Skocz do zawartości
Evil One

Skanowanie "retro" Negatywów

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio robiąc porządki u mojej babci, natknąłem się na czarno białe negatywy zdjęc, które liczą sobie około 80-100lat!

Negatywy są w formie tabliczek :blink: [5 sztuk] oraz klisz o jakimś dziwnym rozmiarze (większe od 35mm) i bez dziurek do prowadnicy w aparacie. Sama jakośc wydaje się byc dosyc dobra (szczególnie na tabliczkach).

Moje pytanie; w jaki sposób zeskanowac takie źródła? Czy zwykły skaner z przystawką do slajdów wystarczy?

Obecnie próbowałem coś zwojowac na PSC1510, jednak bez przystawki zdjęcia wychodzą strasznie białe, i nie wiele można z nich odczytac. Próbowałem zmieniac opcje skanowania nawet na 2400/4800dpi (pliki ponad 300MB!), włączając częśc filtrów (rozjaśnianie/cienie/itp) i bez nich i niestety nie daje to zbyt wiele, poza występowaniem większej ilości szumów.

Może ktoś naprowadzi mnie na jakieś urządzenie dostępne na allegro, które pozwoli mi zrobic z tych negatywów odbitki cyfrowe. Tak, aby nie było za drogie, a jednocześnie stosunkowo dobre do tego celu.

Edytowane przez Evil One

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno był taki temat. NIC z tym nie zrobisz bez profesjonalnego skanera do slajdów i negatywów. Tylko laboratorium fotograficzne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak myślałem :cry:; Mam około 30 szpulek negatywów (m.in. fotki żołnierzy z wojny 1920 - gdzieś tam jest mój pradziadek :rolleyes:, sporo zdjęc rodzinnych itp.). Może istnieją jakieś urządzenia półprofesjonalne do przetworzenia tych slajdów w cenie max. 800-1000zł, ponieważ nawet nie wiem czego szukac? Oczywiście na razie nie ma mowy abym tyle przeznaczył na skaner do negatywów, ale najdalej po wakacjach będę chciał coś z tym fantem zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, że taniej, tylko gdzie ja taki fotolab znajdę, aby zeskanowali mi takie archiwalia. Poza tym cena przeróbki takiej ilości klisz może byc wysoka. Więc gdybym miał wydac połowę tego co na sam skaner, to wybrał bym to drugie rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na grafice uczono nas że do skanowania takich rzeczy służą specjalne skanery bębnowe w cholere drogie, nie wiem jak jest obecnie, ale z pewnością podobnie w końcu to dziedzina specjalistyczna.

Wykonanie tego przez firmę da raczej lepsze efekty niż zabawa samemu i myślę że wcale nie będzie to takie drogie.

Tutaj masz przykładową firmę zajmującą się takimi rzeczami, ceny chyba nie są z kosmosu.

kliknij mnie

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi