Valentine Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 (edytowane) Witam! Mam mały problem, ponieważ po wymianie całego kompa wyłączanie Windowsa kończy się pięknym ekranem "Teraz można bezpiecznie wyłączyć komputer" :mur: Jak się tego pozbyć, bo wolę, żeby komp wyłączał mi się automatycznie, żebym nie musiał za każdym razem wciskać powera <_< (Trochę mi to też zalatuje starymi komputerami :P) Komp jak z podpisu :) Edytowane 15 Kwietnia 2007 przez Valentine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 To prawda. Po zainstalowaniu nowych okienek często komputer nie wyłącza się po zamknięciu Windows XP (a np. pod Win9x nie było tego problemu). Może być kilka przyczyn, ale przeważnie wystarczy uaktywnić tzw. APM (Advanced Power Management). Wejdź do Panelu Sterowania > Opcje zasilania i na zakładce Zaawansowane zarządzanie energią włącz APM jak to widać na ilustracji: Jeśli brak tej zakładki musisz doinstalować obsługę APM. Jak? Poprzez Panel Sterowania > Dodaj sprzęt > Nowe urządzenie sprzętowe > Obsługa NT Apm/Legacy. Czasem może być potrzebne ustawienie również w BIOSie płyty głównej (lub aktualizacja BIOS): Power Management Setup > Advanced Power Management > Enable (lub podobnie). Może też być potrzebne dodanie/modyfikacja wpisu w Rejestru: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "PowerdownAfterShutdown" = 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valentine Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 O wielkie dzięki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 O wielkie dzięki :D To ja może odświeżę temat, otóż próbowałem wszystkich znalezionncy sposobów, m.in. modyfikacja klucza rejestru, instalację obsługi NT Apm/Legacy, i nic. W biose nie mam opcji dotyczących APM czy ACPI, nawet nic w ten deseń. Uprzedzę wątpliwości, to nie pierwszy format i po każdym wszystko było ok... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zapewne masz jedną z tych płyt, w których większość opcji jest ukryte. Ctrl + F1 włącza pozostałe (lub jakaś inna kombinacja) - poszukaj w instrukcji. Do tego powinny być zainstalowane sterowniki płyty głównej (chipsetu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...