860lacov Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Jak w temacie. Jest sporo telefonów opartych o symbiana. Na linuksie widziałem tylko Motorole A1200 ming i Siemensa SXG75. Mam takie o to pytanka. 1. W symbianie ciężko jest używać T9 bo wysyła polskie znaki przez co koszty smsów rosną. Czy w w/w 2 modelach opartych o linuxa jest tak samo czy jednak w linuksie tego problemu nie ma? 2. Co to znaczy, że w siemensie jest powłoka BREW (nie jestem pewny pisowni) 3. Co ogólnie i w szczegółach różni te systemy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Kup sobie Siemens SX1, bedziesz mial Symbiana i mozliwosc doinstalowania Linuxa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 chodziło mi raczej o różnice, ale ta informacja też sie przyda:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 (edytowane) Nie wiem co różni te systemy, ale IMHO nie ma lepszego OS-u do "komórek" (mam na myśli wszelkie palmtopy i palmofony) niż Windows Mobile 6.0 ;) Nigdy nie miałem komórki z Linuksem, ale za to miałem dwie z Symbianem (N70 i N93i) i po przesiadce na HTC TyTn (w Orange jako SPV M3100, a w Erze MDA Vario II) to zupełnie inna bajka... Pomijając funkcje i dostępne oprogramowanie, większość przeciętnych użytkowników zauważy również szybsze działanie WM6. Jeśli chcesz coś w cenie podobnej do A1200 to najlepiej weź HTC Wizard (SPV M3000/MDA Vario). Za +/- 1000zł dostaje się go w full komplecie i kartą 2gb. @faktycznie pomyliłem się co do 6280, ale z wygląda przypominała mi Symbiana ;/ Edytowane 21 Marca 2007 przez Vidi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Te 2 modele, które podałem to tylko przykład. Może i motorola kosztuje >1000zł jednakże siemens juz"tylko" 430. Temat założyłem przede wszystkim po to żeby dowiedziec się czym sie różnią te systemy. Bardzo mnie interesuje czy w tel opartych o linuksa też są problemy z T9? W sumie chętnie sie dowiem czy problem taki jest w WM(modele bez pełnej klawiatury oczywiście) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Nigdy nie miałem komórki z Linuksem, ale za to miałem trzy z Symbianem (N70 > 6280 > N93i). 6280 nie ma symbiana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Szczerze mówiąc to temat założyłem raczej na prośbę znajomego. Zastanawia się nad zakupem Siemens'a SXG75, ale musi wcześniej wiedzieć czy nie występuje taku problem jak w symbianie czyli taki, że kiedy używamy T9 to przy występowaniu liter typu ą, ę ł itp. sms się skraca ze 160 znaków do ok 60. p.s. Prosiłbym raczej żebyście nie pisali komentarzy typu nie bierz siemensa bo to złom itd. Kolega miał już kilka modeli tej firmy i widocznie miał szczęście bo nie było problemów. Oczywiście jeśli ktoś z was ma jakieśproblemy z ww modelem to o tym dowiem się chętnie. p.s.2 Nie piszę w dziale co kupić bo sądzę, że dany problem można podciągnąć raczej pod wątek ogólny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 jeden z userów forum ma telefon z Linuxem, a mianowicie motke E2 tylko niech no ja sobie przypomne kto to... już wiem - Camilos i chyba najlepiej będzie jak mu wyślesz wiadomość żeby napisał w temacie co i jak z tym linksysem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 1. W symbianie ciężko jest używać T9 bo wysyła polskie znaki przez co koszty smsów rosną. Czy w w/w 2 modelach opartych o linuxa jest tak samo czy jednak w linuksie tego problemu nie ma?Na Symbiana jest NaSMS, który usuwa z SMSów polskie znaki podczas pisania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 (edytowane) Odniośnie symbiana mam jeszcze jedno pytanko. Jak wiadomo nie brakuje ludzi, którym się nudzi tak więc piszą oni wirusy na ową platformę. Czy komputerowe antywirusy wykrwyają te zagrożenia czy trzeba mieć antywirusa na komórkę? Szczerze mówiąc nie bardzo by mi to pasowało, ale że ściąga się różnie rzeczy z różnych miejsc to lepiej się zabezpieczyć. Czy wystarczy wtedy włączyć ochronę na czas instalacji czy taki program powinien być włączony cały czas ? Edytowane 7 Kwietnia 2007 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 NOD32 na 100% wykrywa wirusy na Symbiana, miałem przez jakiś czas i mi wykrył, że w SISie, którego ściągnąłem, był Skuller (wirus, który podmienia ikonki) Co do innych, to nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) Wirusy pod symbiana nie sa zazwyczaj groźne .. w najgorszym wypadku zmuszaja do formata i tyle :] jest sporo antywirków na symbiana tak czy siak , ale jak dla mnie to szkoda na to Ramu :] co do SXG75 - WG mnie nie warto go brać - oprogramowanie na niego praktycznie juz nie jest pisane . Pozostaje tylko ... SX1 + BT GPS = SXG75 :P :P i yo :] Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jonatan007 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Wszystkie szanujące się programy antywirusowe wykrywają wirusy na Symbiana, m.in. nod32, Kaspersky, Norton, AVG, Avast, mks_vir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 na http://pdaclub.pl na forum jest dział o pingwinku na komórkach :] polecam poczytać :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Byłem dość mocno napalony na sxg75, ale na szczęście zanim się na niego zdecydowałem trochę o nim przeczytałem i jednak zmieniłem zdanie. Jakiś czas temu miałem Nokię 6630, ale ją zmieniłem na SE k750. Oczywiście SE ma lepszy aparat więcej kolorów na wyświetlaczu, ale jest jedna rzecz, której jednak bardzo mi brakowało czyli symbian. Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem ww nokii. Jeśli chodzi i linuksa w telefonie to może zbyt dużo o nim nie wiem, ale na pewno problemy jakie wymieniają użytkownicy SXG75 dyskwalifikują go na starcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 (edytowane) Zacznijmy od tego że SXG75 to BREW a nie linux, a jego mozliwości modyfikacji są mierne. Telefony z linuxem to głównie Motorole i Nokie z serii internet tablet. Ten system w komórce to nic ciekawego, martwy już na początku, mało oprogramwoania, malo kto się nim interesuje. Jeśli komórka ma być takz ekomórką to jak dla mnie tylko symbian - WM za bardzo udaje dorosłego windowsa i gdzieś po drodze zapomniał że to ma być przede wszysktim urządzenie do dzwonienia. Choć tkaim Samsungiem i750 bym nie pogardził ;) Na dzień dzisiejszy opłaca się w sumie brać N70, troszke mułowatą, ale jeszcze na starej platfomie i dzięki temu mamy mase softu... Ja bym jednak już wybrał coś z Symbianem 9.x . moze E50 jeśli nie chcesz duzo wydać? nie brałbym napewno jakiegokolwiek modelu z wiekszą rozdziałką - N80, E60 czy też E70 bo zwyczajnie malo softu jest dostosowanego pod tą rozdziałkę. A 240x320 to przyszłość i bardoz wygodna rozdziałka. No a moze też skusić się na 6290 - tani w miarę(około 1,2k) a jest pierwszym fonem "dla ludu" z FP1 i mocnym prockiem... Edytowane 9 Kwietnia 2007 przez srekal34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 WM za bardzo udaje dorosłego windowsa i gdzieś po drodze zapomniał że to ma być przede wszysktim urządzenie do dzwonienia moęe dlatego że ten system był głównie do palmtopów a nie palmfonów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 moęe dlatego że ten system był głównie do palmtopów a nie palmfonów?Smartfonów :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 whatever ;p i tak wiadomo o co mi codziło :] WM najpierw był do czystych PPC, palmtopów :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
srekal34 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 I tam powinien zostać ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bertold Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Smartfonów :Psmartphon'ów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ld Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Byl do POCKET PC, palmtopy to uzadzenia firmy PALM z sytemem tejze Firmy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 smartphon'ów Jak już jesteś taki figo-fago to "smartphon'ów" piszemy bez apostrofa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Skończcie się wzajemnie poprawiać i przemądrzać, bo nie mam zamiaru dłużej tego czytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bertold Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 jest nowa nokia z linuxem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...