Złodziej Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 To jest pozornie banalnie proste pytanie, ale... niby jak mam sprawdzić ile ramu zajmuje np. gra, gdy menedżer zadań ma rubryczki przy procesach "użycie pamięci" i rozmiar pamięci wirtualnej" i te kolumny nic sensownego nie pokazują ? No bo "5 MB" pamięci i "800 MB" pamięci wirtualnej nijak mi nie mówi ile ramu jest zajęte... Jak to czytać ? Kolejna zakładka - mam niby "pamięć fizyczna" -> "razem", "dostępne" i "bufor systemu". Czy tym informacjom można ufać ? (Everest np. pokazuje inne wielkości) Co to jest ten bufor systemu ? Czy jeśli mam 1,5 GB ramu i dostepne 700 MB to znaczy, że system + gra zajmują 1,2 GB ramu ? I jak czytać "pamięć zadeklarowaną" ? Limit to widzę, że ram + pagefile. A wartość razem ? Nijak z żadnego odejmowania mi nie wychodzi... Z góry dzięki za rozjaśnienie sytuacji! Może być link do czegoś co mógłbym wygooglować :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 U mnie w menedżerze pokazuje uzycie pamieci dla kazdego procesu (mam WinXp Sp1) i te informacje potwierdzaja sie z innymi programami (Iarsn TaskInfo2003, Norton Sys Information). To jest chyba ta wartosc ktora Cie interesuje. "Może być link do czegoś co mógłbym wygooglować :)" ??? To po co Ci link do czego co mozesz sobie sam wygooglowac? :mur: Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Kolejna zakładka - mam niby "pamięć fizyczna" -> "razem", "dostępne" i "bufor systemu". Czy tym informacjom można ufać ? (Everest np. pokazuje inne wielkości)Everest pokazuje to samo tyle ze w MB. Z tym ze nie pokazuje w ogóle "System cache". Czy jeśli mam 1,5 GB ramu i dostepne 700 MB to znaczy, że system + gra zajmują 1,2 GB ramu ?Nie. 1500-700!=1200 I jak czytać "pamięć zadeklarowaną" ? Limit to widzę, że ram + pagefile. A wartość razem ? Nijak z żadnego odejmowania mi nie wychodzi...To samo co limit, tyle ze aktualnie w uzyciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złodziej Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Literówka. Miało być 300, nie 700... Ale wracając do teorii - jeśli razem to ilość pamięci aktualnie w użyciu, to dlaczego ta wartość jest niższa niż ilość "ram minus dostępna ilość ramu" ? Przykład: Pamięć fizyczna - 1572332 Dostępna pamięć fizyczna - 1106836 Czyli zajęte jest 1572332 - 1106836 = 465496 A pamięć zadeklarowana to - 280740 Jak to czytać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...