Skocz do zawartości
byzik

Czy Można Wymienić Procesor ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam laptopa Compaq R 3000

procesor Mobile AMD XP-M 1600MHz(8x200) 2800+

nazwa kodowa Newcastle- 256 S754

chcę wymienic na ATHLON 64 3200 2,0GHZ lub podobnyAMD Athlon 643400+ socket 754, procesory te nie są mobilne

czy jest to możliwe

czy procesory te powinny mieć "czapkę "

czy chłodzenie wystarczy z AMD XP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to nie wiem jakim progsem zczytywałeś informacje jaki masz proc ale napewno żle to zczytałeś, nie ma czegoś takiego jak XP na 754 :P

A czy będą działać jak nie są mobilne? moim zdaniem powinny, jednak musisz miec opcje obnizenia im standardowego napiecia, w laptopach wogóle nie siedzie wiec nie wiem tego dokładnie. Procesory do lapciaków muszą być bez czapki.

Edit:

z tego co znalazłem to masz tam A-XP jednak, on nie jest na s754 tylko sA więc nie wsadzisz tam nic 64bit.

Edit2:

Choć już zwątpiłem jaki tam jest procesor... bo teraz znalazłem że tam A64 jest jednak :P

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to nie wiem jakim progsem zczytywałeś informacje jaki masz proc ale napewno żle to zczytałeś, nie ma czegoś takiego jak XP na 754 :P

A czy będą działać jak nie są mobilne? moim zdaniem powinny, jednak musisz miec opcje obnizenia im standardowego napiecia, w laptopach wogóle nie siedzie wiec nie wiem tego dokładnie. Procesory do lapciaków muszą być bez czapki.

Edit:

z tego co znalazłem to masz tam A-XP jednak, on nie jest na s754 tylko sA więc nie wsadzisz tam nic 64bit.

Edit2:

Choć już zwątpiłem jaki tam jest procesor... bo teraz znalazłem że tam A64 jest jednak :P

A jednak...

http://allegro.pl/item175488580__athlon_64...entylator_.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz w programie cpu-z w pozycji instructions wpis - x86-64 to znaczy, ze ma 64 bit.

Na aukcji, do ktorej podalem linka jest drobny blad, tamten procek to nie athlon 64, tylko po prostu athlon, taki troche wykastrowany w dodatku o zawartosc cache (ta wersja ma albo 128kb, lub 256kb vs 512kb w stacjonarnym ahtlonie 3000+ na s. 754).

Na 99% podany przez Ciebie procek nie ma obsl. 64 bit, jest to ten sam model co 2800+ tylko o wyzszym taktowaniu.

Dołączona grafika

Tutaj sobie mozesz poczytac mala specyfikacje: click .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi