Skocz do zawartości
Nerevar

Dziwne ścinki

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, grając w obliviona (jak wiadomo gra wymagająca ;) ) mam dość dziwne ścinki (trwające od kilku sekund do minuty), gram gram, niby OK aż nagle scinka i tu już co kilka sekund/minut występują krótkotrwałe scinki (dzwięk zostaje obraz poprostu się zacina). Myślałem że GPU się przegrzewa ale po ostatnim wyczyszczeniu chłodzenia podczas pracy ma ok 60-70* C (próbowałem "odkręcać - nie pomogło). Może być za to winien ram i procek ? (bo ich że tak powiem "ustawienia" znacząco odbiegają od fabrycznych)...

Najciekawsze że takie anomalia zauważyłem tylko w Oblivionie, marki (w tym 06) idą no cóż gładko nie bo tną standardowo ale bez takich "dzołków"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja takie cos mialem w Dungeon Siege II, po prostu po jakims czasie gra zapelnia juz caly ram i zaczyna mielic dyskiem korzystajac z pliku wymiany. Zmiana z 512 MB na 1280 MB ramu spowodowala tylko tyle, ze dzieje sie to pozniej. Moze u Ciebie to samo? 1 GB to na Obliviona niewiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale widzisz żeby to się działo wędrując to bym rozumiał :) ale chodząc po lokacjach nawet większych ścinek nie ma... to powstaje losowo np. stoje w jaskini i nic nie robie, ruszylem się przybiegł szczur zaczęłem walczyć i nagle ścinka... :/ ciekawe jest to że gdy już wystąpi 1 ścinka inne zaraz się sypią trzeba restartować grę i jest ok... na jakiś czas.

W ini jest ustawione:

bUseHardDriveCache=0

może włączyć :P ?

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może AGP Aperture Size? Ja jak miałem ścinki w NFS MW albo Carbon, to zwiększyłem właśnie to + stronicowania do 1,5GB przy 512MB ramu. Jak zmniejszyłem rozdziałkę i detale, to ustępowało - mniejsze zapotrzebowanie na pamięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, ale będe musiał spróbować ;P jakoś nie chce mi się nigdy heh. Ale mam podejżenie że to jednak może być ram, bo wieczorem grałem 2h było OK, potem wychodze z lokacji i tu zonk ścięło się dźwięk i nie ładowało... (w oblivionie lokacje są oddzielone- więc musi ładować). Dziś spróbuje odkręcić timingi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam podobny problem, tyle ze te "scinki" trwaja ulamek sekundy - takie delikatne przyciecie, chociaz czasem potrafi przyciac na kilka/kilkanascie sekund. zaraz po odpaleniu gry wszystko jest OK, dopiero po kilkunastu minutach zaczyna tak przycinac. zaczelo sie tak dziac po wymianie plyty i proca - ram grafika i cala reszta bez zmian. co sie okazalo? zasilacz juz nie wyrabia - trzeba bedzie kupic nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie to występuje nawet gdy karta nie jest zbyt zajęta obliczaniem... z resztą 360 firmowych Watów wystarczy IMO.

Ale wróćmy do tematu, próbowałem odkręcać kolejno :
Pierw pamięc- nie pomogło
Procesor- nie pomogło
grafika - nie pomogło
Teraz wszystko jest odkręcone, a co chwile jak wychodze np. z jakigoś pomieszczenia to zonk, kilka razy trzasnie cos w głośnikach i trzeba uzyć przycisku reset, myślałem nawet że to wina Obliviona ale nie uzywam żadnych autorskich pluginów (mam all oficjalne + dodatek) więc to nie z grą coś nie tak, jeszcze spróbuje wyrzucic plik konfiguracyjny od gry... może w nim coś się namieszało.

Edit: no i dalej to samo... już nie wiem co jest o.0

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi