kavoo Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Dlugi czas nie upgradowalem sprzetu, ale ze zbliza sie szybkimi krokami premiera CS3, trzeba powymieniac graty, zeby komp pociagnal. Nie bede ukrywal, ze przez ladnych pare lat KOMPLETNIE nie interesowalem sie rozwojem branzy, bo komp jest moim narzedziem pracy, a nie oltarzykiem do klepania pacierzy ;-) Dopoki dawal rade, nie zawracalem sobie glowy tematem. Stad tez nie jestem w 100% na biezaco z aktualnymi trendami i dlatego tez chcialbym uslyszec opinie o wybranym zestawie (czesc podzespolow oczywiscie zostaje ze starego kompa), wzglednie przyjac jakies alternatywne sugestie. Oto moj wybor "roboczy" (to i owo byc moze jest do zmiany, ale o tym pozniej): procesor: Intel Core2 Duo E6400 2.13 GHz (S775) BOX plyta glowna: Asus P5N32-E nVidia nForce 680i SLI pamiec: GeIL Dual 2x 1GB DDR2 800 MHz karta grafiki: GeForce 7600 GS Galaxy 256MB HDTV & DVI (500/1400 1.4ns) (PCI-E) Zalman dysk: Seagate 320 GB Barracuda ES (16MB, Serial ATA II) kontroler: Acard AEC-6280 ATA 133 naped: Lite-ON DVD+/-RW LH-20A1H LightScribe BOX white / black / silver system: Microsoft Windows VISTA Home Premium ENG OEM 64Bit 1-pack DVD Uwagi: Na pewno wybor proca sie nie zmieni. Na pewno potrzebuje pci-owy kontroler IDE (mam 3 dyski IDE), wiec nie pytajcie po co mi on. Pamiec tez mysle nie bedzie mi potrzebna lepsza. To sa na 99,9% pewniaki. Watpliwosci: 1. Nie mam pojecia na jaki chipset sie zdecydowac - nForce czy Intel? Jesli Intel, to ktory? 2. Wiem, ze lepsza bylaby grafa na pamieciach 1.2, ale nie mozna jej dostac (nie interesuje mnie Allegro i uzywki). Jesli powyzszy wybor jest cienki, to co ewentualnie zamiast? Bez ekstrawagancji oczywiscie. Dodatkowe info: Sprzet na 100% nie bedzie krecony - jestem zbyt duzy chlopczyk, zeby syndrom rozmiaru/predkosci mna powodowal. Z gier rowniez wyroslem, zwlaszcza jesli chodzi o jakies sranki-strzelanki i inne wynalazki eksploatujace grafe do granic. Czasami cwikne sobie w FM2007, czasem odpale DSJ3, ale generalnie na gry szkoda mi czasu. Dlatego tez grafa nie musi byc wydajna, ale z drugiej strony cos tam powinna soba reprezentowac - zadnych Matroxow czy innych kart typowo 2D nie przewiduje. Acha - wiem, ze generalnie wszystko juz na forum zostalo napisane, i jak sie poszuka, to sie odpowiedz na wszystko znajdzie. Ale nie kazdy ma czas na szukanie i czytanie, ja sie m.in. do takich zaliczam. Jesli wiec komus bedzie moja prosba przeszkadzac, nie zmuszam nikogo do odpowiedzi. Wiem, gdzie jest wyszukiwarka i jak dziala. Natomiast wszystkim innym wyrozumialym i uczynnym forumowiczom z gory dziekuje za porady :-) Jeszcze jedno - jako, ze chodzic ma na tym Vista Wio, bylbym wdzieczny za sugestie pod katem dostepnosci sterownikow i ewentualnych problemow, jakie sie moga w tym systemie pojawic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borys-Tech Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 procesor: Intel Core2 Duo E4300 plyta glowna: Abit QuadGT pamiec: OCZ Special Ops 2x1GB karta grafiki: GeForce 7900 GS Galaxy 256MB dysk: Seagate 320 GB Barracuda ES (16MB, Serial ATA II) kontroler: Acard AEC-6280 ATA 133 naped: Lite-ON DVD+/-RW LH-20A1H LightScribe BOX white / black / silver system: Microsoft Windows VISTA Home Premium ENG OEM 64Bit 1-pack DVD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansaba Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 To co powyżej - ew. możesz rozważyć dwie zmiany: mobo: Biostar TForce 965PT (nawet jeśli nie kręcisz to 965 jest wydajnym chipsetem) - serdecznie odradzam Asusa - od jakiegoś czasu niestety te płyty niewiele mają wspólnego z jakością (chociażby słynne już zasilanie Asusa...). Wystarczy chociaż u nas na forum poczytać... Niby ten Asus którego wybrałes jest oki - ale... Masz już dwie inne propozycje napęd: LG GSA-H12N Nie wypowiadam się co do procka - ale może wziąć coś z seri 6320 - 6420 ?? Bo rozumiem, że jedynym co Cię nei zadowoli w E4300 jest zegar :) Więc skoro nie chcesz się pobawić nawet w małe OC ;) pozdrawiam sansaba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 (edytowane) Borys-Tech Wszystko ok, tylko proca zmienił bym na e4400 i dał jakieś porządne chłodzonko [; Edytowane 19 Kwietnia 2007 przez eQ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Czy wy potraficie czytać? :mur: , autor tematu wyraznie napisał żadnego OC i mocnej grafiki, a polecacie 7900GS i Abita QuadGT drogie pamieci itp, przecież można sporo zaoszczędzić kupując tańsze części np Abita AB9, ramy to np Geil 667, grafe 7600GS 256MB od galaxy itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 (edytowane) -Ja bym dodał 20 do nazwy procka, czyli E6420. -Płyta główna niepotrzebnie taka droga. Zamiast niej- MSI P6N Sli-Fi Dodatkowa jej zaletą są 2 kanały IDE, co przy 3 dyskach i napędzie ma znaczenie, nie trzeba od biedy kontrolera. astanów się również nad Asusem P5LD2/C- ma 3 kanały IDE- tu już dodatkowy kontroler zupełnie zbędny. Zamiast tego można sobie kupić dobra kartę dźwiękową. Napęd każdy inny, niż liteon. Edytowane 19 Kwietnia 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...