nowik Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Witam. Mam pewien problem wlasnie z rzeczami wymienionymi w temacie. Otóż chciałbym na komputerze stworzyc drugie konto uzytkownika z bardzo scislymi ograniczeniami i teraz tak... wszystko zaplanowalem w nastepujacy sposob: 1. Stworzenie konta uzytkownika 2. Stworzenie specjalnej grupy dla tego konta 3. Ustawienie zasad grupy dla nowo-stworzonej grupy Jednak problem pojawia sie juz w drugim punkcie. Jak stworzylem grupe i dodalem do niej wczesniej zrobione nowe konto (konto znajduje sie tylko w jednej, nowo-utworzonej grupie) to po wylogowaniu nie widac go na ekranie logowania ?! Czyli w sumie tak jakby konto nie istniało... Czym to jest spowodowane ? Czy może to jest normalne działanie systemu i trzeba ową grupę jeszcze gdzieś dodać ? No ale nic nie poddałem się i chciałem w/w sposób ominąć i stworzyłem nowe konto dla grupy użytkownicy, która przeze mnie nie jest wykorzystywana i teraz tak... jak w gpedit wprowadzić ustawienia tylko dla tej właśnie grupy ? Zasady grup działa na wszystkie konta, zarówno to na którym pracuje na codzien jak i to nowo-utworzone... Da się jakoś ustawić żeby ograniczyć tylko jedną wybraną grupę a nie wszystkie ? (Ew. zastosować specjalne ustawienia tylko dla tego jedynego konta ?) Z gory dziekuje za odpowiedz Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Co do ekranu logowania. HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\UserList Dodajesz nową wartosc dword ustawioną na 1 o nazwie takiej samej jak konto uzytkownika. Powinien sie pojawic na ekranie powitalnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowik Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Dzięki, konto teraz już jest wyświetlane ;) ale jak teraz wprowadzić specjalne ograniczenia dla konta za pomocą gpedit ? Jak narazie nie wazne na jakim koncie będę sie bawił gpedit-em to wszystkie wprowadzone zmiany działają na wszystkie konta a nie tylko na jedno wybrane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 witam samo gpedit nie wystarczy nie napisales tez co konkretnie chcesz zrobic bo "specjalne ograniczenia" niczego nie mowia to raczej mocno obszerny temat, nie na posta tutaj masz tu linka z podstawowym opisem: http://banita.pl/konf/smbuprwinxp.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowik Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Elo ;) Tą stronę już odwiedziłem dużo wcześniej i właśnie z tym jest związane moje pytanie... Znaleźć można na niej taki oto fragment: Prawa użytkowników do wykonywania poszczególnych czynności w systemie są uwarunkowane m.in. przez ich przynależność do poszczególnych grup, szczególnie to tyczy przypisania do standardowych grup istniejących w systemie. Standardowe grupy w systemach Windows 2000/XP/2003 posiadają czasem różne prawa do wykonywania pewnych czynności[...]Niektóre z tych uprawnień można zmienić poprzez, polecam zapoznanie się z opcjami dostępnymi przez gpedit.msc i secpol.msc.I dlatego pytam jak zmienić gpeditem ustawienia dla jednej KONKRETNEJ grupy a nie dla wszystkich... Jak mam rozumieć ze gpedit nie wystarczy ? tzn ze służy on tylko do określania ograniczeń na wszystkie konta na komputerze a nie dla określonej grupy ? A co do ograniczeń to chciałbym żeby to konto było maksymalnie ograniczone jak się da, jedynie żeby działała sieć, drukarka, przeglądarka i podstawowe programy do jej obsługi... istnieje taka możliwość ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Konto z ograniczeniami + pozwolenie na uruchamianie tylko wybranych programów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowik Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Owszem, ale nie o to mi dokladnie chodzi... Na partycji C: mam fat32 zatem nie mogę wprowadzić ograniczeń na tę partycję :/ a gpedit umożliwia zablokowanie także wielu rzeczy jak np. brak dostępu do właściwości pulpitu, panelu sterowania itp. I jeszcze raz ponawiam pytanie, jak zrobić żeby gpeditem ustawić ograniczenia dla tylko jednej wybranej grupy a nie dla wszystkich ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Logujesz sie na uzytkownika i ustawiasz na uzytkowniku a nie calym systemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowik Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Własnie problem tkwi w tym że jak tak robie to ustawienia zapamietuja sie dla wszystkich kont (zarówno w grupie Administratorzy jak i stworzonej przeze mnie :/) Dlaczego ?:| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowik Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Dokładnie tak postępuje i tam zmieniam i to co zmienie automatycznie robione jest zarówno na tym koncie na którym sie znajduje jak i na pozostałych... Czy tego przyczyna moze byc fakt ze partycje systemowa to FAT32 a Z danymi to NTFS ? Jak nie to gdzie jest wina ?:/ Poniżej przedstawiam screen ze sposobem założenia konta (konto zakładałem poprzez narzedzia administracyjne)... Zastanawia mnie tylko czy aby dobrze konto jest podpisane na ostatnim screenie... czy to powinno byc konto goscia czy konto z ograniczeniami ? ps. z tego co wiem to gpedit domyslnie dziala wlasnie tak ze zmiany sa zastosowywane do wszystkich kont, dlatego sie pytam jak zrobic tak zeby zmiany dotyczyly tylko 1 konta ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj12 Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Niestety, w Windows XP Professional nie można w łatwy sposób edytować Zasad grupy dla konkretnego użytkownika czy grupy - to udogdnienie jest dostępne tylko w Active Directory. Tam można dostosowywać te zasady praktycznie do woli. Nie znaczy to, że takiej możliwości w ogóle nie ma. Trzeba pamiętać, że Zasady grupy to ustawienia rejestru ( gałęzie HKLM i HKCU ) + sposób ich propagacji ( to pewne uproszczenie ). Sposób propagacji w XP Professional nie pracującym w usłudze Active Directory jest mocno ograniczony - efekty sam widzisz. Aby dane ustawienia obowiązywały jednego użytkownika musisz ustawić odpowiednie parametry rejestru w gałęzi HKCU danego użytkownika. Możesz to zrobić dwojako - nadać użytkownikowi prawa Administratora, zalogować sie na jego konto, pozmieniać parametry w HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies, usunąc go z grupy Administratorzy. To mniej eleganckie rozwiązanie. Inny sposób opisałem onegdaj tutaj ( nie chiało mi się tego przepisywać ). Dodatkowo, aby dokręcić mu śrubę możesz nałożyć restrykcję na katalog domowy poprzez Zasady ograniczeń oprogramowania - opisy co i jak znajdziesz w sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 hmmm, gpedit ma buga, i nie dziala do konca tak jak powinien... Do tej pory tego nie zauwazylem, ale to przez to ze od dawna uzywam rejestru lub własnego oprogramowania. W tym kluczu HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies jest tylko ulamek tego co daje gpedit. Sporo jest w HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies I w jeszcze kilku miejscach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...