Roxas Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Wiem ze moze w tym momencie okaze sie jakims noobkiem ale wlozylem nowy zasilacz do kompa (400W) i postanowilem skrecic procek 700 mhz na 800 mhz (taki light oc ;)) no wiec mam 2 typy przelacznikow na plycie glownej i bawilem sie tylko jednym w ktorym ustawilem tak ze moj procek ma 784 mhz (niedalo sie rowno 800 mhz bo nastepne bylo juz 850 mhz z gorszem czy nawet ciut wiecej (niepamietam teraz)) ale jest tam jeszcze jeden zadzik 4 przelacznikow i obok legenda i to jest podpisane RATIO domyslajac sie jest co CPU RATIO ale co to tak naprawde jest i z czym to sie je w tej chwili mam tam ustawione 6,5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 owszem cpu ratio jest to mnoznik procesora. nie zmienieaj, gdyz pentiumy 3 maja zablokowany mnoznik i nie da sie go zmienic. a 850 to dla tego procka dalej jight, tylko zalezy czy pamiec/pci wytrzyma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 tylko zalezy czy pamiec/pci wytrzyma ee a czemu by mialo niewytrzymac ? co sie moze stac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Nie majac zablokowanego pci/agp podczas oc zmieniasz rowniez czestotliwosc tych slotow. Dyski twarde bardzo tego nie lubią :) (czytaj: pady danych lub tez calych twardzieli). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Dyski zaczną łapać błędy a w końcu umrą, grafika umrze i nawet nie podpowie kiedy ... róznie bywa jak się PCI/AGP przekręci na mnożniku ... najszybciej to chyba pamieci będą błędy robiły ale i to niekoniecznie. Czasami dysk umiera pierwszy. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 (edytowane) lol O_o pierwsze slysze >.> to w takim razie jak to zrobic zeby wszystko bylo OK ?? (z tego co widze to ten przelacznik jest tylko dla CPU ale niewiem moge sie mylic) Nie majac zablokowanego pci/agp podczas oc zmieniasz rowniez czestotliwosc tych slotow. Dyski twarde bardzo tego nie lubią :) (czytaj: pady danych lub tez calych twardzieli). To w takim razie jak to zablokowac ?? Edytowane 12 Kwietnia 2007 przez Roxas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 (edytowane) Nie da się go zablokować. Po prostu w tamtych czasach nie myślano o tym, że ktoś będzie przestawiał to poza dopuszczalne zakresy. Taką blokadę posiadają dopiero płyty na nForce i nowsze. Edytowane 12 Kwietnia 2007 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 spox tyle ze ja tego CPU RATIO nie ruszalem przestawilem tylko to co jest od procka na tym drugim paneliku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 No właśnie. Przestawiłeś pewnie magistralę. A to właśnie od niej zależy częstotliwość PCI/AGP i to tam nie ma blokady... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Masz mobo na VIA Apollo 133A czyli częstotliwości przy których PCI nie będzie przetaktowane "odpowiednio" to 66 (dzielnik FSB:PCI - 2:1), 100 (3:1) i 133 (4:1). Procesor 700Mhz na FSB 100Mhz czyli mnożnik 7 (i jakbyś nie kombinował zworkami, to nic z nim nie zmienisz). Generalnie radzi się żeby częstotliwość PCI nie przekraczała 37Mhz (33Mhz standardowo). Masz stosunkowo niskie napięcie na procu zatem o ile mobo da taką możliwość to podnieś ciut napięcie i próbuj na 933Mhz (7 x 133Mhz) wtedy wszystko winno być cacy. PS: Radzę także przewertować sobie co poniektóre tematy w dziale S370... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) Masz mobo na VIA Apollo 133A czyli częstotliwości przy których PCI nie będzie przetaktowane "odpowiednio" to 66 (dzielnik FSB:PCI - 2:1), 100 (3:1) i 133 (4:1). Procesor 700Mhz na FSB 100Mhz czyli mnożnik 7 (i jakbyś nie kombinował zworkami, to nic z nim nie zmienisz). Generalnie radzi się żeby częstotliwość PCI nie przekraczała 37Mhz (33Mhz standardowo). Masz stosunkowo niskie napięcie na procu zatem o ile mobo da taką możliwość to podnieś ciut napięcie i próbuj na 933Mhz (7 x 133Mhz) wtedy wszystko winno być cacy. PS: Radzę także przewertować sobie co poniektóre tematy w dziale S370... a co powiesz o takiej konfiguracji jaka teraz mam ?? (ale chce jeszcze w gore skrecic) wszystko jest OK ?? Edytowane 8 Września 2007 przez Roxas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) a co powiesz o takiej konfiguracji jaka teraz mam ?? (ale chce jeszcze w gore skrecic) wszystko jest OK ?? U łaaa, temat archaik, ale skoro chcesz poznać moją opinię to te 112 to już taka górna granica, spróbuj postawić na 125Mhz(jak masz taką opcję) przy dzielniku 4:1, powinno ruszyć. Ale aż mi się nie chce wierzyć, że ten proc nie poleci na 933Mhz. Edytowane 8 Września 2007 przez -=Qroń=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...