Nerevar Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Mam problem, grając w obliviona (jak wiadomo gra wymagająca ;) ) mam dość dziwne ścinki (trwające od kilku sekund do minuty), gram gram, niby OK aż nagle scinka i tu już co kilka sekund/minut występują krótkotrwałe scinki (dzwięk zostaje obraz poprostu się zacina). Myślałem że GPU się przegrzewa ale po ostatnim wyczyszczeniu chłodzenia podczas pracy ma ok 60-70* C (próbowałem "odkręcać - nie pomogło). Może być za to winien ram i procek ? (bo ich że tak powiem "ustawienia" znacząco odbiegają od fabrycznych)... Najciekawsze że takie anomalia zauważyłem tylko w Oblivionie, marki (w tym 06) idą no cóż gładko nie bo tną standardowo ale bez takich "dzołków" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Ja takie cos mialem w Dungeon Siege II, po prostu po jakims czasie gra zapelnia juz caly ram i zaczyna mielic dyskiem korzystajac z pliku wymiany. Zmiana z 512 MB na 1280 MB ramu spowodowala tylko tyle, ze dzieje sie to pozniej. Moze u Ciebie to samo? 1 GB to na Obliviona niewiele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 (edytowane) Ale widzisz żeby to się działo wędrując to bym rozumiał :) ale chodząc po lokacjach nawet większych ścinek nie ma... to powstaje losowo np. stoje w jaskini i nic nie robie, ruszylem się przybiegł szczur zaczęłem walczyć i nagle ścinka... :/ ciekawe jest to że gdy już wystąpi 1 ścinka inne zaraz się sypią trzeba restartować grę i jest ok... na jakiś czas. W ini jest ustawione: bUseHardDriveCache=0 może włączyć :P ? Edytowane 27 Kwietnia 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Nie wiem, ja Ci juz nie pomoge. Sprawdz na odkreconym sprzecie co najwyzej. A sprobowac z tym ini mozesz zawsze ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chlebu Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 A może AGP Aperture Size? Ja jak miałem ścinki w NFS MW albo Carbon, to zwiększyłem właśnie to + stronicowania do 1,5GB przy 512MB ramu. Jak zmniejszyłem rozdziałkę i detale, to ustępowało - mniejsze zapotrzebowanie na pamięć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 (edytowane) No u mnie to występuje przy 720/525, bo gram sobie na TV ;) więc to raczej odpada... spróbuje to w INI pozmieniać/zwiekszyć timingi na ramie ... Edytowane 27 Kwietnia 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2007 ziomalek ta grafa ma 512MB lokalnej pamieci, czy jej sie w biosie przydzieli 64 czy 512 MB to juz chyba wiele nie zmienia ;-) Nerevar a probowales na calkowicie odkreconym kompie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Nie, ale będe musiał spróbować ;P jakoś nie chce mi się nigdy heh. Ale mam podejżenie że to jednak może być ram, bo wieczorem grałem 2h było OK, potem wychodze z lokacji i tu zonk ścięło się dźwięk i nie ładowało... (w oblivionie lokacje są oddzielone- więc musi ładować). Dziś spróbuje odkręcić timingi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 ja mam podobny problem, tyle ze te "scinki" trwaja ulamek sekundy - takie delikatne przyciecie, chociaz czasem potrafi przyciac na kilka/kilkanascie sekund. zaraz po odpaleniu gry wszystko jest OK, dopiero po kilkunastu minutach zaczyna tak przycinac. zaczelo sie tak dziac po wymianie plyty i proca - ram grafika i cala reszta bez zmian. co sie okazalo? zasilacz juz nie wyrabia - trzeba bedzie kupic nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 (edytowane) No u mnie to występuje nawet gdy karta nie jest zbyt zajęta obliczaniem... z resztą 360 firmowych Watów wystarczy IMO.Ale wróćmy do tematu, próbowałem odkręcać kolejno :Pierw pamięc- nie pomogłoProcesor- nie pomogłografika - nie pomogłoTeraz wszystko jest odkręcone, a co chwile jak wychodze np. z jakigoś pomieszczenia to zonk, kilka razy trzasnie cos w głośnikach i trzeba uzyć przycisku reset, myślałem nawet że to wina Obliviona ale nie uzywam żadnych autorskich pluginów (mam all oficjalne + dodatek) więc to nie z grą coś nie tak, jeszcze spróbuje wyrzucic plik konfiguracyjny od gry... może w nim coś się namieszało.Edit: no i dalej to samo... już nie wiem co jest o.0 Edytowane 15 Marca 2017 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 nie mam zaufania do tych chieftecow - identyczny wystrzelil mi kiedys pod prescotem 2,4 + abit is7 + gf fx5900xt + 1gb ram - na szczescie poszedl sam zasilacz ale stracilem zaufanie do firmy a w szczegolnosci do tego modelu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 No ale to chyba jednak coś z Oblivionem :/ przed chwilą grałem sobie w Far Cry i 0 problemów... :/ tylko CO to powoduje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 probowales na innych sterownikach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ice_sagan Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2007 a masz przypadkiem AA włączone ??? :D to wyłacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...