Skocz do zawartości
kempes84

Glosny Dysk Seagate 250gb Sata 16mb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio kupilismy mojej dziewczynie kompiuter do ktorego polecono nam dysk Seagate (pojemnosc i cache sami wybralismy). Dysk mial byc cichy i bezproblemowy (a do tego 5 lat gwarancji :rolleyes: ). Problem jest w tym, ze dysk sie jakos dziwnie zachowuje podczas pracy, a mianowicie: jest glosny i czasem wydaje takie dziwne dzwieki jak popiskiwanie. Sam mam stara barracude 60GB 7200rpm i nic takiego nie dzieje i nigdy sie nie dzialo z moim dyskiem. Czy to jest normalne, czy jednak to jakas wada dysku?? (tej 250-tki). :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już kiedyś pisałem coś o moich dyskach seagate:

250gb ata 16mb: wydaje jakiś taki dźwięk (sam nie wiem czy to niski czy wysoki w każdym bądź razie mnie drażni)

160gb sataII jakoś dziwnie "szoruje"

a 320gb 16mb sata II byla bardzo głośna jezeli chodzi szum talerzy

Jedyna dobra sprawa w tych dyskach to wydajność i głośność przy odczycie i zapisie bo przez te ich odgłosy nic nie słychać. I to nie jest tak że tylko od czasu do czasu ale te dźwięki są ciągłe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] ale niestety nie ma róży bez kolcy - to odbija się poniekąd na ich wydajności..

Imho trochę przesadzasz... seria t7k500 potrafi rozłożyć 7200.10. Mam tu w szczególności na myśl modele 500GB i 320GB. Wiadomo że nie w wszystkich testach, ale nie są słabsze. Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi