Mario2k Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 (edytowane) Rav85 Dzieki za info No w tej firmie to sobie jaja robia z tym Zakazem wgrywania biosu :) Mnie tez nie do smiechu , wlasnie dostalem maila z dabs.com ze jeszcze nie dostali od Asusa mojego poprzedniego Mobasa w zwiazku z tym nie obejmnie mnie natychmiastowa wymiana plyty na nowa :/ Zapowiadaja ze musze czekac 3-4 tygodnie , no ladne jaja . Poprzednio dostale m nowa plyty bez jakniecia , teraz kaza czekac ..??? musze sie zapoznac z zasadami obowiazujacymi w UK . Edytowane 26 Listopada 2007 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 to ja tez poprosze bo zaczynam się bac z flashowaniem swojego P5K-Dlx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dutch Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 A więc złozyłem kompa: e670+scythe mugen do tego płytka p5k premium wi-fi ap edition+ evga 8800gt+2x 1 gb ocz rev2+corsair520w. No i trochę go podkręciłem wedle poradnika z tego forum. Tyle że kilka rzeczy w biosie mam inaczej i tu proszę Was o pomoc. Mam coś takiego: Fsb strap to north bridhe- 333 i w Dram Frequency mam opcję DDR2- 801 AI Overclocking: Manual CPU Ratio Control: Manual Ratio CMOS Setting :: 8 FSB Frequency: 400 PCI-E Frequency: 100 DRAM Timing Control: Manual czy Auto? - prosze o radę! jeśli manual to jak ustawić (ramy OCZ rev 2) DRAM Static Read Control: Disabled CPU Spread Spectrum: Disabled PCIE Spread Spectrum: Disabled Advance CPU Settings CPU Ratio Control: Manual - Ratio CMOS Setting: 8 C1E Suppport: Disabled Max CPUID Value Limit: Disabled Vanderpool Technology: Disabled CPU TM Function: Disabled Execute Disable Bit: Disabled PECI: Enabled Doradźcie jak ustawić pozostałe opcje no i timingi. dzieki z góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 jak pojada na 4-4-4-12 to wez je jesli nie to moze 5-5-5-15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkMind Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 (edytowane) Witam (ponownie) Jak mowilem, tak wczoraj zlozylem w koncu swoj nowy zestawik P5K-E + E6750 itp itd. W biosie tez udalo mi sie mniej wiecej ustawic jak trzeba, mam jednak problem i prosilbym o pomoc. Problem z robeniem obrazu systemu. Mam dziwny problem z ktorym sie jeszcze nigdy nie spotkalem, gdy chce zrobic obraz systemu Ghostem. Odpalam Ghosta z dyskietki - ustawiajac w biosie bootowanie z dyskietki, Ghost jest wczytywany przez kilkanascie - kilkadziesiat sekund i nagle, pojawia sie pierwsza plansza Ghosta pod Dosem i wszystko zamiera: dyskietka nie pracuje, nie pojawiaja sie opcje, a kursor jest w trybie klepsydry i nie mozna nim ruszac. Myslalem ze to wina dyskietki: testowalem na trzech roznych i nawet od nowa tworzylem dyskietke startowa Ghosta i nadal nic :( Witam, czy ktos moze znalazlby rozwiazanie problemu? Tak sobie mysle ze ktos madry moglby na pierwszej stronie opisac jakies standardowe, stabilne ustawienia biosu, po kolei, z krotkim opisem nowych, lub nietypowych ustawien. wiadomo, podstawy mozna ustawic samemu, ale jak zauwazylem nie zawsze jest dobrze jak sie wszystko ustawi na auto. a w tych biosach jest co ustawiac... wiem ze to sporo roboty, ale napewno niejedna osoba byla by wdzieczna i byloby od czego zaczynac o/c jesli ktos sie chce bawic. mi wydaje sie ze mam w miare dobrze ustawione, a juz pare razy system mi sie zmrozil, nie wiem czemu. ja swoje pamieci Ocz Platinum rev. 2 2x1024 ustawilem na 4-4-4-15 wedlug tego co na stronie producenta, dobrze? reszte ustawien mam na auto, gdzies czytalem ze reszta to powinny byc dziesiatki: 10, a na screenie od Mario2k widzialem ustawienia rozne tych pamieci. Edytowane 28 Listopada 2007 przez DarkMind Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 DarkMind Trudno zrozumiec twoje ostatnie zdanie , jakie dziesiatki i gdzie ??? To co zapodalem na scrreenie z biosu . to efekt wielogodzinnych testow zmiana jednej opcji w biosie odpowiedzialnej za timing RAM i minimum kilka testow SupePi 32M + codzienna rozgrywka w Crysisa ;) Zero problemow , zapisanie ustawien jako 90% Stabilnych nastepnie minimum 1h w Orthosie Large ( testuje RAM ) i wtedy to moge miec jako taka pewnosc co do stabilnosci danego ustawienia . Inne pamieci , inne CPU nie koniecznie beda wspolpracowac z tym co zapodalem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stig Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Mam problem. Kupiłem p5k-e wifi. Wczesniej na p5ld2 mogłem ustawiac mnożnik odpowiednio 14 lub 15 (bo to zwykłe p4) a teraz cały czas skacze. W biosie c1e i speedstep są wyłączone innych opcji nie widze. Probowałem jeszcze kombinować ze schematami zasilania ale też nic. Ktoś ma jakieś pomysły ? Brakuje mi lock 14 pod oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkMind Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 DarkMind Trudno zrozumiec twoje ostatnie zdanie , jakie dziesiatki i gdzie ??? To co zapodalem na scrreenie z biosu . to efekt wielogodzinnych testow zmiana jednej opcji w biosie odpowiedzialnej za timing RAM i minimum kilka testow SupePi 32M + codzienna rozgrywka w Crysisa ;) Zero problemow , zapisanie ustawien jako 90% Stabilnych nastepnie minimum 1h w Orthosie Large ( testuje RAM ) i wtedy to moge miec jako taka pewnosc co do stabilnosci danego ustawienia . Inne pamieci , inne CPU nie koniecznie beda wspolpracowac z tym co zapodalem . pod ustawieniami pamieci konkretnie pod ustawieniami gdzie ustawia sie np: 4-4-4-15 sa inne ustawienia TWR TRFC TRRD TRTP gdzies czytalem ze ktos mowil zeby byly same wartosci: "10" u mnie to jest na auto i nie wiem jak to ustawic, niestety zeby tak testowac, jak ty, po prostu nie mam czasu :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) witam mam pytanie do was czy zestaw 4x1gb ramu bedzie dobre i jak z oc takiego zestawu na asusie p5k ? z gory dzieki za odp Edytowane 28 Listopada 2007 przez rafiki20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 roznie , jednym sie kreca 2gim czyli mi nie oc spadło z 2x1gb 1000mhz przy 4x1gb na 833mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dutch Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Dziękuje wszystkim za pomoc! Timingi ustawiłem na 4-4-4-12 i wszystko śmiga jak marzenie:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkMind Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Dziękuje wszystkim za pomoc! Timingi ustawiłem na 4-4-4-12 i wszystko śmiga jak marzenie:-) a bawiles sie w inne ustawieani ramu? czy reszta na auto? a tylko z reki wpisales 4-4-4-12? a jakie napiecie? tez moze bym sobie zmienil bo mam te same pamiatki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dutch Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 a bawiles sie w inne ustawieani ramu? czy reszta na auto? a tylko z reki wpisales 4-4-4-12? a jakie napiecie? tez moze bym sobie zmienil bo mam te same pamiatki A więc mam takie ustawienia: Fsb strap to north bridhe- 333 i w Dram Frequency mam opcję DDR2- 801 AI Overclocking: Manual CPU Ratio Control: Manual Ratio CMOS Setting :: 8 FSB Frequency: 400 PCI-E Frequency: 100 DRAM Timing Control: Manual , no i timingi jak wyżej (4-4-4-12) wklepane przeze mnie. Jak było ustawione Auto to były 5-5-5-15. Więcej nic nie zmieniałem. Jest jeszcze dużo opcji ale zostawiłem je tak jak były. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkMind Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 A więc mam takie ustawienia: Fsb strap to north bridhe- 333 i w Dram Frequency mam opcję DDR2- 801 AI Overclocking: Manual CPU Ratio Control: Manual Ratio CMOS Setting :: 8 FSB Frequency: 400 PCI-E Frequency: 100 DRAM Timing Control: Manual , no i timingi jak wyżej (4-4-4-12) wklepane przeze mnie. Jak było ustawione Auto to były 5-5-5-15. Więcej nic nie zmieniałem. Jest jeszcze dużo opcji ale zostawiłem je tak jak były. ja z reki wklepalem 4-4-4-15, tak jak jest na stronie producenta. fsb freq nie zmienialem narazie, bo nie wiem czy bede robil prockowi o/c, poki co system srednio stabilnie mi chodzi i nie wiem ktorych sterownikow od asusa to wina. dzis moze zrobie reinstalke i moze nie bede nic instalowal z plytki i zobacze co i jak. ale dzieki za info :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LargoX Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 a u mnie sie sypia pamieci jak zmniejsze timingi :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 cienko jak sypia moje na 830 na 4-4-4-12 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 @Mario2k możesz podać swoje ustawienia oprócz procka i pamięci ? z góry dzięki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 lol ja dzisiaj lol dzwonie na serwis i sie pytam czy jest moje mobo , w końcu 2 tygodnie już reperują a pan mi powiedział ze statek na którym były mobo zatoną X_x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
#matthew Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 hehe ;)) mi moje OCZ'e ida na 4-4-4-8 . :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 a ja mam na 5-5-5-15, ale 1000 MHz, 1,25 V (na codzien jak w podpisie) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razer Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 U mnie na codzień ładnie śmiga 1050MHz cl5. Jesli ktos potrzebuje pomocy to zapraszam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) A moje pamiątki na co dzień robią 5-5-4-9- DDR 1152, a mogą równie dobrze śmigać na Cl4 -DDR1042, DDR1222 CL 5-5-5-15, to tyle na temat 4GB. Pojedyńczo nie sprawdzałem, ale pewnie podobnie. Edytowane 29 Listopada 2007 przez Worms14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 ja nie wiem czy ja mam takiego pechy czy wy takiego farta moje spec ops 4x1gb prawie sie nie kreca max 833mhz i nic nie daje zmiana timingów , napięcie, na 2 kościach latają na ponad 1000 na 4 kupa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 ja nie wiem czy ja mam takiego pechy czy wy takiego farta moje spec ops 4x1gb prawie sie nie kreca max 833mhz i nic nie daje zmiana timingów , napięcie, na 2 kościach latają na ponad 1000 na 4 kupa Ja mam jeszce wiekszego pecha. Super hiper mega i w ogole za te pieniadze P5K pro ma tak perfidnego coldboota, ze chyba przejde x38. A tak dobrze bylem nastawiony do pierwszego w zyciu asusa. Probowalem wszystkiego i nic, wyszedl tylko jeden nowszy bios poza oficjalnym ale on nic w sumie nie zmienia, pomijajac fakt ze musialem go wgrac bo ryginalny sie zwyczajnie przez tego coldboota wysypal. Jesli kotos jest na kupnie tej plyty w rev 1.0 to odradzam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 (edytowane) Co prawda Rav85, mamy trochę inne płyty, ale jak coś to możesz wpaść ze swoimi memkami do mnie i przetestujemy je zobaczymy ile zrobią. Dodam jeszcze że zanim dostałem Reapery, to testowałem, PDP LLK 4x1GB, 3 x inne OCZe 4x1GB, żadne się nie wyłamywały. Edytowane 30 Listopada 2007 przez Worms14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati_pl Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Sprawa wygląda mniej więcej tak: wciśnięcie przycisku power sprawa iż zaczyna wszystko chodzić kręcą się wiatraki, dyski też. Cały problem zaczyna się w momencie kiedy powinno byc takie małe bip którego niestety niema;/ na 4 próby udaje się w ostatniej włączyć w końcu kompa. czasem chodzi bez problemu na standardowych ustawieniach czyli za każdym razem się włącza no prawie za każdym. jeszcze lepsze bajka zaczyna się w momencie kiedy chcę cokolwiek zmienić w ustawieniach np. taktowanie procesora z 266 na cokolwiek, wciśniecie F10 OK i znowu problem przy starcie, chwila zabawy z włączaniem i wyłączaniem kompa aż zaskoczy i każe mi wybrać ustawienia domyślne bo ponowne wejście w bios'a zakończy się problemami. Nie wiem co się dzieje, czy to wina bios'a (fleszowany na 801), czy coś się skopało na płycie głównej? będę wdzięczny za szybką odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razer Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Rav a może coś nie bangla na pozostałych dwóch bankach czy na obojętnie którym robi te 1k mhz? Moze kontroler procka nie wyrabia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 obojętnie gdzie wsadzę na 1 lub 2kosciach latają na 1000mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zervis Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 (edytowane) Macie pojęcie co może "syczeć" po wyłączeniu kompa? Mobo p5k-e wifi/ap - coś je właśnie podejrzewam, dlatego pisze tutaj. Wygląda to tak, że jak wyłącze pc, wszystko się wyłącza, słychać jak wentyle przestają pracować i wszystko inne, 2 sekundy ciszy, 2 sekundowy sssyk i spokój. Wydaje mi się to troche dziwne, ale jeśli nie mobo to co, zasiłka (Amarcox Warior AX-500A), dysk (samsung HD501LJ)? W niczym to nie przeszkadza, ale troche irytuje;) Edytowane 30 Listopada 2007 przez zervis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LargoX Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Sprawa wygląda mniej więcej tak: wciśnięcie przycisku power sprawa iż zaczyna wszystko chodzić kręcą się wiatraki, dyski też. Cały problem zaczyna się w momencie kiedy powinno byc takie małe bip którego niestety niema;/ na 4 próby udaje się w ostatniej włączyć w końcu kompa. czasem chodzi bez problemu na standardowych ustawieniach czyli za każdym razem się włącza no prawie za każdym. jeszcze lepsze bajka zaczyna się w momencie kiedy chcę cokolwiek zmienić w ustawieniach np. taktowanie procesora z 266 na cokolwiek, wciśniecie F10 OK i znowu problem przy starcie, chwila zabawy z włączaniem i wyłączaniem kompa aż zaskoczy i każe mi wybrać ustawienia domyślne bo ponowne wejście w bios'a zakończy się problemami. Nie wiem co się dzieje, czy to wina bios'a (fleszowany na 801), czy coś się skopało na płycie głównej? będę wdzięczny za szybką odpowiedź ja tak mam jak dam napiecie na NB 1.55 lub wieksze, pobaw sie napieciem na NB... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...