Skocz do zawartości
zurg

Komputer Nie Uruchamia Się

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o pomoc.

Specyfikacja komputera:

Zasilacz: 300W Codegen

Płyta główna: K7T266 Pro2-U

Procesor: Athlon 2000+

Karta graficzna: pochodna NVIDIA MX 440

RAM: 256MB w jednym slocie

W jedno z gniazd PCI jest wetknięta karta sieciowa realteka

Objawy:

Komputer był bez problemów użytkowany przez parę lat.

Po czym dzisiaj zobaczyłem jak zatrzymuje się przy starcie na komunikacie:

"checking nvram"

Przeprowadziłem czyszczenie CMOS przy pomocy jumpera i teraz:

- komp zazwyczaj zatrzymuje się na pierwszym ekranie:

NVIDIA GeForce MX 440 SE BIOS

Version (...)

Copyright (...)

64.0 MB RAM

- niekiedy zatrzymuje się max. dalej na komunikacie:

CMOS/GPNV checksum bad

Press F1 to enter setup

Press F2 to load default values and continue

Tyle że wtedy nie działa mi klawiatura...

Z reguły do drugiego ekrany dochodzi wtedy gdy komputer postoi trochę wyłączony. Przy restartach zatrzymuje się na pierwszym.

Z góry dziękuję za wszlką pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj z jakac inna karta grafiki go odpalic.

Dzięki za pomysł

Przełożyłem trochę słabszą grafikę z drugiego kompa.

Odpalił się, poszedł dalej (wszedłem do biosu, zapisałem) - w momencie gdy powinienem zobaczyć znaczek ładowania się Windows wyrzucił na ekran dwie/trzy jasne litery w lewym górnym rogu bodajże będ (rozrzucone) i przestał reagować

Po restarcie znowu zatrzymał się na pierwszym ekranie.

Przełożyłem grafikę z powrotem do drugiego kompa - działa...

Czekam na pomysły

(Na dobrej karcie graficznej)

Kolejne uruchomienie - wszystko poszło gładko, Windows poprosił o wybór trubu uruchomienia, wyświetlił czarny ekran i stanął....

Restart - Windows poprosił o wybór trybu uruchomienia i zatrzymał się na tym ekranie...

Edytowane przez zurg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo zasilacz pada albo płyta. Z tego co pamiętam, to i innych forumowiczów takie były objawy padania płyty.

Możesz jeszcze wyczyścić z kurzu wszystko dokładnie, ale nie koniecznie pomoże.

Dzięki za odpowiedź ;)

Zależy mi właśnie na precyzyjnym ustaleniu z czym jest problem.

Kompa przy okazji rozbierania dokładnie przeczyściłem - niestety za dużo to nie dało :(

moze zbyt banalne ale sprobuj zmienic baterie...

Żadna podpowiedź prowadząca do rozwiązania nie może być zła;)

Chodzi Ci o baterię podtrzymującą BIOS?

Tylko skąd mam takie cudo wziąć?

Aha - i czy dotychczasowe objawy (na drugie karcie graficznej) sugerują problem z baterią? Nie znam się to pytam...

Edytowane przez zurg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz sprawdzić baterię, jak radzi Mikelos. Niektóre płyty miały taką przypadłość, iż nie startowały z rozładowaną baterią.

Jeśli nie pomoże, to spróbuj na innym zasilaczu. Jeśli też nie pomoże, to płyta. Pooglądaj, czy nie ma wybrzuszonych kondensatorów. Najbardziej podatne na to są kondensatory przy wtyczce ATX oraz procesorze.

Chodzi o tą bateryjkę odpowiedzialną za podtrzymywanie ustawień podczas odłączenia kompa od zasilania. Taka duża, okrągła - widać ją od razu. Jeśli masz miernik, to możesz sprawdzić - powinna mieć około 3.3V (o ile pamiętam). W razie czego taką baterię możesz dostać w pierwszym lepszym sklepie elektronicznym a nawet czasami u zegarmistrza. Najlepiej wyciągnij swoją i zanieś, aby dali Ci taką samą. Koszt to bodajże 2-3 PLN.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz sprawdzić baterię, jak radzi Mikelos. Niektóre płyty miały taką przypadłość, iż nie startowały z rozładowaną baterią.

Jeśli nie pomoże, to spróbuj na innym zasilaczu. Jeśli też nie pomoże, to płyta. Pooglądaj, czy nie ma wybrzuszonych kondensatorów. Najbardziej podatne na to są kondensatory przy wtyczce ATX oraz procesorze.

Chodzi o tą bateryjkę odpowiedzialną za podtrzymywanie ustawień podczas odłączenia kompa od zasilania. Taka duża, okrągła - widać ją od razu. Jeśli masz miernik, to możesz sprawdzić - powinna mieć około 3.3V (o ile pamiętam). W razie czego taką baterię możesz dostać w pierwszym lepszym sklepie elektronicznym a nawet czasami u zegarmistrza. Najlepiej wyciągnij swoją i zanieś, aby dali Ci taką samą. Koszt to bodajże 2-3 PLN.

ULISSES, Mikelos

Postaram się zdobyć tą baterię i wtedy odpisać.

Możecie mi jeszcze powiedzieć:

1. Ale skąd problemy z kartą graficzną?

2. Dlaczego Windows zatrzymuje się przy ładowaniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po uważnym ponownym przeczytaniu, to obstawiam baterię lub padniętą płytę. Sprawa wygląda tak: Gdy komputer pozostaje dłużej bez zasilania, ustawienia bios resetują się. Wtedy komp się włącza i testuje sprzęt, aby zapisać podstawowe dane. Przy ponownym uruchomieniu korzysta już z zapisanych danych. Problem w tym, że z jakiegoś powodu dane są nieprawidłowe lub niekompletne. Ewentualnie rozładowana bateria powoduje zatrzymanie komputera - taki znak ostrzegawczy, aby zmienić baterię.

Podobnie było, jak przekładałeś grafikę - komp stał dłużej bez zasilania, więc po uruchomieniu przeszedł przez testy. Wysypanie się zaś grafiki oznacza wykorzystanie przez sterowniki nieprawidłowych danych o sprzęcie.

Zatrzymanie się na checking nvram może oznaczać uszkodzenie pamięci. Spróbuj na innej kości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po uważnym ponownym przeczytaniu, to obstawiam baterię lub padniętą płytę. Sprawa wygląda tak: Gdy komputer pozostaje dłużej bez zasilania, ustawienia bios resetują się. Wtedy komp się włącza i testuje sprzęt, aby zapisać podstawowe dane. Przy ponownym uruchomieniu korzysta już z zapisanych danych. Problem w tym, że z jakiegoś powodu dane są nieprawidłowe lub niekompletne. Ewentualnie rozładowana bateria powoduje zatrzymanie komputera - taki znak ostrzegawczy, aby zmienić baterię.

Podobnie było, jak przekładałeś grafikę - komp stał dłużej bez zasilania, więc po uruchomieniu przeszedł przez testy. Wysypanie się zaś grafiki oznacza wykorzystanie przez sterowniki nieprawidłowych danych o sprzęcie.

Zatrzymanie się na checking nvram może oznaczać uszkodzenie pamięci. Spróbuj na innej kości.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

W tej chwili nie bardzo mam jak ruszyć się z domu więc pewnie baterie będę miał za jakąś godzinę - wtedy napiszę co dzieje się dalej.

Wróciłem, włożyłem nową baterię.

Wszystko ruszyło, zaczął ładować się Windows - wszystko wyglądało pięknie...

Po czym stanęło...

Aktualnie objawy są zbliżone do poprzednich - zatrzymywanie się ładowania na jednym z pierwszych ekranów, czasem widzę jak zaczyna ładować się Windows i wszystko staje...

Co podejrzewacie?

Właśnie udało mi się dostać do BIOSu, tyle że tam też po chwili nastąpił zwis...

Właśnie brat się przyznał że od niedawna komp przy dużym, ciągłym obciążeniu restartował się/wyłączał :mur:

No dobrze walnięty jest jeden z elemetów:

Płyta główna/procesor/RAM/karta graficzna/zasilacz

zasilacz to chyba nie jest, nie te objawy

karta graficzna nie bardzo - przełożyłem inną, sprawną i te same objawy...

RAM raczej nie...

RAMu nie mam jak przetestować, nie pasuje do drugiego kompa

Płyta główna czy procesor?

Jak uważacie?

Myślę że do przetestowanie zostały mi:

płyta główna i procesor

I tutaj mam pytanie:

1. Niesprawny komputer:

Athlon 2000+

K7T266 Pro2-U

Codegen 300W

2. Sprawny komputer

Duron 900

ECS K7VZA

Megabajt (200/350 W - dziwnie oznaczony)

Czy mogę bezpiecznie przetestować procesor z jednego komputera na drugim?

I który procesor jest bezpieczniej testować na którym kompiuterze?

Edytowane przez zurg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacze masz oba do wyrzucenia - takie dziadostwo niszczy płyty, zwłaszcza kondensatory eletrolityczne na nich !

Jak masz możliwość to pożycz na próbę normalny porządny zasilacz - Chieftec, Fortron, Enermax, Tagan, Topower, Hiper - ostatecznie Modecom.

Pozdr. :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacze masz oba do wyrzucenia - takie dziadostwo niszczy płyty, zwłaszcza kondensatory eletrolityczne na nich !

Jak masz możliwość to pożycz na próbę normalny porządny zasilacz - Chieftec, Fortron, Enermax, Tagan, Topower, Hiper - ostatecznie Modecom.

Pozdr. :angry:

Dzięki za odpowiedź.

Ech... biednemu zawsze wiartr w oczy :(

Jutro komp trafi do serwisu - zobaczymy co mi powiedzą i czy będzie sens kupować zamienniki.

Jak będę coś wiedział to poinformuję

Dziękuję wszystkim za pomoc ;)

Edytowane przez zurg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi