Skocz do zawartości
tooom19

Rozdzielenie Netu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam w domu net z kablówki 1mb modem (THOMSON tcm140) Neta mam cały czas bez łączenia - i tu jest mój problem - zakupiłem drugi komp i chce te łącze na niego rozdzielic - i tu moje pytanie co mi jest potrzebne - wiem że router ewentualnie swtch - zależy mi na tym żeby net na drugim kompie był nawet przy wyłączonym pierwszym kompie - . Prosze o informacje co mi jest dokładnie potrzebne .

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia tego, czym podłączony jest modem do kompa. Jeśli RJ45 (sieciówka), to problem rozwiązuje router. Jeśli zaś USB (co jest bardziej prawdopodobne), to nie ma takiej opcji, bo jakiś komp musi sterować modemem. Wtedy komp z zainstalowanym modemem będzie musiał być włączony, aby uruchomić połączenie.

Deską ratunku jest patent, że łączysz kompy w LAN (kablem krosowym - bez routerów itp), a modem instalujesz na obu komputerach. Potem na każdym udostępnienie. Dalej...

Ponieważ modem jest na USB, to w przypadku gdy włączony jest komp, przy którym nie ma modemu, to nie włączasz drugiego, tylko przepinasz modem.

Niestety nie wiem, jak będzie się zachowywała sieć, gdy będzie na kompie ustawiona brama i jednocześnie podłączony modem - czy nie będzie się Windows gubił, przez co dane odbierać/wysyłać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wielkie dzięki za odpowiedz troche to zawiłe - Modem jest podłączony rzez RJ45 nie ma potrzeby go instalowac na kompie - tak więc jak pisałeś mam nadzieje że problem rozwiąże Router - i tu moja kolejna prośba - jaki do tego byłby najodpowiedniejszy ? może jakis namiar np. z alegro ?

Zgóry dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do takich zastosowań domowych, gdzie raczej 4 kompy do maks, to prawie każdy się nada. Taka sieć nie generuje aż takiego ruchu, aby trzeba było specjalnie wybrzydzać. Jeśli zaś chodzi o wybór konkretnego modelu, to liczę na propozycje kolegów, bo osobiście nie siedzę w temecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi