Skocz do zawartości
dr_Misiek

Zamiana A64x2 Na C2d

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie.

Jak myślicie, czy będzie zauważalny wzrost wydajności jak zmienie:

DFI LanParty Ultra-D @ SLI

A64 X2 3800+ (Toledo) @ 3,1GH

na

E4300 ?? Zakładam że ten procek powinien się podkręcić powiedzmy do 2,7GH.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Procek się będzie kręcił do minimum 3 GHz na luzie, i owszem różnica będzie widoczna, tylko zacznij od tego czy masz gdzieś słabą wydajność. Bo załóżmy 60 a 80 FPS w grach różnicy nie robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej się gra jak mam pewien zapas :lol2:

Czym się w zasadzie się różni (poza ilością pamięci L2) E4300 od E6600 ??

Czy to są dokładnie dwa takie same procki obsługujące te same instrukcje i jedyn różnica to te 2 MB pamięci podręcznej ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E4300/E4400 nie mają jeszcze Virtualizacji Intela... czyli możliwości uruchamiania paru systemów operacyjnych jednocześnie :wink:

W porównaniu do E6600 brakuje mu 2 MB L2 Cache i właśnie tej instrukcji... a i działa na niższej szynie :)

Według mnie nie warto zmieniać, chyba, że masz zamiar puszczać C2D na ok. 3,4 GHz i wzwyż :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam niedawno zmienilem podobny zestaw tj. ultra-d, x2 3800 (Manchester), geil 2x1gb cl2.5 i powiem Ci szczerze jestem bardzo zadowolony ze tak zrobilem, oczywiscie wzrost wydajnosci nie jest jakis kosmiczny ale jest ;) takze jak masz okazje to zmieniaj !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobobna zmiana wzrost o kilkanascie procent. (podkrecony AMD o 50%do c2d na deflaucie)

@wizualizacja do czego to potrzebne, czyzby marketingowy belkot jednak do niektorych dotarl :), wsio instrukcje sa tylko jedna inaczej sie nazywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmiana wygladala by tak to co mam sprzedaje na allegro i kupuje nowe. procka mysle ze pogonie za jakies 500zl wiec na E4300 bym kase mial powiedzmy 1:1. DFI mysle ze poszla by za jakieś 250zl. pamieci moze by mi wymienili w skleoie gdie je kupilem na jakies DDR2 800 albo 667. dobra plyta na C2D to pewno albo abit albo jakis DFI i cena bedzie oscylowac okolo 400-500zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Ja bym zmienił. Powinno to wyjść raczej tanio (DDR-y drogie, procek sie ładnie kręci, mobo dobre). Tej platformy już nie rozbudujesz, a jak zmienisz na Intela to potem będzie można spokojnie Penryna wsadzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.....

Jak myślicie, czy będzie zauważalny wzrost wydajności jak zmienie:

DFI LanParty Ultra-D @ SLI

A64 X2 3800+ (Toledo) @ 3,1GH

na

E4300 ?? Zakładam że ten procek powinien się podkręcić powiedzmy do 2,7GH.

Przy 2.7 GHz w części aplikacji nie będzie żadnej różnicy w części będzie znikoma , znajdzie się też trochę gdzie wzrost

wydajności może przekroczyć 10%.

Nie warte raczej kosztów i zachodu.

Jeśli C2D będzie działał na większych taktach to jakiś sens jest,w przeciwnym wypadku zaczekaj parę miesięcy i za

900 zł kupisz czterojajeczne Q6600 albo jeszcze wydajniejszego Phenoma X4 na AM2+. (cena na 3 kwartał)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmiana wygladala by tak to co mam sprzedaje na allegro i kupuje nowe. procka mysle ze pogonie za jakies 500zl wiec na E4300 bym kase mial powiedzmy 1:1. DFI mysle ze poszla by za jakieś 250zl. pamieci moze by mi wymienili w skleoie gdie je kupilem na jakies DDR2 800 albo 667. dobra plyta na C2D to pewno albo abit albo jakis DFI i cena bedzie oscylowac okolo 400-500zl.

500 ??? Ostatnio sprzedalem 4000+ SD robil 3ghz na 1,375v (wiecej nie probowalem) i poszedl za 320zl i nikle zainteresowanie bylo ... Jak za 400 sprzedaz to bedzie cud miod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmiana wygladala by tak to co mam sprzedaje na allegro i kupuje nowe. procka mysle ze pogonie za jakies 500zl wiec

Marzyciel :lol2: :blink: na niezłego lola byś musiał trafić :rolleyes:.Twój proc jest teraz warty 200zł albo mniej,po takiej cenie możesz go sprzedać,ale 500zł-ocknij się :wink: Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dwie ostatnie osoby nie umieja czytac czy poprostu nie do konca sa .... jesli ktos cos chce pisac to niech lepiej ma minimum wiedzy

Za tego procka mozesz spokojnie dostac 400PLN (nowe bez gwarancji OC ~440-450)

Przypominam Toledo ; X2 ; 939

Jesli dolozysz 200 do 300 zl to zmien w wakacje podobna zmiana bedzie Cie kosztowac juz troche wiecej

edit : tolboy wyprzedzil mnie o 2 minuty (jak cos to nie pisalem o Tobie)

Edytowane przez Cloperflake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bez jaj panowie może przesadziłem z tymi 200zł,ale tego procka można mieć nowego za 370zł,a wy chcecie komuś wcisnąć używanego za 400zł,troche uczciwości :damage_wall:

Cofam wszystkie moje słowa,cały czas chodziło mi o SanDiego A64 3700+ czyli to co kolega ma w sigu,taka mała pomyłeczka :cry: I tak za tego Toledo ; X2 ; 939 więcej niż 350zł bym nie dał bo za 387zł mam E4300 :D

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi