Skocz do zawartości
Gi3r3k

Stary Zasilacz - Czy Da Radę!?!?!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem nowy na tym forum, więc na wstępie pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie, tak na dobry początek :) . Mój pierwszy temat dotyczy mojego zasilacza. Planuję wymianę praktycznie wszystkich komponentów kompa, a to moja obecna konfiguracja:

Pentium 4 2.6GHz 512/400 (to nie powód do chwały :-P )

Płyta g(ł)ówna Fujitsu Siemens D1331

2x256MB RAM 266MHz

PALIT Radeon X800GTO 256MB/256BIT DDR1(!!!!) (niech będzie przeklęty dzień, w którym go kupiłem :D )

Dysk1:80GB 8MB ATA100

Dysk2: 40GB 2MB ATA100

DVD-ROM

Procek z radiatorem chłodzony tylko poprzez wiatrak w zasilaczu i tubę tłoczącą powietrze na zewnątrz.

Kompa kupiłem we wrześniu 2002 roku w o wiele uboższej konfiguracji, a potem radośnie go upgrade'owałem, nie zważając na zasilacz. Dopiero teraz zainteresowałem się tym elementem komputera, więc na razie niezbyt dobrze się na tym znam. Problem jest taki, iż nie mam pojęcia jaką moc ma owa zasiłka - sprawdzałem naklejkę, ale nic na niej nie ma, tzn. jest, ale nie ma tego najważniejszego, czyli mocy. Od razu zaznaczam, że zasilacz spisuje się znakomicie, nigdy mnie nie zawiódł, a obecnej konfiguracji daje radę bez problemu. Jest na nim napisane, że jest firmy Newton Power Ltd., ale wyczytałem w necie, że takie zasilacze produkuje Astec, czyli dość dobra firma. A oto moja przyszła konfiguracja:

Pentium E2160 lub C2D E4300

Asrock ConRoe945G-DVI

8500GT lub 7600GT

1.5 GB GoodRam

2 dyski z poprzedniego kompa (ewentualnie mogę odłączyć ten 40GB)

DVD-ROM

Od razu zaznaczam, że wiem, iż Asrock to nie jest super wybór, ale przy takim zasilaczu nie zamierzam podkręcać procka, może najwyżej do tych 2GHz. Muszę też podkreślić, że mam dość mało kasy i raczej nie chcę kupować nowej zasiłki, bo wtedy będę musiał oszczędzić na innych podzespołach. Ostateczne pytanie: CZY ZASILACZ DA RADĘ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompa kupiłem we wrześniu 2002 roku w o wiele uboższej konfiguracji, a potem radośnie go upgrade'owałem, nie zważając na zasilacz. Dopiero teraz zainteresowałem się tym elementem komputera, więc na razie niezbyt dobrze się na tym znam. Problem jest taki, iż nie mam pojęcia jaką moc ma owa zasiłka - sprawdzałem naklejkę, ale nic na niej nie ma, tzn. jest, ale nie ma tego najważniejszego, czyli mocy. Od razu zaznaczam, że zasilacz spisuje się znakomicie, nigdy mnie nie zawiódł, a obecnej konfiguracji daje radę bez problemu. Jest na nim napisane, że jest firmy Newton Power Ltd., ale wyczytałem w necie, że takie zasilacze produkuje Astec, czyli dość dobra firma. A oto moja przyszła konfiguracja:

Pentium E2160 lub C2D E4300

Asrock ConRoe945G-DVI

8500GT lub 7600GT

1.5 GB GoodRam

2 dyski z poprzedniego kompa (ewentualnie mogę odłączyć ten 40GB)

DVD-ROM

Od razu zaznaczam, że wiem, iż Asrock to nie jest super wybór, ale przy takim zasilaczu nie zamierzam podkręcać procka, może najwyżej do tych 2GHz. Muszę też podkreślić, że mam dość mało kasy i raczej nie chcę kupować nowej zasiłki, bo wtedy będę musiał oszczędzić na innych podzespołach. Ostateczne pytanie: CZY ZASILACZ DA RADĘ??

Pierwszy problem, to ze nie znasz mocy tej zasiłki, co za tym idzie nikt z forum też znał nie będzie. Jeśli mozesz to moze jakieś foto tej tabliczki by się przydało aby bliżej zasiłkę rozgryźć. Jak nie ma tam mocy całkowitej to podaj choć co tam innego jest :) Żeby sprawdzić jak rzeczywiscie sie spisuje, proponuję zmierzyc napiecia miernikiem z molexa. Firma Astec - nie mylić z Antec, z czego wyczytałem produkuje przeciętne zasilacze, choć ponoć lepsze od codeshitu. Genaralnie jak chodzi na niej Prescott to niepodkredone c2d też pójdzie. Osobiscie jednak zalecałbym wymianę tego blizej nieznanego sprzętu choćby na fortrona hln 350w lub deltę DPS-350AB-4A oba sprzęty na allegro dostępne za ok 50zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firma Astec - nie mylić z Antec, z czego wyczytałem produkuje przeciętne zasilacze, choć ponoć lepsze od codeshitu. Genaralnie jak chodzi na niej Prescott to niepodkredone c2d też pójdzie.

Nie, ten procesor to nie Prescott, tylko Northwood na s.478 szyna 400, 0.13 um. W evereście pisze, że typowa moc wynosi 39W - 89W, maksymalnie 109W.

Co do zasilacza - Na różnych kalkulatorach dosępnych w sieci, określających w przybliżeniu pobór mocy, wyszło mi, że mój komp pobiera około 230 - 241W.

Jednakże spróbuję dzisiaj spisać co jest napisane na zasiłce i podać wam tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, ten procesor to nie Prescott, tylko Northwood na s.478 szyna 400, 0.13 um. W evereście pisze, że typowa moc wynosi 39W - 89W, maksymalnie 109W.

Co do zasilacza - Na różnych kalkulatorach dosępnych w sieci, określających w przybliżeniu pobór mocy, wyszło mi, że mój komp pobiera około 230 - 241W.

Jednakże spróbuję dzisiaj spisać co jest napisane na zasiłce i podać wam tutaj.

Jak Northwood to też powinien dać radę, w kalkulatory mocy radzę przestać wierzyć bo potrafią zawyżyc poibór o 50% a nawet więcej. Za dane z tabliczki będę wdzieczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Northwood to też powinien dać radę, w kalkulatory mocy radzę przestać wierzyć bo potrafią zawyżyc poibór o 50% a nawet więcej. Za dane z tabliczki będę wdzieczny

Dobra, mam te dane, choć niestety brakuje ostatniej linijki z "main output", bo za Chiny nie mogłem zobaczyć, bo mi zasłaniał pewien element obudowy...

Model: NPS-200PB-121B

AC INPUT: 100-127V~/7.0A 200-240V~/3.5A 50-60Hz

AC OUTPUT: 100-127V~/3.0A 200-240V~/1.5A 50-60Hz

MAIN OUTPUT:

+3.3V -- /14A MAX

+12V -- /10A MAX (14A 10 SEC.)

No i właśnie ta ostatnia linijka...

Mała uwaga - na zasilaczu z tyłu obudowy mam taki czerwony przełącznik: na jednym jest liczba 230, a na drugim 115... I to jest zapewne moc tej zasiłki...

... więc jednak będzie trzeba jakąś kasę wysupłać. Po prostu nie będę kombinować, tylko sprzedam całego kompa. Na kupno obudowy + zasilacza przeznaczę około... 250zł? Myślę, że to max. Polecisz mi coś za tą cenę? Zasiłka musi być na tyle dobra, by udźwignąć podkręcenie tego Pentiuma E lub C2D do około 2.5Ghz, albo nawet i więcej. Z góry dziękuję. No chyba, że jednak ktoś da mi nadzieję, że dotychczasowy zasilacz wystarczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, mam te dane, choć niestety brakuje ostatniej linijki z "main output", bo za Chiny nie mogłem zobaczyć, bo mi zasłaniał pewien element obudowy...

Model: NPS-200PB-121B

AC INPUT: 100-127V~/7.0A 200-240V~/3.5A 50-60Hz

AC OUTPUT: 100-127V~/3.0A 200-240V~/1.5A 50-60Hz

MAIN OUTPUT:

+3.3V -- /14A MAX

+12V -- /10A MAX (14A 10 SEC.)

No i właśnie ta ostatnia linijka...

Mała uwaga - na zasilaczu z tyłu obudowy mam taki czerwony przełącznik: na jednym jest liczba 230, a na drugim 115... I to jest zapewne moc tej zasiłki...

... więc jednak będzie trzeba jakąś kasę wysupłać. Po prostu nie będę kombinować, tylko sprzedam całego kompa. Na kupno obudowy + zasilacza przeznaczę około... 250zł? Myślę, że to max. Polecisz mi coś za tą cenę? Zasiłka musi być na tyle dobra, by udźwignąć podkręcenie tego Pentiuma E lub C2D do około 2.5Ghz, albo nawet i więcej. Z góry dziękuję. No chyba, że jednak ktoś da mi nadzieję, że dotychczasowy zasilacz wystarczy...

Ok juz wiem co to za zasilator, mimo skromnej tabliczki dorównuje (pewnoscia nawet przewyzsza) codegenowi 300W, co jednak szczególnym powodem do chwały nie jest. Co do tego przełacznika z tyłu to niech Cie Pan Bóg broni, zeby go nie przełaczać, bo 115v to prąd w USA i jak przestawisz na taki w Polsce to całego kompa z dymem puścisz, tak wiec to nei jest zadna moc a jedynie standard europejski lun amerykański. nadziei na dalsze uzytkowanie tego zasilacza nie daje. Dobry i cichy zasilacz to Delta DPS-350AB-4A ma 25A na liniach 12v wiec c2d będziesz mógł krecic ile dusza zapragnie, cudo kosztuje 50zł i jest ciche, bo mam w domu i sprawdzałem. Zalety to wtyczka 6pin do prądozernych GPU i 2 wtyczki sata

http://www.allegro.pl/item174307915_delta_...owych_plyt.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi