kojoT Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 (edytowane) Witam. Uparłem się żeby zmienić mało wydajne i głośne chłodzenie na mojej grafie a dokładnie Xpertvision Gf 6800 GS z HSI. Jako że to nie jest dział o grafach, dodam dla jasności że na tę kartę nie pasują żadne arctiki ani inne cuda. Pozostaje home-made. Karta wygląda tak: Bez chłodzenia. Cooler od góry. Cooler od dołu. Cooler - żeberka. Teraz mam dwie opcje. 1) Kupuję sporawy radiator w byle sklepie elektronicznym. Z racji wymiarów D=124mm S=100mm W=35mm obejmie on GPU, mostek HSI i RAM. Jakoś pokombinuję i założę na niego cooler 92-120mm zasilnany bezpośrednio z zasilacza. Rozwiązanie wydaje mi się dobra z tym że radiator ma mało żeberek:( (ale jest duży) 2) Kupuję radiator tego typu , zakładam go tylko na GPU i HSI a na niego jakiś mniejszy wiatrak. Na RAM zakładam takie radiatory jak oryginalne tylko grubsze. Sam radiator od procka na taką samą grafe wstawił @krzysiek9920 (opis i foto w tym poście). W tym samym temacie ktoś wsadził jakiegoś silencera po modyfikacji... Ale ja wolę coś wydajniejszego. Radiator z procka ma więcej żeberek i jest wyższy, za to wejdzie na niego mniejszy cooler i RAM pozostanie nadal chłodzony pasywnie. Myślę że najlepiej byłoby znaleźć gdzieś wielki, gęsto użebrowany i wysoki radiator... ale nigdzie kurde nie znalazłem:/ Zastanawiam się jeszcze czy zasilać cooler z grafy czy z zasilacza z podłączonym regulatorem. Dodam że standartowy wiatrak jest na 0.22A i 12V a np. Arctic Cooling Fan 12 przy takim samym napięciu jest 0.15A. Jest jedne post na forum w tej kwestii ale jeszcze nie padła tam potwierdzona odpowiedź. Ktoś mi coś poradzi? Edytowane 2 Kwietnia 2007 przez kojoT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 (edytowane) Jest tam przeciez kilka rozwiązań akurat na ten model. http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...p;#entry2553912 Wsadz jakiegos Zalmana i bedzie dobrze.Ten Revoltec po małych kombincjach tez wejdzie. http://www.allegro.pl/item177659669_revolt..._pro_od_ss.html Edytowane 2 Kwietnia 2007 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojoT Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 (edytowane) Dzięki. Widziałem już co ludzie porobili w tym temacie. Ale chodzi mi też o kasę i o nierozwalanie chłodzenia które jest teraz (gwarancja). Pozostaje jeszcze kwestia przyjemności ze zrobienia czegoś samemu. Taka myśl z ostatnie chwili... Co do ilości żeberek w tym dużym radiatorze, to przecież mogę dodatkowe dokleić albo dolutować. I właśnie... co będzie lepiej przewodzić ciepło, spoiwo cynowo-ołowiowe czy klej termo? Edytowane 3 Kwietnia 2007 przez kojoT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...