Skocz do zawartości
m4z!

Pomoc Przy Dobraniu Sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, doszedłem do wniosku że niektóre paści już powinienem wymienić zanim całkiem się spalą i tak oto mam zamiar kupić:

płyta główna: Asus M2N4-SLI nForce4 SLI s. AM2 2PCI-e

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=ASUS+M2N4-SLI

249zł

procesor: Athlon 64 x2 4600+ s.AM2 BOX

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=AMD+64+X2+4600+AM2+B

415zł

pamięć: Kingston 1GB DDR2-667 Dual Chanel Kit Non-ECC

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=KINGSTON+1GB+D2667+K

155zł

zasilacz: Chieftec GPS-450AA-101A ATX 450 Watt

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=CHIEF+GPS+450AA-101A

179zł

proszę o jakieś sugestie, co Wy byście wzięli lub wymienili z tego co tu przedstawiłem. Mam około 1000zł - może jest jakaś lepsza płyta niż ten asus - czytałem też o gigabyte'ach ale są one na nforce5xx a ponoć chipset nforce4 jest stabilniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyte bym wymienil na ABITA KN9 i moze bys wzial slabszego procka? np. x2 3600+ - zawsze mozesz podkrecic

ram hmm... Kingstonow nie trawie, moze w podobnej cenie wez Adaty lub GoodRAM'y?

@junioor

sie gra sie ma :]

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie czytalem o tym abit'cie kn9 i dobry jest to przemysle :) mozecie mi wytlumaczyc dlaczego inny procek niz ten co sobie upatrzylem ( brisbane>windosr) czym to sie wogole rozni:) :P?

i czy huntkey>chieftec ? dlaczego tylko 350w ; P

dzieki za odp :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wodnik.

A to tak trudno samemu poczytać ? :mur: M.in Brisbane ma mniej mhz na rzecz wiekszej ilosc kaszu na L2 w porownaniu do Windsora.

Edytowane przez Wodnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Huntkey'a to bierz go na prawde polecam sam go mam i jest cichy i mocny, mocy ma ok 450W, działał już u mnie z takim sprzętem jak E6600 @3.2Ghz 7900GS po OC i 2Gb ramu i się nie pocił, naprawdę polecam. Co do reszty sprzętu to płytę bierz KN9 też ją mam i jestem zadowolony, stabilna i dobra do OC, procka bierz tego co ja :-P czyli 3600+ 65nm, mało się grzeje i znakomicie kręci. Co do pamięci to poszukaj A-Data również je mam i polecam :-P, a jak nie znajdziesz to jakieś Goodramy lub ewentualnie te Kingstony podobno też dobre i nieźle się kręcą.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razu kłuje w oczy płyta główna. Radzę przesiadkę na Abita.

Jak już Ci koledzy powiedzieli- procek także do wymiany.

Pamięci A-Data

No i jakiś lepszy zasilacz.(np.Huntkey 350W, albo mocniejszy, zależy od funduszy)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak a wiec reasumujac juz jestem pewien co do

mobo : abit kn9

zasilacz : huntkey 350w

pamiec : chcialem wziąć ze sklepu proline gdyz tam jest b.tanio + super obsluga i z gwara nie ma zadnych problemow dlatego chyba zdecyduje sie na te Kingston 1GB DDR2-667 Dual Chanel Kit Non-ECC - 155 zł.

Jest jeszcze opcja na ta pamiec KingMax DDR2 1GB 667 -- 169 zl . z tego co wyczytalem w komentarzach ludzie duzo bardziej je zachwalaja anizeli te kingstony i chyba lepiej sie kreca ? :)

pozostaje w takim razie ten proc: mam kase na to zeby dolozyc do tego 4600+ ktory chodzi na 2400mhz (windsor) kosztuje 419zl ale jesli piszecie ze lepiej wziąć tego 3600+ (brisbane) ktory kosztuje 245zl i jest taktowany na 1900mhz to chyba go wezme.. odrazu mowie ze chlodzenie juz zakupilem i jest to Pentagram Freezone NXC-100 Cu.

Jestem w stanie dolozyc do proca te 170 zl jesli mialby byc lepszy, ale jesli na tym sprzecie daloby sie go duzo lepiej wykrecic i nie grzalby sie do 70* no to super. prosze o jeszcze jakies informacje nt. wyboru tego proca gdyz to chyba ostatnie zagadnienie :) dzieki za odpowiedzi!

Edytowane przez m4z!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ejjjj ale ty nie mysl, ze brisbane jest tylko na x2 3600! sa tez inne modele athlona zbudowane w technologii 65nm! jak ci zostanie troche hajsu to doplac do lepszego modelu <_<

a co do ramow chyba lepiej doplacic do

http://proline.pl/shop.php?prodid=PATRIOT+DDR2+1GB+667

jezeli juz tak bardzo chcesz kupowac wszystko w proline.

Edytowane przez junioor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno pytanie mam :

http://www.agito.pl/product/31423?bid=40#boxTechnicalInfo

czyli ten Abit KN9 to jest zwykly bez zadnej dodatkowej cyferki kn9s czy tam ultra ? bo w specyfikacje techniczne jest napisane

Sloty 3x PCI, 2x PCI-E 1x, 1x PCI-E 16

czyli tak jakby sli ? nie czaje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odgrzebuje po raz ostatni temat bo dzis/jutro jade do proline zakupic

x2 3600+, 2gb kingston, galaxy gf 7600gt. kn9 zamowilem w agito a buda juz do mnie idzie - zasilacz bede bral huntkeya hk350AP rowniez z proline jednak nie jestem w 100% pewien czy napewno uciagnie to wszystko ten hk. moglby ktos doradzic :)? robilem na stronie power supply calculator test i wyszlo ze obciazenie tego calego sprzetu wyjdzie ~350w bez o/c . prosze o odp:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi