Skocz do zawartości
kojoT

Projekt Ac Na Gf 6800gs.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Uparłem się żeby zmienić mało wydajne i głośne chłodzenie na mojej grafie a dokładnie Xpertvision Gf 6800 GS z HSI.

Jako że to nie jest dział o grafach, dodam dla jasności że na tę kartę nie pasują żadne arctiki ani inne cuda. Pozostaje home-made.

Karta wygląda tak:

Bez chłodzenia.

Cooler od góry.

Cooler od dołu.

Cooler - żeberka.

Teraz mam dwie opcje.

1) Kupuję sporawy radiator w byle sklepie elektronicznym.

Z racji wymiarów D=124mm S=100mm W=35mm obejmie on GPU, mostek HSI i RAM. Jakoś pokombinuję i założę na niego cooler 92-120mm zasilnany bezpośrednio z zasilacza.

Rozwiązanie wydaje mi się dobra z tym że radiator ma mało żeberek:( (ale jest duży)

2) Kupuję radiator tego typu , zakładam go tylko na GPU i HSI a na niego jakiś mniejszy wiatrak. Na RAM zakładam takie radiatory jak oryginalne tylko grubsze.

Sam radiator od procka na taką samą grafe wstawił @krzysiek9920 (opis i foto w tym poście). W tym samym temacie ktoś wsadził jakiegoś silencera po modyfikacji... Ale ja wolę coś wydajniejszego.

Radiator z procka ma więcej żeberek i jest wyższy, za to wejdzie na niego mniejszy cooler i RAM pozostanie nadal chłodzony pasywnie. Myślę że najlepiej byłoby znaleźć gdzieś wielki, gęsto użebrowany i wysoki radiator... ale nigdzie kurde nie znalazłem:/

Zastanawiam się jeszcze czy zasilać cooler z grafy czy z zasilacza z podłączonym regulatorem. Dodam że standartowy wiatrak jest na 0.22A i 12V a np. Arctic Cooling Fan 12 przy takim samym napięciu jest 0.15A. Jest jedne post na forum w tej kwestii ale jeszcze nie padła tam potwierdzona odpowiedź.

Ktoś mi coś poradzi?

Edytowane przez kojoT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tam przeciez kilka rozwiązań akurat na ten model.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...p;#entry2553912

Wsadz jakiegos Zalmana i bedzie dobrze.Ten Revoltec po małych kombincjach tez wejdzie.

http://www.allegro.pl/item177659669_revolt..._pro_od_ss.html

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Widziałem już co ludzie porobili w tym temacie. Ale chodzi mi też o kasę i o nierozwalanie chłodzenia które jest teraz (gwarancja). Pozostaje jeszcze kwestia przyjemności ze zrobienia czegoś samemu.

Taka myśl z ostatnie chwili... Co do ilości żeberek w tym dużym radiatorze, to przecież mogę dodatkowe dokleić albo dolutować. I właśnie... co będzie lepiej przewodzić ciepło, spoiwo cynowo-ołowiowe czy klej termo?

Edytowane przez kojoT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi