie, tak jak Ci (Lysyn) wspominałem, kilka osób na XS ma z powodzeniem 4 kostki nawet na 1066 - i w zdecydowanej większości są to albo Dominatory PC8888 albo OCZtki nVidia SLI-Edition (czarne z EPP) PC8500. Jasne, że wielką różnicę robią BIOSy. A co do komfortu pracy - podtrzymuje to co mówiłem wcześniej - do Visty 2GB jest ilością jak najbardziej wystarczającą, oczywiście gry i programy to kwestia rozwojowa, są takie które zjedzą tyle ile im się da. Ogólnie - nF680i + 4x1GB - lipa, niestety to nie 975X :( ale - da się ujarzmić. Może to Ci się przyda Bardzo fajne wyniki - ale na bardzo starej wersji BIOS - sam musze wypróbować ją :) BTW. Asus Water Striker Extreme w natarciu :banana: Edytowane 5 Marca 2007 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Dobra, zebrali się eksperci od ramu więc zapytam lekkim OT. wybaczcie ;) Ale czy jest jakaś różnica między kośćmi 2x1GB a 1x2GB? Dual DDR ja rozumiem, ale w sumie jak to się procentowo rozłoży na asusie p5n-e sli, pentiumie 4 i 73gt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 (edytowane) Pozyczylem od drugiego znajomego PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB + moje tekie same i dzialay ok. Podkrecilem na 900 4-4-4-12 i smigalo ze az milo. Umowilem sie z gosciem ze na drugi dzien wpadnie do mnie z pamieciemi jeszcze raz i zakupie od niego ta parke. I o dziwo przy kolejnych testach znowu pojawialy sie blue screeny. Tzn jak wlaczalem kompa bylo wszystko ok Vista sie uruchamiala ale po restarcie kompa i przy ponownym uruchamianiu systemu zaczely pojawiac sie blue screeny. Nawet przy ustawieniach pamieci na 800 cl4. A ze mialem malo czasu na testowanie wiec nie kupilem ich :( A tak bylo pieknie. Jedna uwaga w everescie ta druga parka miala inne oznaczenia niz moja - moze inne kosci pamieci? Z zewnatrz wygladaja identycznie i maja te sama oznaczenia. Co robic teraz. Te 4 giga by mi sie przydalo. Sprzedac swoje kosci i kupic 4 jednakowe - choc znowu moge sie trafic na roznych kosciach? A moze ma ktos 4 jednakowe kosci PDP do sprzedania lub inne o dobrym oc. Edytowane 10 Marca 2007 przez Lysyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 (edytowane) Kup 2x2 GB i będzie dobrze :) No prosze :) PC6400 4-4-4-12 :) http://twojepc.pl/news14140.html Edytowane 12 Marca 2007 przez pmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 W koncu zakupilem 4 x 1 Giga Patrioty LLK 800 cl4. Mialem problemy na poczatku z blue screenami ale ustwilem na auto i dziala ok. Aktualnie pracuje na Viscie 64 Premium 4 x 1 800 cl4 na 2.2v. Rewelecja. Choc jak dalem Gothica 3 na 1680@1050 na full detalach + najwyzsze tekstury to zabrakło pamięci. Jak zmniejszyłem textury na średnie to jest ok. Także narazie jestem w fazie testow i jestem zadowolony. Moge zamienic 4 x1 na 2 x 2 ale 800 cl5 + doplata ok 300 zl ale podobno nie ida one za dobrze na cl4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Intel pięknie działa na 4x1 GB... Szczególnie P965 i X975 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Ja mam EVGA na 680i. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 W koncu zakupilem 4 x 1 Giga Patrioty LLK 800 cl4. Mialem problemy na poczatku z blue screenami ale ustwilem na auto i dziala ok. Aktualnie pracuje na Viscie 64 Premium 4 x 1 800 cl4 na 2.2v. Rewelecja. Choc jak dalem Gothica 3 na 1680@1050 na full detalach + najwyzsze tekstury to zabrakło pamięci. Jak zmniejszyłem textury na średnie to jest ok. Także narazie jestem w fazie testow i jestem zadowolony. Moge zamienic 4 x1 na 2 x 2 ale 800 cl5 + doplata ok 300 zl ale podobno nie ida one za dobrze na cl4.No u mnie zero problemów na DS4 z 4x1G LLK idą piknie na 1000 a bałem się że mogę zapomnieć o OC .Jedną para zakupiona w Pl a drugą dostałem z USA przy 1000 robią 5.5.5.15 na 2,2V. A gotyk na maxa w 1280 pod Vistą 32 używa 3,5G... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...