Skocz do zawartości
krzysiek22

Które pamiątki zostawić?Jedno, czy dwustronne?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam w domu 2 kości elixira 256 DDR.

Jedna jest dwustronna, druga jedno.

Muszę jedną z tych kości oddać, bo tylko na jedną mnie stać :)

Którą lepiej zostawić, biorąc pod uwagę np. późniejsze dołozenie ramu, wydajność, choć to chyba ma nie wiele wspólnego.

Z góry dzięki za pomoc.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zostaw dwustronna,jest szybsza,bo mozna ustawic 2 way i co najwazniejsze to wtedy dziala ta opcja

$way można ustawić nawet na jdnej kości nie zależnie czy jest ot kość dwu czy jedno stronna. Z tego co pamiętam to nei decyduje fakt jedno, dwustronności tylko wewnętrzna budowa pamięci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna ustawic 2 way i co najwazniejsze to wtedy dziala ta opcja

yyyyy...nie mam takiego czegos w biosie.Chyba że coś umknęło mojej uwadze:)

Sprawdziłem te kości razem z no name 128, i działa każda z każdą, więc wszystko ok.Pytanie tylko którą zostawić.

Szczerze powiedziawszy, wolałbym tą jednostronną, ponieważ jest zakupiona u znajomego w sklepie, więc jeśli coś, to odrazu mam nową, natomiast druga jest zakupiona bez znajomości, więc w przypadku czegoś, pozostanę udupiony.

No nic, poczekam na Wasze opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc tak.Już wiem o co biega z tym way.

Ogólnie nie zamierzałem łączyć tych 256 z 128, no ale zostawiłem.

Zrobiłem test sandrą:

Logical/Chipset Memory Banks

Bank 2 Setting : 256MB DDR-SDRAM 2.0-3-3CL 2CMD

Bank 4 Setting : 64MB DDR-SDRAM 2.0-3-3CL 2CMD

Bank 5 Setting : 64MB DDR-SDRAM 2.0-3-3CL 2CMD

Bank Interleave : 4-way

Memory Bus Speed : 2x 133MHz (266MHz data rate)

Max. Memory Bandwidth : 2128MB/s (estimated)

Ten 128 jest obustronny, i jak widzę podzieliło go, natomiast 256 nie.Czy mam rację?

Abstra<span style="color:red;">[ciach!]</span>ąc od tego, pytanie nadal brzmi.

Którą kość zostawić.Dwustronną, czy jednostronną. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

$way można ustawić nawet na jdnej kości nie zależnie czy jest ot kość dwu czy jedno stronna. Z tego co pamiętam to nei decyduje fakt jedno, dwustronności tylko wewnętrzna budowa pamięci...

Jakos gdy mialem jednostronnego samsunga to musialem wylaczyc ta opcja ,bo mi wind98 wieszalo,a wind2000 sygnalizowal bledy pamieci,a teraz mam elixira dwustronnego i jade sobie spokojnie na 2 way,zreszta w jakims pismie czytalem,ze 4 way wlacza sie gdy ma sie dwie takie same dwustronne kosci,wiec analogia do jednej kosci :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakos gdy mialem jednostronnego samsunga to musialem wylaczyc ta opcja ,bo mi wind98 wieszalo,a wind2000 sygnalizowal bledy pamieci,a teraz mam elixira dwustronnego i jade sobie spokojnie na 2 way,zreszta w jakims pismie czytalem,ze 4 way wlacza sie gdy ma sie dwie takie same dwustronne kosci,wiec analogia do jednej kosci :roll:
Już ci mówiłem że to nie zależy od jedno czy 2 stronności.

Zacytuje Lancera, który bądź co bądź jest wg mnie jednym z najmądrzejszych tu na forum (chylę czoła 8) )

To nie chodzi o banki w tradycyjnym rozumieniu tylko o wewnetrzna organizacje pamieci. Mozesz miec i 1 kosc 1 stronna a mozesz i tak wlaczyc przeplot (4bank interleaving). Jedynym ograniczeniem dla wlaczenie przeplotu jest posiadanie minimum 64MB RAM a nie ilosc kostek. Warto dodac ze ten mechanizm dziala TYLKO na chipsetach VIA.

No i oczywiście u mnie na jednostronnych pamięciach też działał 4int.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a u mnie nie dzialalo,mimo ze miedzy zwiechami sandra miala lepsze wyniki na 2 i 4 way

na Abicie mam dwie dwustronne i osiagi najlepsze z mozliwych (kt133a sie chowa ,chyba ze tez Abita to wtedy szybszy)

co do organizacji wewnetrznej nie bede sie sprzeczal bo nie wiem,ale pewnik jest(duzo przykladow),ze jezeli kosc jest dwustronna to zawsze mi chodzila na 2 way bez problemow, a dwie kosci na na 4 way.

Jezeli mozna puscic jednostronna na 4 way,bo taka ma stukture to dobrze,wlasnie nauczylem sie czegos nowego,dziekuje,sprawdze czy moj elixir bedzie chodzil na 4 way

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie sprawdziłem tą kość od znajomego.Jest na kościach Nanya :) :)

Zaraz sprawdze tą drugą.

Phi..druga też jest na Nanya.

Ale test sandrą pokazał, że ta kość została podzielona:

Logical/Chipset Memory Banks

Bank 2 Setting : 128MB DDR-SDRAM 2.0-3-3CL 2CMD

Bank 3 Setting : 128MB DDR-SDRAM 2.0-3-3CL 2CMD

Bank 4 Setting : 64MB DDR-SDRAM 2.0-3-3CL 2CMD

Bank 5 Setting : 64MB DDR-SDRAM 2.0-3-3CL 2CMD

Bank Interleave : 4-way

Memory Bus Speed : 2x 133MHz (266MHz data rate)

Max. Memory Bandwidth : 2128MB/s (estimated)

Ehhh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...