Skocz do zawartości
cinos

Kondensatory na Epox8RDA+

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, ale same radiatory mogą pogorszyć sprawę temp. kondensatorów. Jednak w tym wypadku trzeba zastosować chyba jak najmniejszy wentylatorek, albo wylot powietrza z radiatora od procesora skierować w to miejsce (ale to tylko dla urzywających AC).

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o czym wy do mnie rozmawiacie?, radiatory rozpraszaja i odbieraja cieplo a nie kieruja je w strone kondensatorow, jak sie ma choc minimalna cyrkulacje powietrza w budzie to nie trzeba wentyaltorka chyba ze ktos pojedzie wyzej 220 fsb, 2-3 st?, mozliwe choc nie mierzylem, ale w tym biznesie kazdy stopien sie liczy, co smieszniejsze nie macie tej plyty i teoretyzujecie wypisujac jakies bzdety o podgrzewaniu kondensatorow, jesli ktos uwza ze radia pogorsza sprawe (lol) to niech ich nie zaklada, to wolny kraj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za bardzo się denerwujesz, ja nigdzie nie napisałem że radiatorki pogorszą sprawę i będą ogrzewały kondensatory. Jak nie zauważyłeś to się z tobą zgadzam, mogę się mylić co do tych 2-3 st., tego nie kwestionuję, wiem że wszystko zależy od wentylacji w całej budzie.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za bardzo się denerwujesz, ja nigdzie nie napisałem że radiatorki pogorszą sprawę i będą ogrzewały kondensatory. Jak nie zauważyłeś to się z tobą zgadzam, mogę się mylić co do tych 2-3 st., tego nie kwestionuję, wiem że wszystko zależy od wentylacji w całej budzie.

Pozdr.

nie denerwuje sie takimi bzdetami, akurat glowna mysl mojego posta nie byla do ciebie wiec przeprazsam jesli cie urazilem, nie lubie po prostu bezmyslnej kontestacji bez konkretnych argumentow - byle tylko wcisnac swoje 5 groszy i dodac posta w temacie o ktrym tak naprawde nie ma sie pojecia..., coraz wiecej takiego syfu na forum ostatnio niestety...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jednak zalozenie radiatorow na tranzystory podgrzeje kondensatory,bo otaczaja one tranzystory po bokach.Skoro kondensatory sie grzeja to jest to wada konstrukcyjna (jezeli sa naprawde gorace) i z czasem poplyna z falami sedesu jak to bylo na Abitach.Nie musze miec tej plyty by wiedziec jak to dziala,bo mam wiecej innych plyt i nie sa to wszystkie jakie mialem(chociaz u mnie nic jaszcze nie poplynelo i zbytnio sie nie grzeje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o czym wy do mnie rozmawiacie?, radiatory rozpraszaja i odbieraja cieplo a nie kieruja je w strone kondensatorow, jak sie ma choc minimalna cyrkulacje powietrza w budzie to nie trzeba wentyaltorka chyba ze ktos pojedzie wyzej 220 fsb, 2-3 st?, mozliwe choc nie mierzylem, ale w tym biznesie kazdy stopien sie liczy, co smieszniejsze nie macie tej plyty i teoretyzujecie wypisujac jakies bzdety o podgrzewaniu kondensatorow, jesli ktos uwza ze radia pogorsza sprawe (lol) to niech ich nie zaklada, to wolny kraj

Radiatory rozpraszaja cieplo i emituja je droga konwekcji swobodnej (lub wymuszonej) w obszar dookola niego w tym na elementy w poblizu (kondensatory).

Dodanie radiatora spowoduje oczywiscie obnizenie temperatury stabilizatora, ale rowniez spowoduje ze radiator z powodu swych gabarytow bedzie blizej innych elementow w tym kondensatorow wiec i rozpraszane przezen cieplo bedzie blizej innych podzespolow - rozklad temperatury w funkcji odleglosci to tez jakas funkcja - wiadomo im dalej tym chlodniej. Jezeli stabilizator jest bez radiatora to ma wyzsza temp. ale rozchodzaca sie na malym obszarze powierzchni, wiec kto wie czy dla pozostalych elementow nie wyjdzie to na to samo.

Co do kondensatorow to kiedy sa gorace to pewnie cos jest nie tak - standardowe wytrzymuja do 85 C , lepsze do 105 C wiec nie martwilbym sie ze np sa letnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

limerro > wszystko się zgadza, ale nie bierzesz pod uwagę cyrulacji powietrza w obudowie oraz poprawki na to że pewnie w okolicy jest procesor i też trochę dmucha na te radiatory.

Pozdr.

dmucha ale cieplym powietrzem nagrzanym, wiec nie wiem czy to tak dobrze a co do cyrkulacji to obudowy ATX pozostawiaja wiele do zyczenia no chyba ze ktos przerobi standardowa bude i dorzuci pare wentyli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja i tak uwazam ze to rozpraszane cieplo nie jest na tyle duze zeby podgrzac kondensatory, to tak jakby ktos powiedzial ze nie mozna stosowac coolerow tyko blok od wc na procu bo radiator coolera podgrzewa stojace obok kondensatory...imho bzdura...przy tych temp nie bedzie duzego wplywu, powtarzam: juak ktos nie chce niech nie zaklada tych radiatorow, ale niech sobie porowna temp stabilizatorow ktore parza i kondensatorow ktore sa zimne, bez chlodzenia mosfetow mozna zapomniec o stabilnych wysokich fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma do tego wysokie FSB ?????

Chłodzenie MOSFET'ów ma moim zdaniem sens w pzypadku ostrego OC. Chłodzony MOSFET to mosfet o większej sprawności (to tak jak ze wzmacniaczami audio z zabezpieczeniami - mogą grać nawet bez radiatora ale cicho, przy dobrym chłodzeniu na max). Przy podkręcaniu zwiększa się pobór mocy przez procesor - tak ? Zatem jak ekstremalnie podciągniemy proc - MOSFETY mogą zacząć się nie wyrabiać i dawać niższe napięcie (lub niestabilne) i qpa - zwiechy itp. Pamiętajmy że przy ekstremalnym OC przekraczamy często specyfikację płyty (np. zaprojektowana do współpracy z procami do 80W a my ktujemy ją 100W -na przykład)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...