dziadek lucek Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Cześć chcę zmienić obecną platformę na coś dwu jajowego. Nigdy nie miałem do czynienia z Intelem ale pomyślałem że spróbuje i kupię E4300 i jaką niezłą płytę żeby można go było wykręcić na ok 3 Ghz. No i oczywiście pamięć ram. Mam na to 900 zł maksymalnie 1000. Chcę się zamknąć w tej kwocie. Proc to chyba na pewno E4300 ( 500 zł ) Płytę nie wiem jaką wybrać Ram na pewno 1GB 800 Mhz. Co możecie mi polecić odnośnie płyty i ramu ? Zostaje mi na to ok 500 zł. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokott Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Wstrzymaj się chwilkę z zakupem, na 22 kwietnia Intel zapowiedział wielką obniżkę swoich produktów, za tydzień za tę forsę może będzie można coś ciekawego złożyć. póki co e4300 na Allegro kosztuje 450zł jakieś porządne mobo Abit AB9 P5n-e SLI lub MSI P6N SLI około 400zł RAM - póki co nie starczy na jakiś z wyższej półkim ale to http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C4310060 powinno być OK. W tych kościach trafiają się D9, wyciągające ~ 1050MHz cl4 ( w porywach oczywiście). Poczekaj na efekty obniżki oraz wypowiedzi innyh użytkowników Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Dokładnie poczekaj chwile :) Co do płyty to Abit AB9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek lucek Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Tak wiem, że będzie obniżka i mam na pewno poczekam gdyż komputer będę składał podczas przerwy majowej albo zaraz po niej. To co możecie mi jeszcze polecić ? Może jeszcze jakąś płytkę ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 (edytowane) pozwole sobie podlaczyc sie :) plyta i proc do 800-900 zl wiec praktycznie to samo. pamieci zostaja te co w sigu, wiec plyta raczej tylko p5n-e.. chyba ze udaloby sie 333mhz osiagnac na abicie to przy e4400 daloby zupelnie satysfakcjonujace mnie 3,3 ghz:)) nie bijcie jesli pisze glupoty, jeszcze wszystkiego nie rozumiem, a nawet prawie wcale, a ucze sie w praktyce wiec wszystko przede mna. zaznacze jeszcze ze do tej pory krecilem raczej malutko, ot tak, bez podnoszenia napiec. nie scigam sie w spi, jedyna moja motywacja to miec wieksza wydajnosc za mniejsze pieniadze:) moj ostatni procesor Intela to p200mmx wiec to tez bedzie swego rodzaju nowosc. ale chyba na jakies dwa latka powinno do grania glownie wystarczyc? pozdrawiam. Edytowane 21 Kwietnia 2007 przez mumin34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 ABit AB9 jest lepszym wyborem niż p5n-e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek lucek Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Tego P5N-E SLI znalazłem na allegro za 330 zł, lecz używkę. Opłaca się brać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokott Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zależy czy jesteś w stanie dopłacić 70 zł do AB9 nówki. Asus uznawany jest za płytę trochę gorszą, ponieważ ma słabe (choć dla twojego c2d raczej wystarczające) zasilanie, kiepską dźwiękową oraz przy katowaniu FSB rzędu 500MHz zdarzają się przypadki zgonów. Inna sprawa, to ile ta używka ma jeszcze gwarancji. Zależy czy jesteś w stanie dopłacić 70 zł do AB9 nówki. Asus uznawany jest za płytę trochę gorszą, ponieważ ma słabe (choć dla twojego c2d raczej wystarczające) zasilanie, kiepską dźwiękową oraz przy katowaniu FSB rzędu 500MHz zdarzają się przypadki zgonów. Inna sprawa, to ile ta używka ma jeszcze gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek lucek Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Oczywiście że mogę dopłacić te 70 zł czy nawet 100. Wolę mieć jednak lepszą płytę i gwarancję ze nie padnie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Więc kupuj Abita AB9 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Do 400zł to tylko Abit AB9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 (edytowane) Do 400zł to tylko Abit AB9.w czym lepszy jest Abit Ab9?(ma lepsze zasilanie i dzwiek?) nie ma problemu z montazem na nim scythe infinity(z tego co widzialem na zdjeciu raczej nie powinno byc, chce sie jednak upewnic)? edit: tak w skrócie czym sie różni ab9 od ab9 pro i ab9 quad gt(najbardziej interesuje mnie roznica miedzy tymi na poczatku) co sadzicie o tych Adatach? http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C4310107 Edytowane 22 Kwietnia 2007 przez amapi3d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek lucek Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2007 No dobra płytkę wstępnie już mam Abit AB9. A co teraz z pamięcią i prockiem ? Brać E4300 czy może E4400 bo ma wyższy mnożnik więc powinien się lepiej kręcić. A może coś z seri E6XXX ? Pomóżcie mi prosze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 e4400 IMO lepsze, powinieneś osiągnąć stabilne 3,0 bez problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...