Mroziu Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Witam wszystkich (jako, że jestem tu nowy). Wymieniłem swoje P5K na P5K PRO no i niestety błąd. Problem polega na tym, że po uruchomieniu komputera PCIe działa w trybie x16, natomiast po restarcie komputera PCIe działa w trybie x1. Dopiero włączenie i wyłączenie komputera przywraca sytuację do normy, aż do następnego restartu. Oczywiście nie jest to problem grafiki bo na P5K wszystko działało ok. Teraz pytanie do was, co można z tym zrobić? Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek28124683 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 witam wszystkich, jestem zainteresowany plytka P5K-E wifi-ap ale niestety nie mam dosc czasu by przeczytac caly watek, czy moglby mi ktos powiedziec czy z ta plyta sa jakies problemy? chodzi mi o takie jak padanie mobo, zawieszanie komputera lub inne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroziu Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Problem z przełączeniem się PCIe w tryb x1 rozwiązany. Pomogło zwiększenie napięcia na NB do 1.39V (może da się mniej, nie sprawdzałem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Problem z przełączeniem się PCIe w tryb x1 rozwiązany. Pomogło zwiększenie napięcia na NB do 1.39V (może da się mniej, nie sprawdzałem) Mam to samo, najchetniej bym ten bubel asusa rzucil im pod schody. Dodatkowo coldboot jak nie wiem. Nie wiem co mnie naszlo zeby zmienic z gigabyte. Szkoda gadac, plyta to niewypal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Piet A czasem ColdBoot to nie wina proca ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 (edytowane) Piet A czasem ColdBoot to nie wina proca ? Myslisz ze jest uwalony? nawet nie strasz:( Z tego co na szybko wygooglowalem jednak to dosc czeste zjawisko na kreconych quadach. Trzeba znalezc prawdobodobnie tkie fsb na ktorym zjawisko znika. Edytowane 2 Grudnia 2007 przez Piet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Typowy ColdBoot to definitywnie sprawa proca Zalezy co ty rozumiesz przez pojecie Coldboot ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Typowy ColdBoot to definitywnie sprawa proca Zalezy co ty rozumiesz przez pojecie Coldboot ? Po wyłaczeniu sytemu na kilka/kilkanascie godz. komputer niie wstaje, pomaga reset plyty, w tym wypadku poprzez wylaczenie na zasilaczu. Co ciekawe jesli wylacze komputer na noc, odcinajac go od pradu to rano budzi sie bez problemu. Ta sama systuacja jest na def. ustawieniach. Ciagle podejrzewam plyte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroziu Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Ogólnie ta P5K PRO po rozwiązaniu problemu z przełączeniem się PCIe w tryb x1 nie jest zła. Napięcia ma bardzo stabilne więc nie ma co na wyrost więcej prądu dawać. Pokręca się milusio (ale to raczej sprawa lepszej niż ostatnio sztuki procesora). Jedyny problem jaki widzę w chwili obecnej, to to że ogólnie na tej płycie jest bardzo ciepło (chociażby w porównaniu do P5K) - sprawdzane organoleptyczne palcem. Pamięci mi się przez to bardzo grzeją (aż ciężko je wyjąć zaraz po wyjęciu z obudowy) mimo, że nie chodzą nawet zgodnie z specyfikacją producenta na 2.2V tylko na 2.0V. Ale mam nadzieję, że jeden 120 mm wentyl w budzie rozwiąże sprawę ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
encorePL Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 witam postanowiłem dzisiaj trochę pomieszać w biosie , a że w oc mam małe doświadczenia to już mam pierwsze pytanie .poustawiałem w swoim asusie ustawienia takie jak podane ustawienia kilka postów wyżej z tym tylko ze nie moge przestawić opcji FSB Frequency dlaczego ? Fsb strap to north bridhe- AUTO AI Overclocking: Manual CPU Ratio Control: Manual Ratio CMOS Setting :: 9 FSB Frequency: 266 PCI-E Frequency: 100 DRAM Timing Control: Manual 4-4-4-12 DRAM Static Read Control: Disabled CPU Spread Spectrum: Disabled PCIE Spread Spectrum: Disabled Advance CPU Settings CPU Ratio Control: Manual - Ratio CMOS Setting: 9 C1E Suppport: Disabled Max CPUID Value Limit: Disabled Vanderpool Technology: Disabled CPU TM Function: Disabled Execute Disable Bit: Disabled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 wez moze najpierw na def. ust. i grec FSb puźniej poprzestawia sobie ;] inne ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 (edytowane) Ja mam nataki problem, że wszystko spokojnie leci na 375x8@1.325v (3ghz) na co dzień, ale max to 3160@1.375v. Jak daje FSB na 400 to zawsze jest czarny ekran, a proc ma walla na FSB 405. Pamięć jedzie spokojnie, bo mogę ją ustawić na 900mhz i leci. Czemu nie mogę odpalić 400FSB? Tak mnie kusi 100% oc. :P Mostek też ustawiałem na 1.4v, a proca podnosiłem do 1.475v i nic. :/ Zasilacz daje w 100% stabilne napięcia. Edytowane 4 Grudnia 2007 przez HucK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 ustaw na sztywno napiecie 1,450V na cpu taimnigi 5-5-5-15 i zmniejsz mnoznik do 6x krec FSB ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 (edytowane) Wszystko idzie pięknie do FSB 396, powyżej zawsze wita mnie czarny ekran. FSB wall, czy może coś innego? Proc na innej płycie podobno działał jako 6x405. Edytowane 4 Grudnia 2007 przez HucK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Witam! Przekopałem cały temat ale nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie. Mam E2180 M0 , P5K-E oraz S3 Virge 4Mb( :) ). Brakuje jeszcze ram i PSU(prawdopodobnie Amacrox warrior AX450). Zamierzam podkręcić nieco procka - 10x300, albo 9x333. Może się nie uda, ale zakładam hipotetycznie. I tu nasuwa się pytanie : Jakie dzielniki pamięci mogę ustawić przy fsb 300 i 333mhz(jakie będzie taktowanie ram)? Muszę kupić 2x1Gb i mam do wyboru: A-data value 800 cl5 - 137zł OCZ platinum rev2 800 cl4 - 195zł OCZ SLI 800 cl4 -244zł A-data Vitesta EE 800 cl4 -186zł Patriot LLK cl4 800 -180zł chyba kiepski wybór, wiele osób narzeka A-data Value kusi ceną. Ale czy wystarczy do małego o/c? Za parę miesięcy planuję zakup E6750 i go OC'nąć Dochodzi jeszcze kwestia kompatybilności tych kości z mobo. Ponoć value to vitesta bez radiatorów. ps. może i banalne pytania, ale kiedy sprzęt leży na półce w szafce, to nijak nie mogę tego sprawdzić dzielników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Próbowałem, próbowałem i... sieciówka przestała odbierać IP i nie działa. Niby wszystko OK, ale jest błąd połączenia. :( Coś się da z tym zrobić, czy mam po sieciówce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 zrob def ust biso i zrob upgade bo cos masz nie tak z bisoem ;] @Andrew wez OCZ 800 CL4 lub jakies Corsair CL4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimuszek Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) Witam Mam P5B Dlx i nosze sie z zamiarem zmiany procka z 6420 na 6750 a moze na Q6600 (tu sie wacham) Jest sens zmieniac plyte na P5K-E Wi-fi ?? a moze cos innego ?? musze miec 3xPCI Edytowane 7 Grudnia 2007 przez mimuszek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 ja bym nie zmienial nie ma sensu! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Pytanie do posiadaczy P5K Pro , P5K-E i pochodnych Czy podlaczacie 8 pinowa wtyczke zasilajaca EPS12V ? czy tylko 4 pinowa ?? ( standardowo dodatkowe 4 piny sa zaslepione ) Wlasnie doszly mnie sluchy ze przy ostrym OC z napieciami powyzej 1.45 Zalecane jest posiadanie zasilki z 8 pin EPS12V . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razer Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 U mnie jest podpięte tylko 4pin.. Dostane hx520 to zobaczę czy coś pomoże :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LargoX Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 ja wyjalem zaslepke i dalem 8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 ja podpinałem 2x4pin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tucz Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Wystepuje u mnie dziwne zachowanie kompa i nie wiem czy moze wina plytki P5K. Sprawa wyglada tak: - probuje instalowac wiedzmina z plyty i za kazdym razem w trakcie instalacji w pewnym momencie instalacji (sa to rozne etapy) komp sie zatrzymuje i nic nie da sie zrobic. Myszka nadal dziala. Moge wciskac Analuj w oknie z instalacja. Ale juz nie moge nawet otworzyc menu start ani przelaczyc sie do innego okna. Nie dzialaja tez zadne skroty klawiszowe wlacznie z ctrl+alt+del. Dioda od dysku w tym czasie caly czas swieci. Czy to moze byc wina plyty? Spotkal sie ktos z czyms takim? Sytuacja powtarza sie tez w innych momentach, nie tylko przy instalce Wiedzmina. Dysk PATA podpiety poprzez kontroler JMicron - czy tu moze tkwic jakis problem? System to Vista 64 Home Premium. Robilem testy dysku, pamieci i nie ma zadnych bledow. Poza tym system chodzi stabilnie. Moze sterowniki? Dzieki za pomoc Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 raczej mi to wyglada na pirata ;] więdz zainstaluj sobie Deamon tools 4.10 Pro Advence ;] jak nie masz to uzyj google ;] powino pomóc a i zrob sobie napęd w deamonie nie SCSI tylko IDE ;] i puźniej skozystaj z mini-image ;] ale to offtop ;] sry......... a i dysk masz na SATA a nie jak napisałes PATA ;] zainstaluj moze stery do kontrolera! a i takie pytanko ile GB masz na Viste X64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tucz Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 (edytowane) Chwila chwila!!! To nie pirat tylko oryginał!!!! Więc proszę bez pomówień. Po drugie dysk jak napisałem tak mam PATA - nie SATA. Podejrzewam jakis problem z tym kontrolerem JMicron? Czy myslicie ze wymiana dysku na SATAII cos zmieni? PS. GB czego? Dysku/Ramu? Edytowane 9 Grudnia 2007 przez tucz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FlywiN Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 mozliwe ze przez ten hdd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
encorePL Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 wez moze najpierw na def. ust. i grec FSb puźniej poprzestawia sobie ;] inne ;] witam .reset biosu nic nie pomógł dalej nie można przestawić FSB Frequency no :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rav85 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 +/- z numerycznej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 nie widziałem, żeby ktoś coś wspominał na temat sterów do Jmicron'a. Nie instalujcie tych z CD tylko ściągnijcie najnowsze ze strony jmicron. Na tych z płyty dysk chodzi wolniutko, dźwięk trzeszczy i przeskakuje i nie wiadomo co jeszcze się wykrzacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...