birdman Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 no i wkońcu mam swój własny watercooler... blok miko black box pompa 990l/h (powerhead) węże 12mm nagrzenica miedziana od skody (220x180x60) wody w obiego około 2,5l procesor amd athlon 2000xp 0.13u podkręcony 11x166 (60 w) na nagrzewnicy 4 wentylatory 80mm; po bojach z zapinką podączyłem wszystko i moim uszom udało sie usłyszeć cisze i terkot pompki (cichutki); odpaliłem kompa i widze na wejściu 30 stopni; no więc nie czekając zabrałem sie zaa wygrzewanie... i tu spotkała mnie niemiła niespodzianka: procesor rozgrzał sie do 47 stopi!! po około 10 minutach temperatura ustabilizowałą sie na około 40 stopniach; zastana wiam sie czego to wina... blok ma dobrą konstrukcje, rurki dużąśrednice, mam niezłą nagrzewnice no więc co?? wydaje mi sie że winne jest połącznie bloku z prockiem... przy montowoaniu bloku pasta napewno sie troche roztarła, a sam blok miał kiepsko wykończony spód (widoczne gołym okiem kocentryczne kręgi, kilka "skaz"); zapinka tez pozostawia wiele do życzenia; wiec mam takie pytania: -gdzie można kupić porządną zapinke?? -co może być jeszcze przyczyną takiej słabej wydajności?? -jakie powinienem mieć temperatury na tym sprzęcie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 zapine zrob sam bylo jak to zrobic juz na forumie ostatnio - zapodaj CS i lepsza paste IMHO powinno pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luigi Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Nie jestem pewien ale zdaje sie ze wysokia temp to wizytowka AMD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 A raczyłes dobrze odpowietrzyć układ po zalaniu go wodą ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Nie jestem pewien ale zdaje sie ze wysokia temp to wizytowka AMDNo wiesz co moze lepiej sie nie udzielaj jak nie chcesz zostac wysmiany. :lol: Takie <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly to sobie wypisuj, ale kolegom z przedszkola. Winny w tym przypadku jest slaby i nierownomierny docisk bloku do CPU i ewentualnie kiszkowata pasta termoprzewodzaca. Zrob sobie zapinke z plexi (na otwory wokol Socketa), albo kup taka gotowa tylko metalowa od Mate'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luigi Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Nie jestem pewien ale zdaje sie ze wysokia temp to wizytowka AMDNo wiesz co moze lepiej sie nie udzielaj jak nie chcesz zostac wysmiany. :lol: Takie <font color="#FF0000">[ciach!]</font> to sobie wypisuj, ale kolegom z przedszkola. Winny w tym przypadku jest slaby i nierownomierny docisk bloku do CPU i ewentualnie kiszkowata pasta termoprzewodzaca. Zrob sobie zapinke z plexi (na otwory wokol Socketa), albo kup taka gotowa tylko metalowa od Mate'a Porownaj sobie temp amd i intela Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytman Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 odpaliłem kompa i widze na wejściu 30 stopni; no więc nie czekając zabrałem sie zaa wygrzewanie... Jesli przy odpalaniu kompa masz 30`C to ewidentnie oznacza zly docisk bloku do jadra proca, lub zastosowanie kiepskiej pasty... Blok masz OK wiec powinienes miec kolo 20`C przy starcie kompa U mnie przy WC jak odpalam kompa to mam ~20`C po 15 min jest kolo 30`C... temp w Iddle :wink: Nagrzewnice masz nowa czy ze szrotu ?? moze jest kamien i masz za maly przeply wody... :?: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Nie jestem pewien ale zdaje sie ze wysokia temp to wizytowka AMDNo wiesz co moze lepiej sie nie udzielaj jak nie chcesz zostac wysmiany. :lol: Takie <font color="#FF0000">[ciach!]</font> to sobie wypisuj, ale kolegom z przedszkola. Winny w tym przypadku jest slaby i nierownomierny docisk bloku do CPU i ewentualnie kiszkowata pasta termoprzewodzaca. Zrob sobie zapinke z plexi (na otwory wokol Socketa), albo kup taka gotowa tylko metalowa od Mate'a Porownaj sobie temp amd i intela Stary nie denerwuj mnie. lamer jestes i nic nie wiesz o chlodzeniu jakimkolwiek. To, ze to AMD nie ma najmniejszego znaczenia w tym momencie. Winna jest doopiata zapinka do bloku, a nie to, ze ma AMD. :twisted: :evil: :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytman Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Stary nie denerwuj mnie. lamer jestes i nic nie wiesz o chlodzeniu jakimkolwiek. To, ze to AMD nie ma najmniejszego znaczenia w tym momencie. Winna jest doopiata zapinka do bloku, a nie to, ze ma AMD. :twisted: :evil: :twisted: No SpiderMAN cos ostatnio nerwowy jestes :wink: Luigi bzduy pisze ale czy to powod zeby od razu wszczynac nastepna wojne AMD&Intel 8O :?: Chlopak zyje stereotypami :wink: zostaw go moze kiedys dorosnie... Poco jakis Admin ma zamknac nastepny Temat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Stary nie denerwuj mnie. lamer jestes i nic nie wiesz o chlodzeniu jakimkolwiek. To, ze to AMD nie ma najmniejszego znaczenia w tym momencie. Winna jest doopiata zapinka do bloku, a nie to, ze ma AMD. :twisted: :evil: :twisted: No SpiderMAN cos ostatnio nerwowy jestes :wink: Luigi bzduy pisze ale czy to powod zeby od razu wszczynac nastepna wojne AMD&Intel 8O :?: Chlopak zyje stereotypami :wink: zostaw go moze kiedys dorosnie... Poco jakis Admin ma zamknac nastepny Temat... To niech nie p.i.e.r.d.o.l.i. bzdur. A wracajac do tematu, to czekamy na wiadomosci od birdmana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 bosze ludzie!!! przeciez wiadomo ze :lol: intel :lol: ma wydajniejsze proce :lol: :lol: bo sie licza megaherce :lol: :lol: i bija na leb :lol: amd :lol: :lol: one sa najlepsze :lol: :lol: :lol: JUST JOKIN' :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.y Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 moim zdaniem może to być jeszcze wina pompki wyjaśniam : moim zdaniem jak masz dobrą pastę i wmiarę zapinke to powinno być ok ale jak masz pompkę o dużej przepływności i tylko jeden blok to może siem okazać że woda za szybko przepływa przez blok wodny i że nie pobiera wystarczająco dużo ciepła z układu rozwiązanie problemu: zrobić na odcinku blok pompka zwężenie - to czasami (bo zależy od pompki - jej mocy) wpływa na przepływ jeżeli masz regulowaną pompke to zmiejsz przepływ i sprawdz powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Jeszcze jeden glupi post i zamykam topic :evil: Do autora tematu : wyszlifuj na "idealnie" rowno spod bloku zapodaj pozadna paste sprawdz przyleganie WB do jadra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...