Skocz do zawartości
Yearman

Problem Z Ddr W 3 Slotach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Do tej pory posiadalem 2 koscix256MB DDR 400 Mhz PC3200 -elixir i jakis saitec.W zwiazku z tym ze w dzisiejszych czasach to troche malo postanowilem dokupic kostke 512 MB wybor padl na goodram no i... resetuje mi sie komputer.probowalem wszelkich kombinacji ze zmienianiem slotow-cigle to samo-reset i bledy np explorera. Sytuacja zmienia sie gdy w slotach(3 dostepnych)sa tylko 2(wszystko jedno ktore) kosci-wtedy wszystko dziala lacznie z ta nowa koscia. płyta to MSI KT6Delta. Reasumujac komputer pracuje stabilnie gdy sa 2 kosci gdy dokladam 3 dzieja sie cuda. Da sie cos z tym zrobic. Moze ten goodram 512 nalezaloby wymienic na np elixir?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdze to ...ale czy to moze rzeczywiscie byc przyczyna resetow ?

predkosci z tych 200 nie ruszalem bo nie wiedzialem nigdzie tej wartosci.

natomiast timing? był ustawiony na AUTO nie wiem czy dobrze ale i zmienilem na 333 zobaczymy jak to sie spisze.

Edytowane przez Yearman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem już w topicu od płyty ale z racji tego, że ma ją niewiele osób odpowiedzi pewnie sie nie doczekam więc zapytam też tu... Otóż postanowiłem sobie dokupić więcej ramu ale zamiast najpierw sprawdzić czy płyta obsługuje 3 kości to zamówiłem. :mur: Teraz zaglądam w instrukcje i okazuje się, że jakiej kombinacji bym nie zastosował system nie będzie butował :? Mam głupie pytanie, czy miał ktoś kiedyś sytuacje, że mimo iż w instrukcji pisało, że taka kombinacja 3 kości nie będzie działać to jakimś cudem zadziałało?

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że nie będą pracować w dualu bo niby jak ;) Chodzi o to, że mam 4 sloty na pamięci i mogę wsadzić jedną kość, dwie, albo cztery... zresztą co będę tłumaczył poniżej screen z manuala od płytki...

Dołączona grafika

... i kolejne pytanie czy to jest wina chipsetu (GF6100) czy konstrukcji płyty?

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem 3 kości 512MB na moim BIOSTARze i wszystko śmigało bez problemów. Kontroler pamięci jest w procku i to od niego zależy, czy da radę czy nie (a jeśli chodzi o jakość kontrolerów to przy Sempronach jest olbrzymi rozrzut).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi