Skocz do zawartości
Janosik

Gf4 mx440SE 64mb ddr

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj stałem sie posiadaczem takiej karty nio i po wykonaniu rutynowych testów 3d markiem miałem ok. 2400 marków. (cel.667@960, BE6 - II, 256SDR). No i zabrałem sie za podkręcanie wlazłem do ustawien karty w panelu i ze standartowych 250/333 podkreciłem na 315/415 (bo na tym kończom sie suwaki) i ku mojemu zaskoczeniu po teście 3d markiem wyszedł wynik ok. 2300 marków. Zainstalowałem najnowsze drivery, directx 9.0, próbowałem na mniejszych czestotliwościach - ale karta zawsze ma mnie punktów niż bez podkręcania. Troche (bardzo) dziwne to do mnie ... Jak ktoś może mi powiedzieć co robie źle albo co jest nie tak to prosze o sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze po co kupiłes taka karte ??? to shitt ale co tam ....

1 zainstaluj power stripa i nim krec

2 mozliwe ze karta ma 64 bitowa szyne do pamieci i 2400 to juz max .(wcale bym sie nei zdziwił)

ps. ile za nia dałes ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest czesto spotykany standard, ze te karty po kreceniu maja mniej 3dmark niz przed kreceniem....... powod?? na pamieci idzie za male napiecie.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to piękny zonk.

Tak sobię myślę, że ten mój GF2MX400 to wcale nowoczesna i wydajna karta przy tym GF4MX440SE :lol: :lol: :lol:

Ale tak poważnie, to DX9- wywal w pierony, przypuszczalnie z systemem, niestety...a co do karty, cóż, obstawiam, że za tą niewygórowaną cenę stałeś się posiadaczem połowy normalnej szyny pamięci :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 210PLN to obstawiam , że kupiłeś na kościach SDRAM a nie DDR i to zapewne Palit Daytona. Znajomy też kupił ten szmelc i dziś wymieniłem mu na Gainwarda (dopłacił 100PLN). Przesiadka z GF2MX400 na ten model to nieporozumienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co za ludzie karty kupuja.....

lepiej było trzeba ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> MX440 GAINWARDA NIE SE!!!!!!

ten 440 jest spoko w mx-ach

ale polecam mx 460....mialem go kiedys. ma pamieci 550mhz 3.6ns a chodza one na....690mhz bez artefaktów!!!!(oczywsice to wersja GS)

a teraz mam gf3ti200 gainwarda i jest 2x szybsza od mx-ow jakich bym nie widzial

nie ma to jak NV20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nio własnie próbowałem - ale power strip wykrywa ze procesor karty pracuje na 125Mhz i skala jest do 185 mhz - wiec zamias podkrecac on tylko spowalnia jeszcze .... :(

tez mialem tak samo, sproboj zainstalowac sterowniki z plyty co dostales z katra a potem dopiero jakies nowsze (jak chcesz) u mnie pomoglo, aha a w 3dmarku mam 5300!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nio własnie próbowałem - ale power strip wykrywa ze procesor karty pracuje na 125Mhz i skala jest do 185 mhz - wiec zamias podkrecac on tylko spowalnia jeszcze .... :(

tez mialem tak samo, sproboj zainstalowac sterowniki z plyty co dostales z katra a potem dopiero jakies nowsze (jak chcesz) u mnie pomoglo, aha a w 3dmarku mam 5300!

czemu tak malo? w granicach 6000 powinno byc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fajnie.. ja na procku 2 razy gorszym mam niecale 5200 3dmark :) powinienes miec okolo 6900-7400 pkt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj stałem sie posiadaczem takiej karty nio i po wykonaniu rutynowych testów 3d markiem miałem ok. 2400 marków. (cel.667@960, BE6 - II, 256SDR). No i zabrałem sie za podkręcanie wlazłem do ustawien karty w panelu i ze standartowych 250/333 podkreciłem na 315/415 (bo na tym kończom sie suwaki) i ku mojemu zaskoczeniu po teście 3d markiem wyszedł wynik ok. 2300 marków. Zainstalowałem najnowsze drivery, directx 9.0, próbowałem na mniejszych czestotliwościach - ale karta zawsze ma mnie punktów niż bez podkręcania. Troche (bardzo) dziwne to do mnie ... Jak ktoś może mi powiedzieć co robie źle albo co jest nie tak to prosze o sugestie.

Coz stary... wdebnales w podobne g... jak ja:

ja kupilem GF4 MX 420 64MB DDR tv.

na sprzecie (jak na dole) mam w 3Dmarku2001 ok 4100 punktow (na windzie 98SE i starszych detonatorach bylo 3400!!!) podkrecanie winfoxem na 300/350 (po 50 punktow na procku i czestotliwosci ramu) 3dmark pokazal ok 200 punktow wiecej, to niewiele wiecej niz wynosi granica bledu pomiaru, bo przedtem na kilku testach pod rzad pokazywal rozne wyniki z przedzialu 3950-4200, wiec to krecenia to w sumie zachodu nie warte.

lepiej instalowac nowe detonatory, winXP tez mi znacznie przyspieszyl karte, a tak w ogole to sprzedac to i kupic fajnego Radeona!!!!!! :)

Bear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz stary... wdebnales w podobne g... jak ja:

ja kupilem GF4 MX 420 64MB DDR tv.

na sprzecie (jak na dole) mam w 3Dmarku2001 ok 4100 punktow (na windzie 98SE i starszych detonatorach bylo 3400!!!) podkrecanie winfoxem na 300/350 (po 50 punktow na procku i czestotliwosci ramu) 3dmark pokazal ok 200 punktow wiecej, to niewiele wiecej niz wynosi granica bledu pomiaru, bo przedtem na kilku testach pod rzad pokazywal rozne wyniki z przedzialu 3950-4200, wiec to krecenia to w sumie zachodu nie warte.

lepiej instalowac nowe detonatory, winXP tez mi znacznie przyspieszyl karte, a tak w ogole to sprzedac to i kupic fajnego Radeona!!!!!! :)

Bear

na gf3 ti200@ti500 na tym bedziesz mial okolo 7500 pkt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nedza i jeszcze raz nedza ... 5300 - to na moim duronie ;-) dokladnie 5277 chyba ;-) wiec mysle ze musisz popracowac nad ustawieniem. Heh nie zmienia to faktu ze mx 440 sux ale mi wystarcza ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak myslicie, czy to, ze moja karta nie obsluguje niektorych efektow moze obnizac jej ocene w 3DMARKu?

-nature

- pixel shading

- i chyba env. bump mapping

sa przeskakiwane :" no hardware support",

wiec z 20 testow robi mi 16.

tak sie zastanawialem.

tak czy inaczej moje karta to shit i nastepnym razem jak bede cos kupowal, to nie bede polegal na tym co mi powie sprzedawca i na infantylnym mylneniu, ze "jak GF4 to musi byc lepiej niz GF3, a na pewno GF2 w podobnej wersji..."

Nie kupujmy kota w worku!

Przynajmniej z monitora jestem zadowolony i z glosnikow (no i muzy), i co ciekawsze, sam dowiedzialoem sie wszystkiego o podobnych modelach zanim wybralem!!

NIE KUPUJMY KOTA W WORKU!!

P.S. Jak kiedy bede mial kase to oprocz zmiany nagrywary kupie sobie fajnego Radeona!!!!

Bear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nedza i jeszcze raz nedza ... 5300 - to na moim duronie ;-) dokladnie 5277 chyba ;-) wiec mysle ze musisz popracowac nad ustawieniem. Heh nie zmienia to faktu ze mx 440 sux ale mi wystarcza ;-)

Hans, na ile Twoim zdaniem moglbym BEZPIECZNIE dla karty podkrecic mojego GF4 MX420 64 DDR? Ja na razie standardowym WinFoxem podkrecilem ja z oryginalnych 250/300 na 300/350 (oba do granicy pola zielonego z zoltym).

Czy myslisz, ze bez zmiany chlodzenia standardowego da sie jeszcze cos z niej wycisnac, bo ta zmiana to dala mi +200 3DM (bylo 4100).

:(

dzieki!

:P

Bear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprawka:

standardowo mialem 250/333 i podkrecilem na 300/350 WinFoxem, ale wkurza mnie on i nie wiem, czy zeby te zmiany byly na stale, to nie trzeba miec tego uruchomionego zawsze.

czym innym moglbym to raz (na stale, czyli do momentu jak nie zdecyduje sie spowrotem zmniejszyc) zmienic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra wiec tak ja na swoim mx440 mialem orginalnie taki orbowy wentylator taki radiator zintegrowany z coolerem no ale niestety po miesiacu zaczelo lomotac a ja tego nie lubie - lubie miec cicho. wiec z boku wieje na karte wentyl 80mm tak lajtowo na jakies 6V karta nie ma problemu z temperatura kostki pamieci sa ledwo letnie na 500, core tak samo (buda caly czas otwarta). Ile sie da wycisnac to juz indywidualna sprawa karty jedyne co moge poradzic to delikatne podkrecanie po kilka mhz a) do momentu az karta zacznie chlastac artefaktami B) podkrecajacy wymieknie :-) generalnie 270@400 to bylo u mnie normalne taktowanie 440mx.

Sproboj podgonic taktowaniem pamieci troszke (taktowanie rdzenia narazie zostaw) Wish U gut luck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile sie da wycisnac to juz indywidualna sprawa karty jedyne co moge poradzic to delikatne podkrecanie po kilka mhz a) do momentu az karta zacznie chlastac artefaktami B) podkrecajacy wymieknie :-) generalnie 270@400 to bylo u mnie normalne taktowanie 440mx.  

Sproboj podgonic taktowaniem pamieci troszke (taktowanie rdzenia narazie zostaw)  Wish U gut luck

na dole masz napisane ze kreciles z 270/310 o ile sie nie myle - na 300/500, tak? wiec generalnie raczej krecic pamiec (DDR) niz core?

Czym to krecic, bo ten winfox to chala, caly czas musi byc wlaczony, zeby podkrecanie dzialalo, i skad ewentualnie ow program sciagnac?

Moje oryginalne ustawiania: 250/333 moge do ok 300/400 podkrecic jak nie bedzie artefaktow?

dzieki!

Bear

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że jakoś się da z poziomu sterów, ale jak to nie wiem.

PS Też mam GF4 mx 440SE z 250/333 na 300/420 i w 3dmarku mam 4600 pkt. myślicie że to mało czy dużo z poniższym sprzetem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co za ludzie karty kupuja..... 

lepiej było trzeba ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> MX440 GAINWARDA NIE SE!!!!!!

ten 440 jest spoko w mx-ach

ale polecam mx 460....mialem go kiedys. ma pamieci 550mhz 3.6ns a chodza one na....690mhz bez artefaktów!!!!(oczywsice to wersja GS)

a teraz mam gf3ti200 gainwarda i jest 2x szybsza od mx-ow jakich bym nie widzial

nie ma to jak NV20

przed chwilą spawdziłem twoje wyniki i nie zauważyłem tej podwujnej szybkości

jeżeli policzyłbym cene mojej karty (200 zł) i twojej (380zł) to stosunek ceny do wydajności przemawia za moją kartą

A co do tematu postu to radzę sprawdzić kartę na innym procesorze bo z tym to nie ma co liczyć na rekordy - u mojego brata na Ti 4 wykręconym na 310/640 na procesorze Duron 1200 ma tylko 8000 na agresywnych timingach a u mnie ta karta robiła prawie 13000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam i nie narzekam ... bardzo. szkoda mi było kasy na GF3 a to sprawuje się nienajgorzej.

a w cenie 64 bitówki można spoko kupić 128 bitówkę tylko trzeba poszukać. MX440 64 bit = MX420 = MX400 128 bit (tyle że mx440 lepiej się kręci).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie da się ale można zmienić stery na nowsze i tam jest większy zakres regulacji.

ja, kiedy miałem przez tydzień mx440 se 64 bit ddr, podkręcałem go i najpierw skończyła się skala w detkach (+25%), później w riva tunerze (+50%) i musiałem zarzuciś detki 43.45 i poszła grafa na 460/410 ze standardowych 250/266. :!: niektórzy powiedzą, że to niemożliwe ale tak było. 460 na GPU (+80%) i 410 na pamięciach.

udało się to bo była to 64 bitówka, co dziwne firma to mint :!: czyli no name.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fajnie.. ja na procku 2 razy gorszym mam niecale 5200 3dmark :) powinienes miec okolo 6900-7400 pkt :)

Jak sie mozesz dziwic ze masz tyle punktow skoro jedziesz na nv20 ktory ma hardware obsluge jednostek pixel i vertex shader ?

masz tyle punktow bo mx (nv17 troche zmodyfikowny gf2)nie moze wykonac polowy testow w 3d marku

z powodu braku tych wlasnie jednostek (jest zgodny tylko z dx 7)

sprawdz w riva tuner ile bitow ma szyna pamieci (ale z dwa baty to napewno 128)pewnie twoj gf jest hamowany przez proca i twoje sdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...