Skocz do zawartości
pysiul86

Jaką Obudowę Byście Wybrali ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam witam…

Będę niebawem sobie składał cały nowy komputer, zastanawiam się na samym początku nad kupnem jakiejś w miare fajnej obudowy. Od razu mówię że nie znam się ąż tak na komputerach. Z tego względu chciałbym zaczerpnąć od was kilku porad.

Interesują mnie obudowy troszkę wiekszę od tej co mam obecnie. Zaznaczam że nie chce obudowy z zasilaczem tylko bez.

PYTANIA:

- proszę mi powedziec czy do każdej obudowy ATX pasowac będzie kazda kupiona potem płyta główna (czy one się rożnią wielkością bądż też wejściami z tyłu) ??

Wybrałem sobie na allegro 4 obudowy. I proszę o rade która według was jest fajniejsza i bardziej funkcjonalna:

Obudowa MIDI ATX UMO-503

Dołączona grafika

http://www.allegro.pl/item188698525_obudow...cza_gratis.html

- ta jest tania ale nie wiem czy az tak fajna, co uwazacie ?

Raidmax Ares

Dołączona grafika

http://www.allegro.pl/item189604542__raidm...a_z_klasa_.html

- Tauta jest napisane na aukcji ze posiada ona 5 luk na napędy 5,25 ale na wszystkich innych stronach psize ze 4 jak sadzicie?

Sunbeam Quarterback

Dołączona grafika

http://www.allegro.pl/item189354603_sunbea...ceny_od_ss.html

- ta jest chyba najfajniejsza tylko nie rozumiem tutaj własnie tych wymiarów, poniwaz na aukcji pisze tak 

Wymiary: 52,3(wys) x 20,5(szer) x 43,2(dł) cm

To gdzie tutaj jest wyoskośc według was od dołu do góry poniwaz nie wiem czy mi się pod biurko zmiesci w taką lukę, bo wydaje mi się ze 50 Cm to jest raczej ta długość – jak sadzicie ??

SAGITTA – RAIDMAX

Dołączona grafika

http://allegro.pl/item189594307_sagitta_ra...nowa_gw_24.html

- a co sadzicie o tym paneliku ??

A może polecicie coś bardziej funkcjonalnego i fajniejszego tak do 170 zł ?? Żeby była dosyć spora (chcę mieć dużą obudowę) i fajna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze ;-) standart ATX ma taką samą szerokość, wysokość i długość, nie ma zmienionych parametrów dla takiego typu ''pudeł'' ;-) Twoj wybor zalezy tylko i wyłącznie od gustu, i radziłbym od razu kupować obudowe bez zasilacza, nie wiadomo co to za zasilacz ;-) no name albo coś ;-) Kup obudowe i zainwestuj w porządny zasilacz bo na tym nie powinno się oszczędzać ;-) 350 W albo 400 W zalezy jaki sprzet zamierzasz kupować ;-) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedlug mnie najlepszym wyborem będzie sunbeam quarterback moze i wykonanie nie jest najlepsze. Ale nie zapominajmy o opatentowanym systemie CoreFan. Mozesz sobie "przesuwac" 120mm wentyle po szynie na wyskosc GPU i cpu.

Wiec mysle ze bedzie to najlepszy wybor :-)

Edytowane przez PawloHT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PawloHT ..no sorry, ale dzisiaj nie prima aprilis.. Jakość wykonania Sunbeama jest na naprawdę przyzwoitym poziomie. Za to ten opatentowany system CoreFan w większości wypadków się nie sprawdza i tylko przeszkadza. Największym jego plusem są 3 ciche wiatraki w cenie budy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK ale są lepiej budyw wykonane...

Nie podoba mi sie przedni panel. Czytałem test (znajde to wkleje) ze nie jest najlepiej wykonany.

Takie tam pierdółki guziczki etc. :razz: Ale jednak.. W sumie w tej cenie najlepsza buda. Ale jak wspomniales system Corefan moze zawadzac.

Mozna tez pobuszowac na allegro i rozglądac sie za chieftecami albo TT.

Edytowane przez PawloHT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/item179688579__sunbeam_q...ntylatory_.html

looknijcie na to! sciagamy drzwiczki i mamy piekna obudowe :) wkoncu skasowali to badziewne okno <_<

http://www.allegro.pl/item185505407__shark...wa_jakosc_.html

masz tutaj jeszcze jedna bardzo fajna obudowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

misie własnie strasznie podba podswietlenie troskze sie tym zajarałem daltego własnie szukam jakiejs takiej obudowy, aha i jeszcze jedno do was pytanko czy jest jakas taka obudowa zeby miała mozliwossc okienka z 2 strony tam gdzie jest plyta głowna, nie wazne ze nic nie widac ale własnie tak mam skonstrułowane biurko daltego wolał bym meic wz 2 strony te okno ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Ja niedawno kupiłem tego Chifteca i jestem strasznie ZADOWOLONY. Obudowa full wypas. A jaka jakość wykonania. Nie ma wprawdzie wentylatorów, a na bocznej ściance są delikatne smugi (u mnie na dole, w ogóle niewidoczne), ale wg mnie naprawdę warto - nawet jeśli trzeba dołożyć 30 PLN do Sunbeama.

Pisałem o niej więcej w wątku o obudowach Chiefteca, jak chcesz to zajrzyj.

Edytowane przez rudy 102

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy, ile w Tobie dziecka pozostało. ;)

Jeśli chcesz coś stylowego, to bierz Raidmax Ares (stylistyka powala).

Jeśli natomiast nadal lubisz szaleć, szokować i jakoś nie przejmujesz się swoim wiekiem, to bierz SAGITTA – RAIDMAX. Trochę taka dziecinna, ale generalnie także całkiem ciekawy design.

Pozostałe przy nich są jakieś takie przeciętne/nudne/brzydkie*. :]

*niepotrzebne skreślić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy ale i tak podba mi sie to jak ona wygladatylko mogł by nie miec tej Z a jeszcze znlazłem na allegro taką ninja tez całiem spoczko jest ale dalej nie wiem co wybrac holere

słuchacjie dla mnie to nie musi byc mega wypasiona ta obudowa mam na nia 190 zł, nie wiem co wybrac w dalszym ciągu zaelzy mi na tym mzeby nie była ona jakos bardzo droga, ale zeby miała 5 miejsc na napedy 5.2 i zeby była duza znaczy wysokosci i szerokosci miała okolo 50 CM

a tak wogue chciałem sie was zapytac czy kazdy zasilacz wejdzie mi w taka obudowe znacyz nawet jk kupie 500 V to wejdzie w kazda

Edytowane przez pysiul86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znaczy ale i tak podba mi sie to jak ona wygladatylko mogł by nie miec tej Z a jeszcze znlazłem na allegro taką ninja tez całiem spoczko jest ale dalej nie wiem co wybrac holere

słuchacjie dla mnie to nie musi byc mega wypasiona ta obudowa mam na nia 190 zł, nie wiem co wybrac w dalszym ciągu zaelzy mi na tym mzeby nie była ona jakos bardzo droga, ale zeby miała 5 miejsc na napedy 5.2 i zeby była duza znaczy wysokosci i szerokosci miała okolo 50 CM

a tak w ogóle chciałem sie was zapytac czy kazdy zasilacz wejdzie mi w taka obudowe znacyz nawet jk kupie 500 V to wejdzie w kazda

Jeśli chodzi o zasilacze to jest standard ATX więc o to się nie martw wejdzie każda zasiłka.

Jeśli zaś chodzi o bude to nie sugeruj się pierdółkami okienkami i innymi zbędnymi wiejskimi upiększeniami które po tygodniu Ci się znudzą. Weź tego chiefteca z angeli którego koledzy Ci doradzają a na pewno nie pożałujesz, to kawał niezłej stali w niezłej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co on ma skoleji za mało wejsc na napedy takze całkowicie odpada mysle ze wezme tą saginte albo ninje - mi sie bajerki podobaja naprawdae

No chyba że te miejsce na 5x5,25 jest dla Ciebie priorytetem, ale ja bym wolał kupić w takim wypadku jakiegoś starego używanego BigTowera za 50zł i porobić mu dziury na chłodzenie niż kupować takie badziewie nadające się na wręcznie dzieciakowi na komunie, to jest poprostu wiejsko stuningowany codeshit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam nie wiem szukam i szukam tych obudów i naprawde dalej nie wiem co wybrać a co będzie dla mnie najlepszym roziwiązaniem za 200 zł - zeby była dosyć wysoka tak ze 46 CM w górę i miała 5 miejsc na napędy na 5.2

Edytowane przez pysiul86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co on ma skoleji za mało wejsc na napedy takze całkowicie odpada mysle ze wezme tą saginte albo ninje - mi sie bajerki podobaja naprawdae

Wstydziłbym się coś takiego napisać , o interpunkcji nie wspominając.

Aż zęby mnie zaswędziały jak to zobaczyłem :blink:

CZYTAJ co piszesz przed zatwierdzeniem posta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam nie wiem szukam i szukam tych obudów i naprawde dalej nie wiem co wybrac a co bedzie dla mnie najlepszym roziwiązaniem za 200 zł - zeby była dosyc wysokoa tak ze 46 CM w górę i miała 5 napędów na 5.2

Nie ma takich cudów, za 200 zł + Twoje wymagania kupisz poprostu szajs.

I jak WormBoy radzi faktycznie zwracaj większą uwagę na pisownie, bo czytając Twoje posty można odnieść wrażenie że albo masz kilka lat albo w lepszym przypadku jesteś obcokrajowcem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze bedę zwracał większą uwagę, prosze a ty mówisz że z tymi moimi wymaganiami to szajs a możesz mi powedzieć np jaka jest obudowa wyoka za tyle kasy, podesłac jakiegoś linka

Tak to są chyba najlepsze budy za ~200zł oraz z 5x5,25, lepszej w takiej cenie raczej nie znajdziesz:

CoolerMaster Centurion 534 ~199zł

CoolerMaster Centurion 532 ~218zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Mugrim

Moglby mi ktos polecic jakies dobre obudowy bez zasilaczy tak do 150zl?

Edytowane przez Mugrim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi