PelzaK Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2007 ta... musisz sprawdzić w notce katalogowej ile można wydusić prądu z wyjścia 4017... Zresztą nikt Ci nie każe łączyć równolegle.. szeregowo też da radę :).. w końcu zasilasz to z 12V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osa512 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 HAHA! rewelacja :D jestem pod wrazeniem. strach pomyslec co niedlugo bedzie sie juz dziac z tymi kompami :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gRaBaRz.oS Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 pomysł patent i wykonanie pierwsza klasa !!! Gratuluje znów mnie zaszokowałeś!!! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 cieszę się bardzo że się podoba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Swietne... Jak coś to też bym się pisał na zakup (tylko najpierw chciałbym się dowiedzieć bardziej szczegołowo jak by sie cena kształtowała). Nie musi być dedykowana płytka PCB, nie przeszkadza mi ta plątanina. No i jak by coś to diody żeby nie były mocowane w formie, bo w sumie to z tego można dowolne kształty uzyskać, na przykład światełko od KIT'a (Knight Rider). Aha i przepraszam za offtopa, ale jeśli ktoś ma opis budowy i schematy stworzenia wyświetlacza jakiegoś pod lpt lub usb to proszę o info na pw. Szukam tego i szukam i wszystkie linki pousuwane, a na elektrodzie znalazlem tylko do wyświetlaczy alfanumerycznych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gRaBaRz.oS Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Wiesz Piterro mi sie wydaje ze najwieksza radoche mozna uzyskać tworzac cos takiego samemu majac z tego satysfakcje :D Ja osobiscie bym tak zrobił a raczej zrobie jak znajde chwilke wolnego czasu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 No w sumie fakt... fajnie by było zrobić coś takiego samemu, jednak z racji tego, że kompletnie nie znam się na elektronice, musiałbym mieć jakiegoś Sansei'a który mógłby mi wytłumaczyć oc co chodzi z tym wszystkim, a nie wiem czy szanowni "forumowi elektronicy" będą tacy cierpliwi... gRaBaRz.oS trochę mnie zmotywoałeś, może sam coś spróbuję "wymodzić". Tylko mam pytanie, do pomysłodawcy kółeczka. Czy te wszystkie rzeczy można kupić w zwykłym elektronicznym sklepie czy trzeba więcej się nagimnastykować żeby to zdobyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 chyba wszedzie mozna takie czesci dostac reszta to kwestia ceny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 a myślisz że ja kupiłem elementy w sklepie nadprzyrodzonym? :) Tylko że z doświadczenia wiem co można znaleźć w takim zwykłym elektronicznym... Zazwyczaj kupisz wszystko prócz głównego elementu :D bo akurat się skończył... Więc mówię, jak ktoś chce mogę zlutować wersję deluxe i wysłać. Albo inaczej... mogę zlutować wersję deluxe, ino potem żeby ktoś to chciał kupić :). No zobaczymy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 Też bym się pisał na to, ale niebieskie diody ;) Naprawdę super to wygląda :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 dobra jak będę miał chwilę wolnego czasu to machnę jakąś wersję releasową :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 ja tez sie pisze, moze byc bez led bo mam, sam sobie zlutuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 (edytowane) dobra, to trzeba ustalić kilka faktów. Mianowicie, czy diody powinny być na osobnej płytce, czy na tej samej co cały układ. Wydaje się rozsądniejsze aby były na osobnej. Najlepiej było by chyba zmontować po prostu złączkę na płytce sterownika w którą wpinało by się płytkę z diodami prostopadle lub równolegle do sterownika: Prostopadle: LED-> | |+ ====== <- płytka sterownikaRównolegle: LED-> ______ + ====== <- płytka sterownika Zakładam, że standardowa płytka z diodami będzie miała stały rozstaw diod 3mm - bo większe są za duże. Zasilanie - standardowy molex 12/5 Kolor - do wyboru (cena będzie zależeć od koloru diod) Końcowym produktem była by płytka sterownika + płytka z diodami, pod dalszą zabudowę we własnym zakresie. Pierwsze przynajmniej 3 egzemplarze musieli by wziąć beta-testerzy :). Z racji tego, że różne dyski (i płyty główne) sygnalizują pracę dysku w różny sposób (świecenie ciągłe, lub mrugając) może sie okazać, że dobrane przeze mnie wartości 2 rezystorów mogą sprawiać, że hdd led zachowuje się trochę inaczej na innych kompach. Osoby takie musiałby umieć wlutować sobie inny rezystorek. Ewentualnie, można rozpatrzyć możliwość umieszczenia na płytce sterownika dwóch potencjometrów na śrubokręt - którymi każdy mógłby sobie ustawić szybkość kręcenia i inercję bloku redukcji krótkich impulsów (hehe jak to brzmi profesjonalnie :D ) Koszt, bez tworzenia kosztorysu, tak na oko nie powinien być większy niż 40 PLN. Słucham sugestii i uwag zanim zacznę projektować PCB. Edytowane 12 Października 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 lepiej jak bedzie potencjometr wieksze mozliwosci cena ta sama a mniej problemow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 przydała by sie też jakaś wersja podłącz i zapomnij, bo nie każdy będzie miał czas na kręcenie potkiem a chciałby mieć mruglika :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 Co Ty chcesz, ustawiasz raz, podlaczasz i zapominasz. co tu ustawiac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 (edytowane) To w każdym układziku przed wysłaniem ustawię potencjometrami default settings, tak żeby było dobrze :D. Cena z potkami będzie jakieś 3pln wyższa :) ale i tak nie wiadomo dokładnie jaka, dopóki nie przekalkuluję wydatków i nakładów. Jak ktoś ma jakiś pomysł na dodatkowy ficzer to mogę cuś dorobić, bo 2 bramki logiczne są jeszcze wolne :D Edytowane 12 Października 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2007 moze command on demand - Format C: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 i co, masz te wynalazki na sprzedaz czy nie ? Ja bym jeden kupil, moze byc w czesciach bo sam sobie zlutuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Będą po świętach - taką mam nadzieję.. wielkanocnych :lol: Żartuję. Chwilowo trochę czasu nie mam, ale tak okolice nowego roku, styczeń... coś w te klimaty :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Piszę się na jeden taki Hdd Light,jak będziesz to tworzył to daj znać na Pw to napiszę jaki kolor diód chciałbym,bo muszę się zastanowić;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Ja też sie piszę, i chce na niebieskich diodach :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 mysle ze diody to sobie kazdy kupic i zlutowac moze sam w/g widzi mi sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 wierz mi, że wlutowanie 10 diod tak aby były równo na tej samej wysokości i w odpowiednią stronę przerasta umiejętności przeciętnego posiadacz lutownicy - takiego niedzielnego lutnika :). Jak ktoś tego wcześniej nie robił i nie zna paru tipsów, na pewno spartoli. No ale jak ktoś się uprze, że chce sam to będzie ino mniej roboty dla mnie. Z drugiej strony nie będę mógł powiedzieć, że to na pewno działa - jeśli ktoś sam będzie lutował i popełni błędy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Z lutownicą to mam nie wiele wspólnego więc wolał bym gotowę.Jest szansa na kilka kolorów diód w jednym takim Hdd Light? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Ja też bym jednak wolał gotowe, bo raczej lutowanie to nie moje zajęcie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Jest szansa na kilka kolorów diód w jednym takim Hdd Light?gwoli ścisłości.. diod :) jest szansa, pytanie tylko jak to będzie wyglądać głupio :) a poza tym lepiej unikać różnych diod, bo mają one różne napięcia progowe a są zasilane w ten sam sposób, skutkiem czego jedne mogą świecić jaśniej niż inne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExEq Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 (edytowane) Ja też bym się z chęcią się na zakup takiego mrugika zapisał... Wiadomo kiedy one będą, PelzaK? Edytowane 6 Stycznia 2008 przez ExEq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 żyję, żyję... powoli przymierzam się do projektowania PCB :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Levizna Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Też się pisze na jedno świecidełko :) A dało by zrobić to na diodach UV? :szczerbaty: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...