Skocz do zawartości
postal1

Nowy Komp Do 2k Pln

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dziś prawdopodobnie będę zamawiać taki zestaw:

Obudowa Modecom STEP 207 Black

Nagrywarka DVDR Asus DRW-1608P3S BOX

Dysk Seagate Barracuda 7200.9 160GB NCQ ST3160811AS

Pamięć DDR2 1GB PC5300 667MHz Kingston KVR667D2N5/1G

Płyta Abit KN9

Procesor AMD Athlon 64 X2 4200+ BOX 65W

Karta GeForce 7900GS Galaxy 256MB CoolerMaster

wszystko kupuje w apollo bo okazuje się, że dostępne praktycznie wszystko jest (oprócz dvdrw) a ceny leciutko tylko większe niż dystrybutorzy mają :)

Moje pytanie dotyczy zasilacza - dopiero teraz zwróciłem na to uwagę - co to jest ta delta 450W za 80pln ?? :) Generalnie trochę się boje zasilacza o takiej mocy i za takie pieniądze. Chyba, że to jakiś prawie darmowy cud techniki to wezmę :P

Jeżeli się nie uda to biorę Chieftec GPS-450AA-101A 450W 120mm i cały zestaw będzie mnie kosztować 2008pln.

pzdr i dzięki za pomoc z góry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie się leń patentowany już doczytałem ;]]

w takim razie dorzucam do zestawu 1gb i za wszystko mnie to wyjdzie jakieś 2150 razem z tą deltą ;]

ewentualnie jeszcze rozważam możliwość zamiany płyty i procka na asusa p5b + E4300 i wtedy będzie jakies 2300...

ps. ten zasilacz bedzie ok ?

Edytowane przez postal1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie się leń patentowany już doczytałem ;]]

w takim razie dorzucam do zestawu 1gb i za wszystko mnie to wyjdzie jakieś 2150 razem z tą deltą ;]

ewentualnie jeszcze rozważam możliwość zamiany płyty i procka na asusa p5b + E4300 i wtedy będzie jakies 2300...

ps. ten zasilacz bedzie ok ?

E4300 wkrótce znacznie stanieje i na dzisiaj to marny interes zwłaszcza bez OC. Do OC E4300 potrzebne są lepsze pamięci

i zasilacz (wskazana delta jest dedykowana i może nawet nie odpalić, a do OC z 7900GS i tak za słaba).

Pamięci ddr2 nadal tanieją bo 1 GB właśnie zszedł znacznie poniżej 200 zł bo do 185 zł

http://www.morele.net/?pg=product_info&amp...rice&dspl=p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego dowodzi test z pamięciami o 2* większej cenie, z płytą o 2* większej cenie i zasilaczem kilka razy droższym?

Nie... takie mają do testu...

Popatrz na moją sygnaturkę, i obadaj ceny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie... takie mają do testu...

Popatrz na moją sygnaturkę, i obadaj ceny ;)

Straight Power E5-550W raczej do tanich nie należy, a vitesta są już trudne do kupienia.

Chłodzenie CPU jakie stosujesz też nie jest za friko.

Jaki max OC E4300 w tej konfiguracji przechodzi test najnowszego GoldMemory bez błędów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

e4300 na p5b sli zrobi 3GHz na boxie.. Do tego 2x1gb GoodRam lub Kingston Dobre sztuki robią 800MHz na CL4 więc już fajnie.. :E Co do tej delty to nie jestem pewien.. Jakoś nikt nie kupuje tego wynalazku XXI wieku xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..Do OC E4300 potrzebne są lepsze pamięci

i zasilacz (wskazana delta jest dedykowana i może nawet nie odpalić, a do OC z 7900GS i tak za słaba).

....

Rozumiem, że nie polecasz E4300 bo rzeczywiście X2 jest bardziej opłacalny, lecz nie wprowadzaj ludzi w błąd! Raz, że do 3Ghz wystarczą dowolne pamięci 667,

Dwa, że wystarczy płyta robiąca 333Mhz (są poniżej 400zł)

Trzy, że poradzi sobie tym nawet taki Modecom MC-350W za 100zł, łącznie z 7900GS- E4300 należy do energooszczędnych procków, tak jak X2 65nm.

Więcej obiektywizmu na przyszłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa generalnie wygląda tak, że jednak zamówiłem taki zestaw:

1. Nagrywarka DVDR Asus DRW-1608P BOX Black 130.00

2. Pamięć DDR2 1GB PC5300 667MHz Kingston KVR667D2N5/1G 420.00

3. Procesor AMD Athlon 64 X2 4200+ BOX 65W 378.00

4. Płyta Abit KN9 248.00

5. Obudowa Modecom STEP 207 Black 105.00

6. Karta GeForce 7900GS Galaxy 256MB CoolerMaster 579.00

7. Dysk Seagate Barracuda 7200.10 160GB 8MB ST3160815AS 210.00

RAZEM 2088,30 (już z przesyłką)

Do tego wezmę od gościa ten zasilacz za 80pln i będzie keke :)

Myślę czy by jednak nie darować sobie 1gb ram i zamknąć się w tych 2k...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że nie polecasz E4300 bo rzeczywiście X2 jest bardziej opłacalny, lecz nie wprowadzaj ludzi w błąd! Raz, że do 3Ghz wystarczą dowolne pamięci 667,

Dwa, że wystarczy płyta robiąca 333Mhz (są poniżej 400zł)

Trzy, że poradzi sobie tym nawet taki Modecom MC-350W za 100zł, łącznie z 7900GS- E4300 należy do energooszczędnych procków, tak jak X2 65nm.

Więcej obiektywizmu na przyszłość.

Obiektywizm nakazuje stwierdzić że nie wszystkie tak zbudowane zestawy będą działały stabilnie i bezawaryjnie na 3GHz.

Jakie jest prawdopodobieństwo że E4300 z najtańszymi pamięciami, zasilaczem do 100 zł, kartą 7900GS boksowym

chłodzeniem i płytą poniżej 400 zł wstanie powyżej 2.8 GHz ?

Jak pytam o bezbłędny test przy pomocy najnowszego GoldMemory i maź OC E4300 to zazwyczaj zapada milczenie.

Jeśli nie przechodzi GoldMemory nie można mówić o sprawnym i stabilnym sprzęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobieństwo co najmniej 0,8, o ile przeszkodą nie jest człowiek. Te 0,1 to niech będzie wadliwy towar, drugie 0,1 słaba sztuka procesora. Niewłaściwego doboru podzespołów nie uwzględniam, bo tu już człowiek jest winny.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra, czyli po przeczytaniu calego watku zarzucam pomysl z deltą.

fortron 350W starczy ? nie bedzie zadnego OC

Ja bym brał tak:

CPU za 289 http://www.apollo.pl/store/show_detail/17/32673 (trochę pokręcony opis ale to prawdopodobnie 65 nm 1900 MHz 2*512)

Zasilacz za 117 http://www.allegro.pl/item178651693_117zl_...awa_sklep_.html

lub to samo za 119 u Zenfista http://zenfist.pl/pID/1026.htm

(to też produkt FSP 350W pod inną marką ale nowy z gwarancją 24 miechy i większym wentylem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi