Jarogniew Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 (edytowane) W oczekiwaniu na moją obudowę, zamówioną już sporo czasu temu, postanowiłem użyć sprzętu z leżących w domu pudełek i sklecić sobie układzik. Obecny biurkowy ;) już mnie trochę nudził. Od razu mówię, układzik złożony 4 fun, więc nawet nie sprawdzam temperatur (ale na 100% są el0 i w ogóle). Dobra, jako podstawę układu postanowiłem wykorzystać płytę foxconna C51 zamkniętą w Antecu 900, tak się prezentuje obudowa już ze złożonym układem: Dobrze, złożenie układu i upchanie wszystkiego "żeby jakoś wyglądało" zajęło mi około 4 godzin. WC składa się: Bloki: CPU: Swiftech Apogee (pasta = CLP) NB: Swiftech MCW30 (pasta = Zalman ZM-STG1) GPU: innovatek cool-matic (pasta = Arctic Silver5 + Arctic Ceramique) Pompka Laing DCC + top&rezerwuar Alphacool Chłodnica Black Water Advanced 122 ALU + 2 Antec Tricolor 120 W układzie pływa demineralka + trochę borygo eco + barwnik czerwony Węże to zwykłe innovateki. Złączki: 7 kolanek i 3 proste (innovateki i alphacoole) Obudowa była mała, ale dałem radę wszystko upchać i zrobić parę fot żeby się pochwalić (więcej nie będzie bo już rozłożone). Widok na całość: Jak widać wszystkie bloki mają kątowe złączki, tak było wygodniej (i nawet ciecz się nie cofa :rolleyes: ) Zbliżenie na Aopogee: MCW30: Łuk łączący bloki na cpu i nb, mogłem jeszcze skrócić wąż o 2-3mm lepiej by wyglądało, ale nie chciało mi się już rozkładać wszystkiego :wink: Kolejny łuk grafika - nb, ten wyszedł już lepiej: Połączenie grafika - pompka. Najładniej by to wyglądało, gdybym dał złączkę kątową w pompce i zrobił ładny łuk, jednak zostawiłem sobie taki pozawijany nieładnie wąż, co by lepiej się wyjmowało pompkę i spuszczało i dolewało ciecz do kibelka: Chłodnice przykleiłem z jednej strony na rzepy ;) do szyny 5,25", z drugiej strony dociska ją pianka akustyczna, wentylatory wieją i świecą przez chłodnice do środka obudowy. Można wsunąć BW jeszcze głębiej... o cały centymetr. Widać, wężyk pompka - chłodnica jest lekko przydługi, znów ten sam powód co w przypadku gpu-pompka. Dyski siedzą na samej górze, w stockowym module na dyski Anteca, wieje (i świeci) na nie Antec Tricolor: Kable.. czyli najgorsza rzecz w budowaniu estetycznego WC, poradziłem sobie z nimi w ten sposób: Są na widoku, ale nie rzucają się bardzo w oczy, niestety nie da się ich nigdzie ukryć. spięte są w 3 miejscach, w tym w 2 zamocowane są do blachy. Jakby to był mój codzienny układ, pomalowałbym budę w środku na czarny mat, a dyski zamknął w pudełkach od Scythe. No to tyle, wszystko powstało z nudów ;) Podziękowania dla Łukasza z Cooling.pl za możliwość męczenie obudowy i reszty zabawek, Podziękowania dla Piotra Saroty za mobo. Podziękowania dla Tomka z g.skill poland (moje memki mają czerwone radyjka i nie pasowały :[ trzeba było włożyć kość HK) Mam nadzieje, że się nie obrażą, za takie niecne wykorzystanie ich sprzętu B) Edytowane 2 Kwietnia 2007 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Witam bardzo przyjemny układzik z fajnymi klockami tylko te węże w niektórych miejsca krótsze mogłeś dać ale tak jest spoko :) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 (edytowane) poszedł donos do COOLING.PL ;) a tak na poważnie to mamy kolejny przykład że układ w którym dominują króćce kątowe wyglądają b.db :D Edytowane 3 Kwietnia 2007 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario7602 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 @Jarogniwe a nie wiesz czasem coś o tym jak zrobić chłodziwo w kolorze srebra, niklu aluminium :) pytam poważnie PS. Ładny układzik czekam na wersje finalną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Śmiesznie wygląda, jak tyle złączek kątowych, to chyba dlatego, że nieczęsto się ogląda takie układy. Ale jak widać sprawiają one, że węże mniej przeszkadzają, nie odstają. Bardzo to funkcjonalne, podoba mi się. Trochę ciasna to obudowa :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 @Arni hmm gdzie mogłem dałem, nie lubię prostych węży :lol: dlatego są łuki @Greg_1 osszz Ty ;p kolanka rox;] @mario7602 nie wiem nic o tym, jedyny ciekawy płyn jaki kojarzę to fluid XP+ o kolorze phantom black, fajny ale nie to czego szukasz :) @oskarro Dzięki złączkom kątowym zużyłem cały metr innovateka :F Ciasna, ale moja TT Soprano jest wyższa i szersza i dłuższa, a w środku dużo mniej miejsca, więc składanie układu w tym Antecu było bardzo przyjemne. Choć mógłby by być wyższy o jedną zatokę 5.25" [; i byłby idealny el0 wydajność: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 No układzik wyszedł przyzwoity, dosyć zgrabny. Ale trochę za dużo tych złączek kątowych imho. A tak w ogole to kibelki na tych nowych klocuszkach to tak wyglądają zabawkowo i delikatnie jakby się zaraz miały rozlecieć ... nie to co mój x3n z trzema armatami ... to aż widać tego "power'a" ;) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 hmm układ elo i pr0, ale żeby nie było że Ciebie da się tylko chwalić........... :P na jednym zdjęciu widać że nie przykręciłeś jednej śrubki od MoBO, i tak dziwnie niepewnie te złączki skręcone :razz: ale to tylko moje nubowskie i skromne uwagi :rolleyes: pozdr btw buda bardzo ładna, jak z jakością wykonania ? btw2. to chyba poznaliśmy styl Jarognieffa :] układ na (prawie) samych kolankach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Aż przyjemnie popatrzeć :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaz!o Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 A ja czekam na dalszy ciag testow chlodnic Black Water, bo to chyba Ty mowiles... ze juz niedlugo :-P Dobre tempy masz :lol2: Czekam na wersje finalowa. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Widze ze kolega z redakcji sie nudzil :) Mowiac powaznie - bardzo sympatyczny ukladzik :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Kolejna odsłona WC, tym razem pozbawiona obudowy ;) jedyna zmiana w układnie to zmniejszenie ilości kolanek i chłodnica BW 122 advanced zamiast ALU ;) Dodatkowo do budowy tego układu użyłem, 2 szare tekturowe pudełka. Na mniejszym stoi pompka, na większym chłodnica. Dzięki zastosowaniu takiego unikalnego rozwiązania, laing i bw nie przenoszą drgań na obudowę.. tfu na blat. Drugim plusem zastosowania pudełek jest lepsze ułożenie węży. Płyta główna została umieszczona na pudełku, w którym ją dostałem, jak widać kolorystycznie idealnie pasuje do układu :lol: Zasilacz oraz dyski leżą na parapecie, na którym położona została 2cm gąbka akustyczna/wyciszająca, dzięki temu nie przenoszą drgań. Dyski znajdują się w koszyku 3.5" z mojego starego modecoma :]. Koszyk został dodatkowo oklejony matami, w celu wytłumienia (nic nie daje i wiejsko wygląda). Napęd optyczny leży również na 2cm piance akustycznej. Przyciętej tak by ukryć pod nim kable od pompki i wentylatorów. Kable ułożyłem najładniej jak mogłem, niestety nie wykombinowałem jeszcze gdzie je schować :oops: Plusy układu: -wydajność -estetyka :rolleyes: -łatwość wymiany poszczególnych elementów, nieważne mobo, procek, bloki czy chłodnica, kilka minut i po sprawie -nie muszę wentylować obudowy = mniejszy hałas -przyjemniej się podziwia :rolleyes: Minusy: -ciągle się boje, że spadnie jakaś książka na mobo :lol: -rodzina marudzi, żebym włożył do budy :( Całość prezentuje się tak: Teraz trochę zbliżeń na bloczki etc Porządek :lol: w kablach i ułożenie dysków: B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 1. ECS jakoś mnie przeraża, wracają koszmary z czasów Durona :lol: 2. Czy w rezie kipi denaturat? 3. Bałagan w kablach. 4. Kartony nie są dopasowane do koloru mobo. 5. No to masz kurczaczka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hard-Pc Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Kozak :P Ile ty tych WCtów w domu masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Jaro lepiej powiedz co to jest w tym wężu : Klik! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 (edytowane) 1. ECS jakoś mnie przeraża, wracają koszmary z czasów Durona :lol: 2. Czy w rezie kipi denaturat? 3. Bałagan w kablach. 4. Kartony nie są dopasowane do koloru mobo. 5. No to masz kurczaczka. 1. To nie jest złe, przynajmniej działa w przeciwieństwie do moich dwóch ostatnich asusów... ;) 2. Jest to specjalny kuulant nie mogę zdradzić składu, ale dzięki niemu mogę schłodzić wodę poniżej temperatury otoczenia. 3. Niestety, ale jak je odpiąłem i schowałem do szafki komputer nie chciał się włączyć :( 4. Masz racje! moje niedopatrzenie, czy tak jest lepiej ? róż pasuje do laminatu, a pomarańcz do slotów na pamięci, złącz sata i kabelków sata. 5. ROTFLMAO, btw właśnie jakieś małe dzieci chciały mi sprzedać pisankę :blink: @Lexus codziennie inne, pierwsza rzecz po obudzeniu jaką robie, to rozłożenie WC i złożenie na nowo :lol2: @banditos arktyczne powietrze ;D Edytowane 7 Kwietnia 2007 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Wreszcie jakieś porządne WC! ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Wreszcie jakieś porządne WC! ;) Świąteczny układ z jajem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 2. Jest to specjalny kuulant nie mogę zdradzić składu, ale dzięki niemu mogę schłodzić wodę poniżej temperatury otoczenia. No to teraz masz przesrane. Wszyscy teraz będą ciebie męczyć tak samo jak sama kiedy hamerhed :D:D A na serio powiedz cio tam jest :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 (edytowane) Zwykłe borygo i petrygo bazujące na glikolu umożliwia zejście z tempami sporo poniżej 0 wiec jaka tu tajemnica? Mówimy tutaj oczywiście o temperaturze zamarzania schłodzonej cieczy.. Edytowane 7 Kwietnia 2007 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 zwykłe borygo i petrygo bazujące na glikolu umożliwia zejście z tempami sporo poniżej 0 wiec jaka tu tajemnica?Chyba nie zrozumiałeś żartu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 ok tak tylko łypnąłem okiem a wersje o cudownym koktajlu zbijającym tempy darowałem sobie od razu bo prima aprilis już był :wink: No nic widać trace wyczucie... Co do układu to sam miałem raz ochote też sobie kompa na pająka poskładac- wygodne to to jest tylko brakuje mi miejsca. Klocki fajne ale na widok ecs-a dostaje alergii :wink: Acha why w singlu lecisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 ok tak tylko łypnąłem okiem a wersje o cudownym koktajlu zbijającym tempy darowałem sobie od razu bo prima aprilis już był :wink: No nic widać trace wyczucie... Co do układu to sam miałem raz ochote też sobie kompa na pająka poskładac- wygodne to to jest tylko brakuje mi miejsca. Klocki fajne ale na widok ecs-a dostaje alergii :wink: Acha why w singlu lecisz? szczerze, jakoś sobie nie widzę włożenia wszystkiego do budy, lepiej wygląda, ale nie jest tak wygodne ;) mam nadzieje, że nie zakichałeś monitora przez mojego fioletowego ecs'a;) temu jadę w singlu: :26: :26: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 temu jadę w singlu: :26: :26: Cinki jestes :P Ino jedna odeszla :lol: U nas 6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Wy te radiatory traktorem wyrywacie czy jak? :D to trzeba na prawdę chcieć żeby tak ładnie uwalić kości..... WC bez budy ma tyle samo zalet ile wad, ale zalety bardziej wartościowe, więc buda jest bez sensu, bo same z nią problemy (i koszty ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Nie wiem jak juz mam oceniac i wyrazac swoje zdanie na temat produkcji Michala ... poprostu Jaro rzadzi :) :) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 moj kumpel kiedys trzymal kompa w szufladzie przez dluugi czas, wiec mozna i tak :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 (edytowane) W nowym układzie zmieniłeś chłodniczkę na BW 122. Czyżby ALU była za słaba? Czy poprostu ona byla tylko na testy i musiales oddac? Jak sie spisywala ta ALU z trzema blokami? Edytowane 9 Kwietnia 2007 przez KonradGT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość skwarek Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 kurcze muszę powiedzieć, że układ Jarogniewa pokazał, że można zbudować bardzo sympatyczny, estetyczny i funkcjolnalny układ na prawie samych kolankach... brawo Jaro :gitarzysta2: ps. może by robić co rok konkurs na forum, na najładniejsze i najbardziej pomysłowe wc :wink: głosy zbierane byłyby przez ankietę w topicu na forum... mogłoby być ciekawie... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...