Skocz do zawartości
Snesiak

Złożyłem Sobie Kompa - Będzie Działał ? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Czas na remont kompa, mam 1,5k zł + kasa z części które sprzedam.

Myślałem, myślałem , latałem po necie i wymyśliłem:

DDR2 1GB 667MHz GOODRAM - 240 zł / DDR2 2GB 2X1GB DUAL Goodram 667MHz - 430zł

AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX (Socket AM2) - 370 zł

ASUS M2N4-SLI NFORCE4 SLI - 270 zł

GeForce 7900 GS Gigabyte Turbo Force 256MB/GeForce 7900 GS Asus 256MB 700zł/600zł

Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) - 330zł

chieftec 450W - 180zł

Na sprzedaż idzie:

Athlonxp 2.4+ - 150zł

ram 512 ddr 333 samsung - 100zł

wdc ata 80gb x 2 - 200 zł

gf fx5500 - 50zł

płyta - 50zł

chieftec 350W - 70zł

Myślę że z 600 zł bym za to dostał.

Dodam że kompletnie nie znam się na płytach głównych, więc nie wiem do końca jaką kupić, jeżeli ta jest nieodpowiednia to proszę o podanie mi jakiejś innej w podobnej cenie.

Komputerek będzie stricte pod gry, oblivion, gothic 3, tdu, battlefield 2 i parę starszych tytułów.

Aha, czy do płyty głownej z DDR2 podłącze moją pamiątkę ddr ?

Edytowane przez Szejk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na remont kompa, mam 1,5k zł + kasa z części które sprzedam.

Myślałem, myślałem , latałem po necie i wymyśliłem:

DDR2 1GB 667MHz GOODRAM - 240 zł

AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX (Socket AM2) - 370 zł

ASUS M2N4-SLI NFORCE4 SLI - 270 zł

GeForce 7900 GS Gigabyte Turbo Force 256MB/GeForce 7900 GS Asus 256MB 700zł/600zł

Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) - 330zł

chieftec 450W - 180zł

Na sprzedaż idzie:

Athlonxp 2.4+ - 150zł

ram 512 ddr 333 samsung - 100zł

wdc ata 80gb x 2 - 200 zł

gf fx5500 - 50zł

płyta - 50zł

chieftec 350W - 70zł

Myślę że z 600 zł bym za to dostał.

Dodam że kompletnie nie znam się na płytach głównych, więc nie wiem do końca jaką kupić, jeżeli ta jest nieodpowiednia to proszę o podanie mi jakiejś innej w podobnej cenie.

Komputerek będzie stricte pod gry, oblivion, gothic 3, tdu, battlefield 2 i parę starszych tytułów.

Aha, czy do płyty głownej z DDR2 podłącze moją pamiątkę ddr ?

Pomysl o 1,5gb ram, bo na 1gb to praktycznie o gothic'u 3 mozesz zapomniec, chyba, ze masz duzo cierpliwosci. Oblivion i bf2 tez nie pogardza, teraz nawet byle strategia gardzi 1gb. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli miałbym <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 2gb ramu to musiałbym <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> grafikę asusa (prócz tego że troche gorzej się kręci różnicy chyba nie ma)

Ta płyta głowna jest dobra ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę zmień na Abita k9n

A kartę na Palita 7900gs od Gigabyte trzymaj się z daleka!

I w ten magiczny sposób masz wydajniejszego kompa za mniejsze pieniądze i dodatkową kasę na 2GB RAMU :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli miałbym <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 2gb ramu to musiałbym <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> grafikę asusa (prócz tego że troche gorzej się kręci różnicy chyba nie ma)

Ta płyta głowna jest dobra ?

Wyjaśnij mi dlaczego mam się od gigabyte trzymać z daleka ?

Weż grafike Palita, sprawdzona, tania i dobre o/c + wydajne chłodzenie. Płyte główną zamiast Asusa to Abit KN9, dobra i tez sprawdzona przez forumowiczów płyta.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

j/w

plyte glowna zmien na Abit KN9

karte graficzna na

GeForce 7900GS Galaxy 256MB Zalman

lub

GeForce 7900GS Palit 256MB 256b

i zasilacz na

Chieftec GPS-450AA-101A 450W 120mm

jezelli myslales o jakis lepszych ramach to zapraszam tutaj ----> znak.pl :damage_wall: (ZANIEMOWILEM!!)

Edytowane przez junioor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana planów :):):)

Okazało się że mogę wydać troszke więcej, grafikę więc zmieniam na Sapphire X1950XT 625/1800 i zostawiam 1gb ramu, chyba że będzie dodatkowa kasa to dokupię 1gb. Lepiej kupić lepszą grafikę, ram zawsze można potem dołożyć.

Płytę wezmę tą co polecacie tj Abit KN9 i zasilacz chiefteca 450W.

Jeszcze mam trochę czasu, więc jeżeli ktoś ma propozycję co do zmian to proszę pisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ale te ramki mnie zniszczyły xD Prawie 900 zł, co w nich jest takiego niesamowitego, bo coś musi być (sorry noobem jestem :P)

Przecież równie dobrze mogę wiąść tego radeona i też go potem sprzedać, co nie ?! Kiedy wyjdą jakieś karty pod DX10 w cenie do 1k zł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ale te ramki mnie zniszczyły xD Prawie 900 zł, co w nich jest takiego niesamowitego, bo coś musi być (sorry noobem jestem :P)

Przecież równie dobrze mogę wiąść tego radeona i też go potem sprzedać, co nie ?! Kiedy wyjdą jakieś karty pod DX10 w cenie do 1k zł ?

Karty pod DX10 mozna kupic lekko powyzej 1k pln. Zobacz na ceny 8800GTS 320mb. Nie bierz radeona, bo wpakujesz kase, a za miesiąc/dwa juz bedzie dwa razy tańszy i przestarzały, teraz najlepszym wyjsciem jest kupienie 7900gs jezeli nie stać Cię na 8800GTS 320.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1k zł za kartę i już za 2 miesiące jest przestarzała ? To jakaś paranoja o.0

Nie kupię 7900gs skoro mam kasę na lepszą kartę, latam po tych testach i gs w porównaniu do tego radka zostaje daleko w tyle, zwłaszcza przy włączonym AA i AF.

No nic, ja się mogę wstrzymać z zakupem do wakacji, jeżeli wtedy za 1k zł kupię jakaś porządną kartę DX10 (jest szansa że ten 8800gts stanieje do 1k?) nie ma sensu kupować na hura, skoro za 2 miesiące będę musiał ją zmieniać.

Tak myslę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do pamieci Goodram to sadze ze mozesz zapomniec. z tego co wiem producent nie kwapi sie z ich prdukcja i jest baaaaaardzo ciezko cos dostac. co do grafiki to tez sklanialbym sie na 7900gs z zalmanem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1k zł za kartę i już za 2 miesiące jest przestarzała ? To jakaś paranoja o.0

Nie kupię 7900gs skoro mam kasę na lepszą kartę, latam po tych testach i gs w porównaniu do tego radka zostaje daleko w tyle, zwłaszcza przy włączonym AA i AF.

Posłuchaj kolegów i nie kupuj Radka - na nim więcej stracisz jak na 7900.Poza tym nie jest warta tej kasy - miałem X1900 XTX - może i słabsza od 1950, ale nie warto wydawać kasy na ta kartę.

Albo kup 7900 , albo dozbieraj do 8800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaczęło się od 2kzł a doszło do 2700 ^^

Nie wiem dokładnie ile będę miał kasy na to, na pewno 2000zł łącznie z kasą za sprzedaż części. Górną granicę ustalam na 2700zł - więcej na pewno nie będę miał. Nie śpieszy mi się bardzo z zakupem, jeżeli będzie warto poczekać 2 miesiące, to poczekam.

Na dzień dzisiejszy potrzebuję: Mobo, procesor, kartę graficzną, ram, zasilacz i dysk twardy (poniżej 320gb nie schodzę).

Komp będzie głównie do gier (przez 3 lata zrobiło misię trochę zaległości) zarówno nowych (oblivion, gothic 3, tdu, stalker) jak i starszych (doom3, fear, black&white2).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też uważam że kiepski pomysł z tym radeonem, jak już masz wydawać 1k zł na grafe to lepiej coś pod DX10 a nie już stosunkowo starego Radeona który z dnia na dzień traci na wartości, skombinuj te dodatkowe 100-200zł i szukaj 8800GTS-a np. taką

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chieftec CFT-560A-12C 560W

Intel Core 2 Duo E4300 1.8GHz 2MB

Abit AB9

DDR2 2x1GB PC5300 667MHz Goodram

Asus DRW-1608P3S BOX

GeForce 7900GS Palit 256MB 256bit

WD Caviar 320GB 7200 16MB WD3200KS

RAZEM 2726 PLN

po pierwsze wedlug mnie nie ma sensu narazie kupowac kart na dx10. mowcie co chcecie ale sa drogie i jeszcze nie na tyle wydajne zeby placic za nie x tysiecy PLN.

po drugie wedlug mnie abit ab9 jest lepszy od p5n-e - slaba sekcja zasialnia.

no to by bylo na tyle :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to mam wrażenie że polecacie mi tego 7900gs tylko dlatego że jest znany i lubiany, ale patrząc po wykresach wydajności w grach, wydaje mi się że nie starczy na zbyt długo...

Ja bym się skłonił ku temu 8800gts 320mb, tylko wtedy musiałbym zaoszczędzić na procesorze i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tego athlona x2.

A no i odpada nagrywarka dvd, mam dwie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to mam wrażenie że polecacie mi tego 7900gs tylko dlatego że jest znany i lubiany

Nie zastanawiałeś się czemu jest znany i lubiany ?? Odp jest prosta :arrow: Jest wydajny a po o/c robi sie z niego bardzo szybka karta

Więc kup go a najwyżej po pól roku sprzedasz i kupisz coś pod dx10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO nie opłaca się kupować 8800GTS z 320MB, ponieważ przy większej rozdzielczości (np. 1600 x 1280) będzie "zdychać". Ja proponuję Ci coś takiego:

Procesor: Intel Core 2 Duo E4300 1.8GHz 2MB; 580.00,-

Płyta Główna:Abit AB9 Pro; 471.00,-

Pamięć: DDR2 1GB PC6400 800MHz Goodram Pro GP800D264L5/1G ; 364.00,-

-w przyszłości dokupisz kolejne 1GB

Karta Graficzna:GeForce 7900GS Galaxy 256MB Zalman; 650.00,-

-kup którąś z tych kart i poczekaj na jakieś sensowne propozycje z DX10 lub do zbieraj do 8800GTS 640mb

[PATA] Dysk: Seagate Barracuda 7200.10 320GB 16MB ST3320620A; 294.00,-

Zasilacz: be quiet! Straight Power E5-500W; 360.00,-

Cena: 2719.00,-

Edytowane przez Daray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem po co wam te nowe gf 8xxx. od groma to kosztuje i przeciez i tak zadne gry narazie nie obsluguja dx10. poza tym wedlug mnie lepiej teraz kupic tego gf 7900 od galaxy lub nawet 7600, schowac hajs pod materac lub w skarpete, dozbierac jeszcze troche i zaczac sie zastanawiac nad karta z dx10 kiedy bedzie to juz w pelni rozwinieta platforma.

bezsens imo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi