mem Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Witam Was. To mój pierwszy post tutaj choć forum sledze juz od kilku miesięcy. Niemniej jednak mimo iz starałem obyć sie bez zawracania wam głowy, ilosc wiedzy i tematów jakie czytałem trochę mnie juz rozbiła i mimo jakichś początkowych założeń, aktualnie nie jestem pewien już niczego :). A więc mam do wydania 500 zł, wiem że to mało ale zaraz wyjaśnię Swój problem. Za jakiś czas będę kupował komputer do 2000 pln, ten aktualnie potrzebuje jak najszybciej, z racji wielu problemow jaki mi sprawia. Był już naprawiany parokrotnie, włącznie z zasilaczem, "gniazdem" procesora i paroma innymi jakich nie jestem sobie juz w stanie przypomnieć. Tak więc mam te 500 pln, i co musze zmieścić w tej cenie to płytę główna pod AGP, ze złączami ATA, Procesor na ową płytę, chłodzenie procesora, pamięć ram oraz zasilacz. To naprawdę zestaw ekonomiczny, od którego nie będę wymagał cudów a stabilnej i w miarę szybkiej pracy. Czasem moze pogram sobie w Morrowind, CS 1.6 czy jakiekolwiek inne względnie "nie nowe" rpg. Wcześniej obstawiałem przy : MSI 6701 wraz z procesorem P4 2.6 ( nie znam dokładnych specyfikacji procesora ) link 512MB DDR Goodram 400/333MHz link Arctic cooling super silent 4 ultra link i cichy zasilacz np. 80 mm, pod to wszystko ogólnie nie mam pojecia, to zreszta nie ten dział. ogólnie zakładajac ze Plyta + procesor - 289 pln chłodzenie - 34 pln 512 DDR - 125 pln zasilacz - 67 wychodzi 515 pln. Chciałem to wszystko zakupic przez allegro od pewnych sprzedawców wraz z gwarancja i możliwie faktura VAT. Karty graficzne jaka posiadam to Gf3 ti200 oraz Radeon 9250. Nie jest to luksus :) Czy mogę prosić o pomoc z Waszej strony ? Będę bardzo wdzięczny. ( mam nadzieje ze nie przesadziłem z długością posta. ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio7 Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Płyta:http://www.allegro.pl/item177919565_gigabyte_k8u_939_super_okazja.html Procesor:http://www.allegro.pl/item176232669__amd_athlon_64_3000_venice_nowe_gw_fv_od_ss.html RAM:http://www.allegro.pl/item173526753_ddr_512_mb_pc3200_pc400_goodram_gw_wieczysta.html Zasilacz:http://www.allegro.pl/item173424325_fortron_fsp350_60mdn_jedyny_na_allegro_gwar_fv.html Chłodzenie:http://www.allegro.pl/item173509694_arctic_cooling_freezer_64_pro_nowa_seria_z_pwm_.html Ten zestaw powinien być chyba wydajniejszy od tego opartego na Intelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Płyta jeżeli nie będziesz kręcił. Lepiej wziąć coś ze zintegrowaną grafą niż z AGP. Po co freezer do tej płyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 (edytowane) Zestaw podany przez mem raczej odpada , SiS nie robił nigdy dobrych chipsetów . Ten P4 to też nie żadne cudo . Lepszy wybór to zestaw podany przez michcio7 . R9250 na allegro sprzedaż za ~ 100 zł , Gf3Ti za 60 zł . Masz ~ 660 zł Możesz wtedy kupić płytę , cpu i ram pod AM2 Mobo : BioStar Tforce 6100 AM2 za 233 zł CPU : Sempron 64 3000+ AM2 za 160 zł RAM : 512 mb DDR2 553 A-Data Vitesta za 115 zł Zasiłka : http://www.allegro.pl/item173424325_fortro...ro_gwar_fv.html - 44,95 zł Chłodzenie : http://allegro.pl/item173804320__arctic_co...owy_gw_fv_.html - 59,50 zł Razem : 612,45 zł płyta ma zintegrowaną vga - GF 6100 wydajność tego GF powinna byc wyższa niż kart z serii GF4 . Edytowane 21 Marca 2007 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mem Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Kurcze, naprawde dziekuje za pomoc :) Jedynie, boje się iż wartość płyty jeszcze podskoczy, wiec musiałbym znaleść coś co można kupic teraz za mniej więcej 100 ~ 150 zł uwzgledniajac wszelkie poprzednie sugestie tj, zestaw jaki podal michcio7 lub reyden. Athlon 64 jak dobrze pamietam dobrze działa także na 32 ? Kolega mi to kiedyś tłumaczył. Bardzo, ale to bardzo dziękuje Wam za pomoc. Post scriptum: Nie bede w stanie sprzedac tych kart niestety, a przynajmniej nawet jesli sprzedam musze to przeznaczyc na operacje dla mojego psa ktory juz od tygodnia bardzo cierpi i nie mam serce przeznaczac wiecej pieniedzy na komputer niz na nia. Jeszcze raz gorąco Wam dziekuje. Wspaniałe forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 W takim razie weź zestaw podany przez reyden'a, ale bez freezera. wtedy będzie ok. 550zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mem Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 (edytowane) Przepisałem swoją wczesniejszą wypowiedź gdyż byla strasznie chaotyczna. Nie wiem czy istnije lepszy wybor niz ostatnia zestaw reyden'a, jednakze co mnie zastanawia to to, iz gdyby nie AM2, bylbym w stanie zakupic Athlona 64 Veince pod inny socet. Idać tym tematem, pytanie czy warto jest wydawać więcej pieniędzy ( chłodzenie i płyta ) w sytułacji gdy kartą będzie Radeon 9250, nie mowiac juz o możliwym zakupie kiepskiej płyty. Tak czy siak wydaje mi się iż, zintegrowany GF6100 jest wydajniejszy od GF3 Ti200 oraz Radeona 9250, wiec dedukuje ze nie bedzie "hamował" procesora, jak w powyższych przypadkach. Mam nadzieje. Zreszą z tą kwotą nie poiwinienem wybrzydzać prawda ? :). Edytowane 21 Marca 2007 przez mem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZgredeK Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 [...] Wiec wychodzi na to iz mógłbym zakupić tego athlona 64, chociaz nie wiem czy ta inwestycja bylaby opłacalna. Tak naprawdę kupując to co podał reyden masz 2/3 kompa który planujesz kupić "kiedyś". Wystarczy potem wymienić procesor ("stary" będzie jeszcze na tyle nowy że łatwo go będzie sprzedać) i dokupić porządną kartę graficzną. No i pamięć ;) w tej chwili 1GB to norma (512MB uważa się za minimum). Procesor kupisz w wersji BOX (bo gwarancja dłuższa) więc lepsze chłodzenie nie jest niezbędne -> to znaczy było by miło mieć cooler wydajniejszy i cichszy, ale nie jest to niezbędne do prawidłowego działania sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mem Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 (edytowane) Hmm, masz racje. Chociaz martwi mnie Sempron ( byc moze niepotrzebnie). A komputer bede kupowal calkowicie nowy, ten oddam rodzicom :) Zdeklarowali sie już ;) ps: zmienilem treść wcześniejszego posta. Edytowane 21 Marca 2007 przez mem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZgredeK Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Przepisałem swoją wczesniejszą wypowiedź gdyż byla strasznie chaotyczna. Nie wiem czy istnije lepszy wybor niz ostatnia zestaw reyden'a, jednakze co mnie zastanawia to to, iz gdyby nie AM2, bylbym w stanie zakupic Athlona 64 Veince pod inny socet. Socket939 też będzie dobry jeśli nie planujesz potem nic zmieniać w kompie. AM2 było wskazane ze względu na możliwość rozbudowy, nie różnicę w wydajności. Płyty s.939 ostatnio potaniały, ale wybór coraz mniejszy - co nie znaczy że nie da się kupić dobrej płyty za niewielkie pieniądze ;) Wybór procesora i płyty pod starszy socket nie da jakiejś wielkiej oszczędności, ale rzeczywiści można wtedy kupić Athlona zamiast Semprona ... co prawda różnica wydajności nie jest "ogromna", ale jest. Idać tym tematem, pytanie czy warto jest wydawać więcej pieniędzy ( chłodzenie i płyta ) w sytułacji gdy kartą będzie Radeon 9250, nie mowiac juz o możliwym zakupie kiepskiej płyty. Tak czy siak wydaje mi się iż, zintegrowany GF6100 jest wydajniejszy od GF3 Ti200 oraz Radeona 9250, wiec dedukuje ze nie bedzie "hamował" procesora, jak w powyższych przypadkach. Mam nadzieje. Zreszą z tą kwotą nie poiwinienem wybrzydzać prawda ? :).GF6100 to dobry chipset, wydajność (do pewnego momentu) skaluje się ze wzrostem wydajności zamontowanego procesora. O ile dobrze pamiętam w testach wychodziło że powyżej Athlona64 3000+ wyniki testów zależą wyłącznie od wydajności samej zintegrowanej grafiki, słabsze procesory jednak trochę ją ograniczają -> ale mowa o wynikach testów w dużej rozdzielczości, i to tylko niektórych testów. Zresztą w benchmarki się nie gra :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mem Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 (edytowane) a czy na podstawie tej płyty głównej dałoby sie coś złożyć do około 500 zł ? Rodzice są w stanie się dołożyć bo to w końcu bedzie komputer dla nich, ale ogólnie chcieliby zamknąć cene przed 600 pln. skądinąd przypuszczam że Radeon Xpress 200 jest wydajniejszy od 6100, a z racji tego ze mamy do dyspozycji okolo 100 zl wiecej ( nakrecili sie na lepszy komputer ;) ) chyba dałoby sie coś złożyć ? Moge jeszcze raz prosić o pomoc ? W razie czego trzymam się poprzedniego zestawu. edycja: Chociaż zagłębiając sie w testy różnice między dwoma układami nie są chyba aż tak znaczące ? Sam juz szczerze powiedziawszy nie wiem. ed2: posiedziałem chwilke i wykombinowałem takie coś. http://allegro.pl/item174250945_rewelacja_...nowa_fv_gw.html http://www.allegro.pl/item176232669__amd_a...w_fv_od_ss.html http://www.allegro.pl/item173526753_ddr_51..._wieczysta.html http://www.allegro.pl/item173424325_fortro...ro_gwar_fv.html http://www.allegro.pl/item173509694_arctic...ria_z_pwm_.html Mam nadzieje ze to mogłoby ze sobą dobrze współgrać. Jeśli naprawdę komputer będzie chodził lepiej to rodzice są w stanie dołożyć te 100 zł. Czyli łacznie 612 zł. O ile w kwestii wydajności Tf6100 na tle Xpress 200 sie nie pomyliłem i o ile taki układ byłby lepszy od wspomnianego radeona. ed3: O ile w ogole nie lepiej zostac przy Radeonie 9250. Bo ja sie juz na tym naprawde nie znam... potrzebuje teraz Waszych rad i doświadczenia :) ed4: Kumpel mi właśnie napisał że z 6100 i tą konfiguracją to można nawet Obliviona uruchomić, co prawda na low, ale można :o Szok :) ed5: Mama zgodziła sie dodać kolejne 100 pln. Uzbierała do tej pory 200 pln na pda, ale stwierdziła że nie można "odstawiac popeliny". Czyli mamy 700 zł. Czy za tą sume można już złożyć coś z grafiką która byłaby lepsza od 6100 ? 750 zł to już naprawde twardy limit cenowy dla mnie. Naprawde wszystkich Was bardzo przepraszam za ta zmianę. Życzcie mi ( nam ) szczęścia dzisiaj u weterynarza :) Edytowane 22 Marca 2007 przez mem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZgredeK Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 a czy na podstawie tej płyty głównej dałoby sie coś złożyć do około 500 zł ? Rodzice są w stanie się dołożyć bo to w końcu bedzie komputer dla nich, ale ogólnie chcieliby zamknąć cene przed 600 pln. skądinąd przypuszczam że Radeon Xpress 200 jest wydajniejszy od 6100, a z racji tego ze mamy do dyspozycji okolo 100 zl wiecej ( nakrecili sie na lepszy komputer ;) ) chyba dałoby sie coś złożyć ? Nie mam nic przeciwko płytom na chipsecie ATI, ale ta płyta to egzotyka i mogą z nią być problemy. To znaczy juz czytałem na kilku forach o jakichś przypadkach uszkodzeń i błędach w obsłudze pamięci (niektórych typów pamięci). W testach wypada dużo lepiej niż w rzeczywistości, przynajmniej jeśli działa tak jak pozostałe płyty na Xpress200 ;) edycja: Chociaż zagłębiając sie w testy różnice między dwoma układami nie są chyba aż tak znaczące ? Sam juz szczerze powiedziawszy nie wiem. Na pewno są różnice, ale nie na tyle duże żeby zrównoważyć pewne problemy ze sterownikami ATI (nVidia ma jednak lepsze). Zresztą w testach te układy wychodzą porównywalnie, i dużo zależy od użytego do testów procesora -> już pisałem. ed2: posiedziałem chwilke i wykombinowałem takie coś. http://allegro.pl/item174250945_rewelacja_...nowa_fv_gw.html http://www.allegro.pl/item176232669__amd_a...w_fv_od_ss.html http://www.allegro.pl/item173526753_ddr_51..._wieczysta.html http://www.allegro.pl/item173424325_fortro...ro_gwar_fv.html http://www.allegro.pl/item173509694_arctic...ria_z_pwm_.html Mam nadzieje ze to mogłoby ze sobą dobrze współgrać. Jeśli naprawdę komputer będzie chodził lepiej to rodzice są w stanie dołożyć te 100 zł. Czyli łacznie 612 zł. O ile w kwestii wydajności Tf6100 na tle Xpress 200 sie nie pomyliłem i o ile taki układ byłby lepszy od wspomnianego radeona. Jeszcze to: http://www.allegro.pl/item177651208_zalman...i_grafike_.html chipset na tym Asrocku potrafi się mocno nagrzać. ed3: O ile w ogole nie lepiej zostac przy Radeonie 9250. Bo ja sie juz na tym naprawde nie znam... potrzebuje teraz Waszych rad i doświadczenia :) ... zapomnij, po co zwiększać skalę komplikacji? :lol2: ed4: Kumpel mi właśnie napisał że z 6100 i tą konfiguracją to można nawet Obliviona uruchomić, co prawda na low, ale można :o Szok :) Wersja dla masochistów, ale rzeczywiście działa ;) ed5: Mama zgodziła sie dodać kolejne 100 pln. Uzbierała do tej pory 200 pln na pda, ale stwierdziła że nie można "odstawiac popeliny". Czyli mamy 700 zł. Czy za tą sume można już złożyć coś z grafiką która byłaby lepsza od 6100 ? 750 zł to już naprawde twardy limit cenowy dla mnie. Naprawde wszystkich Was bardzo przepraszam za ta zmianę. Życzcie mi ( nam ) szczęścia dzisiaj u weterynarza :) życzę szczęścia :D Na GF7300GS (w dobrej wersji) raczej nie starczy, a poniżej tego dokładanie karty graficznej raczej nie ma sensu. Ewentualnie więcej pamięci ... co też nie jest niezbędne. Na procek 3200+ albo 3500+ (w wersji OEM) powinno styknąć ;) Ja jeszcze poszukam cen konfiguracji na płycie bez wbudowanej grafiki (s.939) i z kartą GF7300GS. Zdaje się że coś takiego ostatnio składałem (jako rozbudowa kompa) i wyszło cenowo całkiem znośnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Kwestia wydajności jednego i drugiego chipsetu - Podsystem graficzny : W Doom 3 górą jest Gf 6100 , w HL2 w 2 na 3 testy jest lepszy Xpress 200 ( w jednym nawet 2x lepszy niż GF 6100 ) , w FC lepszy jest Xpress 200. Xpress 200 ma mizerną wydajność USB , miejscami nawet 50% dłuższy czas kopiowania . Odnosi się to do płyt na s. 939 . R9250 to karta starej generacji , nie dość ze zgodna z DX 8.1 to jeszcze ma PS 1.1 i Vs. 1.4 , i nie ma wogóle osobnych jednostek PS i VS . Odpada na starcie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mem Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 (edytowane) No 7300GS :) Postaram sie to wszystko uzgodnic jakos z rodzicami kiedy beda u siebie. A i dziekuje za zyczenia :) Jak tylko odeśpie kilka godzin postaram sie poszukać jakiejś znośnej płyty. Kurcze gdyby to wszystko sie udało, huhu :) Myśle że byliby bardzo zadowoleni. Juz widze oczy pewnego Pana ktory tak bardzo uwielbia gry wojenne ;) Tak pozatym to dziekuje wszystkim za pomoc. Naprawde sie przydaje :) reyden czytamy te same recenzje ;) Edytowane 22 Marca 2007 przez mem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 (edytowane) Co do kart na PCI-E , za 150 zł można już mieć 6600 non GT od Galaxy ze 128 MB RAM ( 128-bit ) , co prawda ma zegary 300/400 ale mogła by być . http://allegro.pl/item175395979_galaxy_gef...ddr_128bit.html 6600 ma wydajnośc ok. 2 x większą niż 6200 A , w 3D mark 03 jest porównywalna z 7300GS , w 3D mark 05 jest szysza od 7300GS . Oczywiście mowa o kartach referencyjnych . Edytowane 22 Marca 2007 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mem Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 (edytowane) reyden to dobra rada. W razie czego na pewno bede szukał tego co zaproponowałeś. Spędziłem jednak chwile szukając i oto moje propozycje allegrowe :) Palit Geforce 7300 128mb DDR3 SONIC GALAXY GeForce 7300GT 128MB DDR 128bit TV DVI PCI GeForce 7300GS Gigabyte 256MB HDTV & DVI PCI-E Musze jeszcze poszukać jakieś płyty złozyć jakiś kosztorys, aby mnie nie zabili gdy im to opowiem ;) Ten Palit musi miec jakiś chaczyk prawda ? No i może Galaxy 7300GT 256mb 1.2ns 650/1700 musiałbym jednak porozmawiać z gościem i liczyc na to iz cena nie podskoczy. ed(któreś tam) - płyta Co Wy na to, co Wy na to ? - ona ma dwa wejścia pod ata prawda ? Czyli łacznie moge podpiąć 4 urządzenia ? Łacznie wychodziłoby 672 pln, licząc iż karta kosztuje około 200 pln oraz płyte jaką wymieniłem. Edytowane 22 Marca 2007 przez mem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZgredeK Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 reyden to dobra rada. W razie czego na pewno bede szukał tego co zaproponowałeś. Spędziłem jednak chwile szukając i oto moje propozycje allegrowe :) Palit Geforce 7300 128mb DDR3 SONIC GALAXY GeForce 7300GT 128MB DDR 128bit TV DVI PCI GeForce 7300GS Gigabyte 256MB HDTV & DVI PCI-E Musze jeszcze poszukać jakieś płyty złozyć jakiś kosztorys, aby mnie nie zabili gdy im to opowiem ;) Ten Palit musi miec jakiś chaczyk prawda ? Zawsze czytaj komentarze sprzedawcy ;) Ten Palit jest chyba wersją "zwykłą" zmodowaną na GS - sprzedający specjalizuje się w takich przeróbkach. No i może Galaxy 7300GT 256mb 1.2ns 650/1700 musiałbym jednak porozmawiać z gościem i liczyc na to iz cena nie podskoczy.Ja bym nie brał, karta może być "przekręcona" (przegrzana przy za dużym OC), a gwarancji nie masz. ed(któreś tam) - płyta Co Wy na to, co Wy na to ? - ona ma dwa wejścia pod ata prawda ? Czyli łacznie moge podpiąć 4 urządzenia ? Łacznie wychodziłoby 672 pln, licząc iż karta kosztuje około 200 pln oraz płyte jaką wymieniłem. "Zubrzycki" ... płyty poserwisowe, jak nie padnie przez tydzień to masz szczęście. Sprzedający ma stosunkowo mało negów, bo złom który sprzedaje wytrzymuje na tyle długo że kupujący zdążą wystawić komentarz ;) Przesadzam, ale to sprzęt po naprawie i BEZ gwarancji (nie licz na sprzedawcę jeśli padnie po miesiącu). W dodatku wersja płyty produkowana wyłącznie dla Fujitsu-Siemens, co już jest wystarczającym argumentem żeby tego czegoś nie kupować :zonk: Zostań przy płycie na GF6100, jak starczy kasy to daj lepszego procka ... a jak wygrasz w totka dołożysz grafikę :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Z tych kart co podałeś to chyba tylko pierwszy 7300GT jest ok , cena atrakcyjna i stała , co prawda karta może mieć jakiś defekt . Druga 7300GT - nie łudź się że cena tej karty utrzyma się na tym poziomie , to zbyt chodliwy towar aby tak było , daję głowę że cena dobije do 300 zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mem Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 (edytowane) ZgredeK zycie mi ratujesz :) Juz miałem tą płytę kupować... Chwilkę poszukałem i znalazłem: ECS RX480-A BOX oraz Asus A8V-VM SE Co do Palita, reyden, ZgredeK, chyba sie skuszę na własną odpowiedzialność. Sprzedawca napisał: Fabrycznie nowa, co mnie troszkę uspokaja. W razie czego zapytam go jeszcze osobiście czy mogę mu zafać i czy ręczy mi głową ( ;) ) że karta będzie bez żadnych defektów. Poszukam jeszcze cos z grafiki, może coś znajdę. Wiem nakręciłem się, ale nie tylko ja. Rodzice też. Wiecie taka niepodważalna ochota zrobienia jak największego "interesu" ;) Gdyby na tym forum była możliwość rozdawania nagród, podziękowań, to popodsyłałbym wam jakieś bilety na koncerty czy coś ;) Naprawdę jeszcze raz wielkie dzięki !! ed. literówki. http://allegro.pl/item177459149_geforce_73..._dvi_pci_e.html tylko 3 godziny do konca !! i mieści się w przedziale... pomooooc.... Edytowane 22 Marca 2007 przez mem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 (edytowane) Po 1. Ten Asus to okrojona wersja A8NE. Po 2. Sprawdziłem tą kartę - ten palit to GF7300LE, więc radzę go nie kupować. Za 700 zł proponuję : Wariant 1 : Abit KN9 ~260 zł Sempron 64 3000+ AM2 - 140 zł Goodram 512Mb 667Mhz - 114 zł 6600GT ~200 zł Wyjdzie ok. 720 zł. Tutaj masz możliwości rozbudowy - możesz zmienić poźniej proca na X2, dodać Ramu i zmienić grafę. Wariant 2 : ABIT NF-M2S - 220 zł Athlon 64 3500+ - 277,5 zł Goodram 1Gb 667Mhz - 205 zł Razem : ~700 zł Wariant z zintegrowaną grafą. Edytowane 22 Marca 2007 przez miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mem Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 (edytowane) ALe ja nie będę na niej nic rozbudowywał :) Za miesiać kupuje nowy komputer ;) Teraz potrzebuje pomocy. Mam 3 godziny do końca aukcji i nominalnie normalnego 7300GS. miguel707 jesli możesz prosze pomoz... ed: Po 1. Ten Asus to okrojona wersja A8NE.To zle ? Znaczy, ja sobie nie kpie, powaznie pytam. Druga płyta też odpada ? Ja anprawde nie potrzebuje luksusów, nie bede juz inwestował w ten komputer :) Edytowane 22 Marca 2007 przez mem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 W takim razie radzę wziąć wariant nr 2 z mojego poprzedniego postu. Miesiąc na integrze dasz radę przeczekać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mem Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 (edytowane) Zacytuje sie z postu wyzej: To zle ? Znaczy, ja sobie nie kpie, powaznie pytam. Druga płyta też odpada ? Ja naprawde nie potrzebuje luksusów, nie bede juz inwestował w ten komputer http://allegro.pl/item177459149_geforce_73..._dvi_pci_e.html http://allegro.pl/item175616712_gigabyte_g..._tv_dvi_pc.html http://allegro.pl/item177459149_geforce_73..._dvi_pci_e.html Czy to tak naprawde zły wybór ? Przeczuwam ze to lepsze ( chocby trochę ) od rozwiązania ze zintegrowaną kartą grafiki, a ja naprawde ten komputer póżniej oddam, i nikt juz nie bedzie z nim robił czegokolwiek... Zauważyłem ze wraz z tymi aukcjami coraz bardziej "chodze" :D Edytowane 22 Marca 2007 przez mem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Daruj sobie tego GF7300GS - 6600/GT bije go na głowę jeśli chodzi o wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 (edytowane) Jeśli ta "okrojona wersja" popsuje ci się w miesiąc, to nie masz co się dziwić. Ja nadal pozostaję przy wariancie 2 z moich zestawów. Jak ci będą gry tam źle chodziły (bo na tej integrze, to chyba tylko to może źle chodzić) to możesz upolować jakieś X550/X600 lub za trochę więcej 6600/6600GT. PS. NIE BIERZ 7300GS !!! Za tą cenę można upolować 6600, a nawet 6600GT (o wiele rzadziej) , które jest o wiele lepsze od 7300GS. PS2. Jak byś szukał X600 ze sprawdzonym OC, to wal na PW :) Edytowane 22 Marca 2007 przez miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZgredeK Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Chwilkę poszukałem i znalazłem: ECS RX480-A BOX oraz Asus A8V-VM SE Chcesz mieć problem? Kup płytę ECS! Ostatnio trochę poprawili jakość, ale pod względem wydajność zawsze sa to "najsłabsze" płyty w swojej kategorii (niezależnie od użytego chipsetu). Ten Asus jest OK, ale: - wbudowana grafika nie grzeszy wydajnością (składałem na tym kompy "do biura, kilka testów zrobiłem) - chipset ViA to najgorszy chipset pod AMD (chociaż obsługa USB lepsza niż w ATI, i sterowniki mają bardziej dopracowane = stabilne) Co do Palita, reyden, ZgredeK, chyba sie skuszę na własną odpowiedzialność. Sprzedawca napisał: Fabrycznie nowa, co mnie troszkę uspokaja. W razie czego zapytam go jeszcze osobiście czy mogę mu zafać i czy ręczy mi głową ( ;) ) że karta będzie bez żadnych defektów. Poszukam jeszcze cos z grafiki, może coś znajdę. Wiem nakręciłem się, ale nie tylko ja. Rodzice też. Wiecie taka niepodważalna ochota zrobienia jak największego "interesu" ;) Jak chcesz :P Cena mieści się normie (porównując do cen hurtowych), może będzie dobra. http://allegro.pl/item177459149_geforce_73..._dvi_pci_e.html tylko 3 godziny do konca !! i mieści się w przedziale... pomooooc.... Tą sobie daruj, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mem Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 (edytowane) Eh... Czyli odpuszczamy sobie całkowicie 7300 GS ? Potrzebuje rady, nie wiem już co miał na myśli ZgredeK mówiąc dobry 7300 GS. Czyli te nie są dobre w tym przedziale cenowym ? Powiniem szukać 6600, czy mieć już wszystko ustalone i zakupić 7300GS ? Prosze o rady bo już nie wiem co mam robic... Dobra albo biore Palita albo to http://allegro.pl/item176515909_galaxy_gef...tv_dvi_pci.html Albo rzucam sie na 6600. Ja naprawde bardzo was przepraszam za wszelki ten czas stracony. Naprawde bardzo bardzo doceniam to co robicie dla takich ludzi jak ja i wlasciwie jestem dumn ze w Polsce sa ludzie ktorzy pomagaja innym. Plyte jesli ta karta GF 7300GT bedzie ok, raczej kupie, no chyba ze polecasz ASUSA. Sa w podobnych canach :) ed: zmieniłem na lepsza oferta i tansza na dodatek :) Edytowane 22 Marca 2007 przez mem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 (edytowane) Naprawdę jeszcze nie rozumiesz ? 7300GS, 7300LE NIE BIERZ !!!! Szukaj 6600 i 6600GT - kosztują podobnie, a sa o wiele wydajniejsze. Parę postów temu napisałem 2 zestawy - jeden został napisany pod grafę normalną, a drugi pod integrę. Wybieraj z tego co podałem - są to sprawdzone komponenty. PS. Jeżeli myślisz o 7300GT Gigabyte, to dozbieraj 30 zł do PALITA SONIC 7300GT GDDR3 - jest o wiele wydajniejszy i bardzo dobrze się kręcić (ja mam Palita Sonic 7600GS i pamięci kręca się z 1000 na 1600, a 7300GT Palit Sonic też ma takie same). Jeżeli tak chcesz to zrobić, to polecam wariant 1 tylko zamiast 6600GT weź Palit Sonic 7300GT 256Mb GDDR3. Jeżeli jeszcze coś do tego doskrobiesz, to do wariantu 1 weź Ramy z wariantu 2. Edytowane 22 Marca 2007 przez miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mem Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Znalazłem: Galaxy Gforce 7300GT 128 DDR3 128 bit za 245 zl. Sonica ktorego polecasz nie potrafie znalesc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Znalazłem: Galaxy Gforce 7300GT 128 DDR3 128 bit za 245 zl. Sonica ktorego polecasz nie potrafie znalesc. Tej nie kupuj to jest okrojona wersja, taktowanie 1000Mhz i pamieci 2ns wiec słabo tu masz tego Palita 256MB DDR3 za 277.99zł http://allegro.pl/item174813705_palit_7300..._sonic_o_c.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...