Skocz do zawartości
Gość aqiulino

Lcd Vs Plazma

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aqiulino

Witam, mam pytanie odnośnie zakupu telewizora, a w sumie to mój ojciec ma. Rodzice chcą kupić nowy telewizor 37' i nie wiedzą czy lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> plazme czy lcd. W sklepach jedni sprzedawcy polecają to, w innych tam to...

Co do modeli to już raczej wybrali, ale oczywiście jesteśmy otwarci na propozycję ;)

Plazma Panasonic Viera

- duża ilość kolorów, mega kontrast, przetwornik @ full HD(na przyszłość),

LCD Samsung no.1, no.2

- również duży kontrast, jasność chyba wystarczająca, duże konty widzenia, ale jakaś dziwna rozdzielczość jak na HD(ale ja się nie znam)

Ktoś doradzi, pomoże wybrać i/lub zaproponuje coś innego, lepszego :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to jakąś nędzną rozdzielczość ma ta plazma jak na fullHD a co do LCD to jest rozdzielczość dla 720p. Wybór w sumie należy do Ciebie. Plazma szybciej się zużywa, powstają duchy ale z drugiej strony ma (wg mnie) lepszy kontrast i głębie kolorów i nie ma czegoś takiego jak kąty widzenia :) Tańsze plazmy mają też mizerne rozdzielczości takie jak tamta 1024x768. Z kolei LCD.. kablówka mogłaby wyglądać lepiej, masz "zaledwie" 720p, no i kąty widzenia, z drugiej strony nie eksploatują się tak bardzo, niektórzy twierdzą, że LCD ma lepszy obraz ale jak wiadomo lcd lcd'kowi nie równy. Z plazmą jest tak samo zresztą, jedyna rada to sprawdzić to organoleptycznie i samemu wybrać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do rozdzialek , to Ja osobiscie na wlasne oczy jeszcze nie widzialem Plasmy

z rozdzialka FullHD 1920x1200 , wiekszosc plasm HD ready 1024x768

LCD HD Ready 1366x768 , ponoc problem wypalania plasm zostal juz czesciowo rozwiazany

w najnowszych ekranach ( wytrzymuja minimum 5 lat po 12h/day )

Najlepsza opcja to isc do sklepu z np swoja wybrana plyta DVD i poprosic zeby puscili

material na danym modelu .

Znam kolesia co przy zakupie LCD TV chodzil po Londynskich sklepach z wlasnym laptopem

i nagranymi materialami HD , wtedy to mozna dopiero naprawde ocenic jakosc danego modelu.

tu masz link do materialow HD :

http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/musicandvideo/hdvideo/contentshowcase.aspx
polecam : Coral Reef Adventure (IMAX) Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Istnieje niepisana zasada

ze jak jakis model Sony koszci no 5k

to w tej samej klasy LG/Samsung koszci 20% mniej

mam na mysli jakosc matrycy i posiadane funkcje

To ze LG/Samsung razem produkuja najwiecej matryc/ekranow LCD na rynku

chyba wszyscy wiedza

i posrod tych firm szukalbym wlasciwego modelu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o co Ci chodzi? :blink:

O te modele :blink: ( Propozycja modeli do zakupu.) :blink: :blink:

Plazmy odradzam bo mrugają. Co do tych TV które "wybrali" rodzice to nie widziałem a jeśli chodzi o te modele SONY to satysfakcja gwarantowana ... na sygnale HD bo na SD zawsze będzie to nie najlepiej wyglądać.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aqiulino

@Kyle; Aha, nie skumałem ;) Chyba się muszę wybrać z nimi do sklepu i tak jak mówił Bemx2k sprawdzić kilka modeli i tak wybrać.

Z mojej perspektywy nie ma sensu chyba kupowania telewizora HD jak się nie ma telewizji HD... ale na tv to ja się nie znam. Z drugiej strony oni oglądają mase filmów więc może to wykorzystają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle; Aha, nie skumałem ;) Chyba się muszę wybrać z nimi do sklepu i tak jak mówił Bemx2k sprawdzić kilka modeli i tak wybrać.

Z mojej perspektywy nie ma sensu chyba kupowania telewizora HD jak się nie ma telewizji HD... ale na tv to ja się nie znam. Z drugiej strony oni oglądają mase filmów więc może to wykorzystają...

Pewnie obecnie mają odtwarzacz DVD - więc nie wykorzystają nadal zalet LCD. Chyba że mają coś pokroju KISS DP-600 - tego typu odtwarzacz "rusza" filmy HD nagrane na DVD.

Generalnie to widzę że muławo to HD wchodzi - Bluray drogie ... filmów mało i ... drogie , HD-DVD też ... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ,czytam i nie rozumie

przeciez kazdy kto pisze w tym Threadzie posiada peceta ....nie ?

skoro ktos ma peceta to ma i dobrz zrodlo Video HD

zawsze mozna ogladac dema HD jest tego troche w necie

Jesli by czekac na spopularyzowanie Telwwizji HD to pewnie poczekamy jeszcze z 3-4 lata

Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi