marx2 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Myslalem o Pentium D 820, na Allegro bywaja w tej cenie, ale moze jest cos porownywalnego "ze stajni" Celerona lub P4? Dwa jajka bardzo mi pasuja i podkrecac raczej nie planuje, tylko troche martwi mnie ta pobierana moc - czy speedstepem mozna cos podzialac na tym procesorze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Do czego Ci ten proc ? Winda, filmy, kompresja, obrobka, etc. - lykaj pD. Celek tani, ale wydajnosc dobra tylko w spi i syntetykach, do 3d sie nie nadaje, na def. ma tragiczna wydajnosc, dopiero w granicach 5ghz zaczyna cos tam fikac. :] W sumie juz lepiej troche doplacic i miec te 2 rdzenie, najlepiej zapoluj na jakiegos pD 9xx, w porownaniu do pD 820 ma speedstep, 4mb, proces tech 0,65m (pD 820 nie ma ss, ma 2mb i robiony w procesie 0,90m, czyli bardziej sie poci i slabiej kreci). Jesli juz sie uparles na pD 820 to na def. wcale nie zjada duzo W, wiec nie masz sie co obawiac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Celek tani, ale wydajnosc dobra tylko w spi i syntetykach, do 3d sie nie nadaje, na def. ma tragiczna wydajnosc, dopiero w granicach 5ghz zaczyna cos tam fikac. :] Pozwole sobie sie z tym nie zgodzic. Wyniki w grach sa na Egieldzie w temacie : "D352 w grach". Robilem to na o/c i stocku. Zapewniam , ze nie jest tragiczny. To jest powielana opinia wedlug mine bo kiedys cos tam bylo szajsem. PD to bym za nic nie kupil. A jesli do gierek Intel za 250 to P4-631 (2mb , 65 nm , HT , Eist). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 jesli chodzi o zastosowania to sa rozne (photoshop, expressivo->mp3,filmy,z gier tylko FM, 3D nie uzywam), ale z wiekszoscia radzi sobie Sempron 2600+@2.4GHz (bez podkrecenia jest troche za wolny). Zmieniam bo wkurza mnie moja plyta (GA K8NS) poza tym zakupilem od klubowicza Asrocka Twins ktory pozwoli mi w miare bezbolesnie zmienic platforme. Musze tez zmienic k. graficzna zgodna z DX9 ale to zalatwia mi plyta Tak wiec podsumowujac zostaly mi do wyboru: Celeron D Pentium 4 Pentium dwujajowe Cenowo 820 sie miesci, mozecie zaproponowac jakies modele z pozostalych kategorii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 (edytowane) P4 631, ale pod warunkiem, że płyta pozwoli na dobre oc, bo inaczej będzie się marnować. Do Twoich zastosowań to właściwie pentium D820 byłby najlepszy, licz się jednak z dużym poborem mocy i wydzielaniem ciepła. Edytowane 19 Marca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 plyta pozwoli na FSB300, max to chyba 340 ale to juz raczej granice. Wlasnie doczytalem ze 820 nie ma Speedstepa, a czy obsluguje go RM Clock? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Hmm ale to musialbys robic laczenie odpowiednich pol w procku zeby dojsc do 300fsb. Bez zmiany napiecia to tylko core2 tyle pojdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 jednak bede celowal chyba w 820 albo 915 (ten ma speedstepa i ogolnie jest chlodniejszy). Tylko ta cena... ;) Myslalem tez o jakims P4 z HT ale na nich to sie zupelnie nie znam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 jednak bede celowal chyba w 820 albo 915 (ten ma speedstepa i ogolnie jest chlodniejszy). Tylko ta cena... ;) Myslalem tez o jakims P4 z HT ale na nich to sie zupelnie nie znam Szukaj wobrc tego rdzenia Cedar Mill w tych P4. Nie kupuj Prescotta bo to grzalka. Cedara dasz i na 5Ghz bez problemow(moj Cwel szedl na 4817 bez zwiekszania napiecia na ramie , wyzej juz mi ramy nie pozwalaly a ten procek na tym forum szedl na 5.2GHz > ten egzemplarz). Kupujesz P4 modele 6x1. Koncowa cyfra 1 to wlasnie Cedar Mille(631/641/651). 65 nm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 (edytowane) cedar mill nie kupie w tej cenie (poza tym nie kupuje proca do OC, jak bedzie sie dal krecic to traktuje jako gratis). PD 915 juz w okolicy 300zl mozna trafic. W takim razie prosze o rade co do najtanszego proca na 775 "na przeczekanie" czyli jakiegos celerona pewnie, tak za 150zl, coby dalo sie na nim divx ogladac. Najtansze widzialem po 100zl ale to pewnie straszne dziady sa. Chyba ze np celeron cedar mill za 170zl, moze to dobry pomysl? Edytowane 19 Marca 2007 przez marx2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maj3r Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 cedar mill nie kupie w tej cenie[...] Hmm czyzby ? Intel Pentium 4 631 3GHz BOX Mam podobna zagwozdke co Ty. Czekam juz kilka dobrych tygodni na przesiadke na cos znosnego. Na poczatku myslalem odrazu o C2D ale doszedlem do wniosku, ze nie jest mi to potrzebne (na razie przynajmniej :rolleyes: ) do szczescia. Tak jak Ty zastanawialem sie nad CD 347 (~180) lub CD 352 (~200) i przesiadce na cos lepszego po jakims czasie. Jednak za nie wiele ponad 50zl mozna kupic juz cos co spokojnie wystarczy do codziennej pracy i pogrania od czasu do czasu w nowsze gierki, mysle tu wlasnie o 631. PD 820 moim zdaniem to pomylka skoro za +10zl mozna miec nowego PD 915. Ja osobiscie wsiade chyba na p5n-sli, zeby nie wydawac za duzo na ram i lekko skrecic to co kupie, a w razie czego zmieszcze tu i Quada bez o/c czy generalnie procki na 1333 za pare lat :wink: @Firekage Jak dziala Ci 7600 na tym P 631. Twoim zdaniem to idealne dopasowanie karty do procka ? Wsadzales 7300gt do pentiumka. Jakies duze roznice w wydajnosci ? pzdr maj3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Cena tego p4 jest interesujaca, musze poczytac jaki ma pobor mocy i czy ma speedstepa (niski pobor mocy jest priorytetem bo moj komp dlugo chodzi i niestety odbija sie to na rachunkach) PD820 mozna miec juz za 240zl http://www.allegro.pl/item174717536_2_8ghz..._cityy_gw_.html a 805 bywaja jeszcze taniej Osobiscie bede jednak polowal na 915 chocby dlatego ze obsluguje speedstepa, tyle ze na razie mnie nie stac ;) wiec czasowo kupie chyba jakiegos celerona <100zl. Na takim celeronie strace niewiele, a szykuja sie spadki cen c2duo gdyz wchodza nowe modele, wiec wszystkie dwurdzeniowki poleca z cenami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XvAK Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Hmm a może to: http://www.allegro.pl/item174786857_pentiu...25_od_1zl_.html Tylko, że cena może wyjść poza 250zł Albo to http://www.allegro.pl/item176307332_pentiu..._gwarancja.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Cena tego p4 jest interesujaca, musze poczytac jaki ma pobor mocy i czy ma speedstepa (niski pobor mocy jest priorytetem bo moj komp dlugo chodzi i niestety odbija sie to na rachunkach) Pisalem o tym wyzej. P4-6x1 ma 2mb kaszy, 65 nm , HT i EISTA(wlasnie speedstep intela). A co do wyboru procka. Jesli grasz to nie 820 czy 915 a P4-6x1. Jesli kodujesz itd to wtedy 915. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 (edytowane) osobiscie wolalbym dwurdzeniowke, gdyz ponoc HT raczej srednio sie sprawdza przy wielozadaniowosci. Jesli chodzi o moc to P4 631 ma 86W czyli prawie to samo co 915 wiec energetycznie to jest to samo Edit: tymczasowo kupilem Cedarmil ale celerona http://www.allegro.pl/item176063871_celero...hz_lga_775.html Na tym poczekam az c2duo zejda do poziomu 300zl ;) Edytowane 20 Marca 2007 przez marx2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...