Maciejp Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Dimek - a nie probowales (w kwestii ustawienia chlodnic) dac wieksza chlodnice w miejsce mniejszej, na spod, a mniejsza na gore, "rownolegle" z zasilaczem? Obnizasz napedy (tak, zeby 2 zatoki od gory byly wolne, zreszta - regulator moze sobie siedziec), wycinasz w topie budy otwory, dajesz maskownice i masz komin jak ta lala. Miejsca w srodku napewno bedzie mniej, ale ten wozek na dole... jak weglarka IMO. PS. Gdzie znalazles takie siateczki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Beda zmiany - no nie dalo sie wytrzymac... jak czas pozwoli to moze i w weekend poskladam wszystko w calosc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) W sumie chyba z nudow postanowilem nieco namieszac w chlodzeniu, od ktorego jak na moje potrzeby juz nic nie mozna bylo chciec... Jednak czlowiek szybciej sie nudzi, niz mu sie wydaje... Nie bede opisywal wszystkiego od nowa, wiec ponizej tylko glowne zmiany w stosunku do poprzedniego hardware'u i chlodzenia: - nowa plyta glowna - DFI LanParty UT P35-T2R zamiast Asusa Commando - nowe bloki na NB i SB (2x Swiftech MCW30 tworza z Apogee GTX kompletna rodzinke :)) - bloki poniklowane w znanej firmie :) - wylecial blok z mosfetow, ktory w przypadku DFI zastapiony jest Transpiper'em - zmienione usytuowanie koszyka z dyskami HDD - powedrowal on na sam dol obudowy, co pozwolilo nieco inaczej ustawic pompe i skrocic dlugosc wezy - odwrocony kierunek dmuchania wentylatorow na chlodnicy 2x120 (teraz wieja do wewnatrz obudowy) - zmieniony uklad oswietlenia (wylecial kolor niebieski, jest wiecej UV - w koncu to LanParty :) ) - jeszcze nieco lepiej poukladane kable dzieki czemu nieco wiecej przestrzeni w srodku sie zrobilo - kolejnosc elementow ukladu: pompa - cpu - gpu - nb - rezerwuar - czujnik temperatury - chlodnica 3x120 - zawor - chlodnica 2x120 - sb - wskaznik przeplytu - pompa Ponizej kilka najwazneijszych zdjec: Bloki CPU, NB i SB. Obudowa z zewnatrz i od spodu Wnetrze obudowy - bez oswietlenia Wnetrze obudowy z oswietleniem Na koniec stanowisko w calosci - dwie wersje :) Co do osiagow, to dopiero poznaje plyte, wiec temperatury ciezko okreslic - w kazdym razie jest stabilnie i na chwile obecna procesor Core2Duo E6600 smiga @3,6GHz (400x9@1,45Vcore) ale optymalizacja biosa, szczegolnie timingow kuleje... LOAD (wiatraki na chlodnicy 3x120 @1000rpm, wiatraki na chlodnicy 2x120 @off :arrow: temp rdzeni CPU 58/58stC, temp wody 30,8stC) IDLE - 2 minuty pozniej :arrow: temp CPU 39/41stC, temp wody 28,6stC) Na co dzien dzialaja tylko wiatraki na chlodnicy 3x120 + wentyl przy koszyku HDD, w zasilaczu i wylot z tylu wiec jest bardzo przyjemnie cicho (nie bezglosnie, ale bardzo przyjemnei cicho). Natomiast wlaczenie wszystkich wiatrakow w budzie daje niezly juz przeciag i BARDZO skutecznie zbija temp wody, wiec w razie potrzeby jest zapas mocy i nei ma obawy o przegrzenie czegokolwiek B-) Wiem, ze do poprawy bankowo jest mocowanie wiatraka nad pamieciemi (ktore potrafia sie grzac niezle - zwlaszcza jak sa 4 kostki D9 obok siebie - wentyl jest konieczny) - wiec w ewentuanych uwagach/opiniach prosze o pomijanie tego "paszkwila" :) Tym niemniej zapraszam do komentowania B-) Edytowane 11 Grudnia 2007 przez Dimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Ja bym wymienil niebieskie weze na zielone, dal jedna ziolona katode i maly ład zarzadzil w dole budy (kable mozna lepiej poprowadzic) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Dimku ty nasz drogi... spróbuj przejść na inne podświetlonko... Białe idealnie się komponuje ze stackerkiem. Ogólnie jak co projekt zajefajnie :) ale coś bym pomodził ze światełkiem niebieski chyba jednak się za bardzo opatrzył :D nie to żebym Cię kusił i naciągał na dodatkowe wydatki :D pozdroowki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 (edytowane) Ja bym wymienil niebieskie weze na zielone, dal jedna ziolona katode i maly ład zarzadzil w dole budy (kable mozna lepiej poprowadzic)Z mila checia uzylbym zielonych wezy - az sie prosi o taka kombinacje kolorystyczna... ale nie chcialo mi sie juz kupowac dodatkowo - wykorzystalem to, co mialem. Pewnie przy okazji jakichs zakupow w ktoryms ze sklepow, skusze sie na weze i zmienie na zielone... Zielone katody sa dwie. Kable w dole budy juz chyba niewiele lepiej mozna poukladac - sa pospinane opaskami i oplotami, by nie bylo mozliwosci wkrecenia sie w ktorys z wentyli. BTW: sa gdzies do dostania zielone weze UV reactive w rozmiarze pasujacym do zlaczek 8/10 :?: Dimku ty nasz drogi... spróbuj przejść na inne podświetlonko... Białe idealnie się komponuje ze stackerkiem. Ogólnie jak co projekt zajefajnie :) ale coś bym pomodził ze światełkiem niebieski chyba jednak się za bardzo opatrzył :D nie to żebym Cię kusił i naciągał na dodatkowe wydatki :D pozdroowki :) Biale swiatlo mi sie nie podoba - moze lepiej komponuje sie z ciemnym Stackerem, ale ze srebrnym moim zdaniem niezbyt licuje... Idealnie byloby miec zielone weze UV reactive, no ale j.w. Edytowane 14 Grudnia 2007 przez Dimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Z mila checia uzylbym zielonych wezy - az sie prosi o taka kombinacje kolorystyczna... ale nie chcialo mi sie juz kupowac dodatkowo - wykorzystalem to, co mialem. Pewnie przy okazji jakichs zakupow w ktoryms ze sklepow, skusze sie na weze i zmienie na zielone... Zielone katody sa dwie. Kable w dole budy juz chyba niewiele lepiej mozna poukladac - sa pospinane opaskami i oplotami, by nie bylo mozliwosci wkrecenia sie w ktorys z wentyli. BTW: sa gdzies do dostania zielone weze UV reactive w rozmiarze pasujacym do zlaczek 8/10 :?: Biale swiatlo mi sie nie podoba - moze lepiej komponuje sie z ciemnym Stackerem, ale ze srebrnym moim zdaniem niezbyt licuje... Idealnie byloby miec zielone weze UV reactive, no ale j.w. ano pewnie kazdy ma jakis tam swoj gust i o tym sie nie dyskutuje... to tez duzy plus bo kazde chlodzonko skladajace sie nawet z identycznych czesci jest inne. Co do przekladki wezy to cos o tym wiem :/ tez mysle czy nie zmienic wezykow na inne ale jak mam wszystko rozkrecac i sklecac od zera... nie chce mi sie poczekam lepiej az wymiana wezy bedzie konieczna ;] Nie myslales jeszcze zeby przerobic stacka wewnatrz i wypuscic wszystkie kable na druga strone obudowy (w sensie za plyte glowna) ja mialem tak robic u siebie. Pochlania sporo czasu ale efekt koncowy murowany i mega cieszy oko. Ewentualnie moze kable 100cm do napedow zapodac, wypusic je na prawa strone i wejsc na mobo od samego dolu? Kabelek zasilajacy ATX bardziej napiac by go bardziej ukryc. Kabelki od grafy tak samu puscic pod sama grafa (o ile to mozliwe) i wlezc nimi na prawa strone rowniez je napinajac. Kable ogolem to zmora wprowadzaja sporo chaosu mnie osobiscie bardzo to irytowalo. U siebie w nowej rewizji dlubalem przedluzki i inne cuda byleby je tylko jak najbardziej ukryc. Ogolnie gdyby weze byly zielone i chlodzonko na ram jakies fafne zapodane to byloby idealnie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Maly update byl, o ktorym nie mam sil teraz pisac... fotke tylko wstawie - reszte uzupelnei pozniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 (edytowane) Na szybko wiec zmiany w stosunku do poprzedniej wersji:- zmiana mobo na DFI LanParty X38-T2R LT - zmiana chlodnicy Cooltek Triple na Black Ice Stelath GT Extreme 360 - zmiana chlodnicy BlackWater na wersje UV reactive + zmiana wentyli z Fanderow na najslabsze Arctic Cooling 120 - dodany blok na PWM by MIPS MCH 149 - nieco zmodyfikowana kolejnosc elementow w ukladzie i tym samym ulozenie wezy - nieco zmodyfikowane oswietlenie Kolejnosc elementow w ukladzie: pompka >>> cpu >>> gpu >>> nb >>> pwm >>> zbiornik wyrownawczy >>> czujnik temp >>> chlodnica Black Ice >>> zawor Eheim >>> czujnik przeplywu >>> sb >>> chlodnica Black Water >>> pompa Tysiac slow warte jednego obrazu - ponizej wiec foty :) Co do osiagow... Chlodnica Black Ice ma na sobie 3x120 Fander@~1000rpm i normalnie temp wody oscyluje w okolicach 26-28stC. Pod silnym obciazeniem wlaczane sa wiatraki na BlackWater @800rpm i ewentualnie pozostale wiatraki w budzie, wiec obaw nie ma o przegrzanie czegokolwiek :) Pod obciazeniem temp wody nie widzialem jeszcze wyzej niz 31stC wiec uklad spisuje sie calkiem niezle B-) Do poprawy... Mysle nad rozwiazaniem chlodzenia pamieci - na razie nie chce mi sie robic, wiec mysle - i wyglada to jak wyglada (Noiseblocker z grillem Biohazard) :blink: Zapraszam do komentowania i/lub ewentualnych sugestii :rolleyes: Edytowane 26 Marca 2008 przez Dimek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wookie85 Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Gdzie kupiles ta siatke czarna ? ile to kosztuje ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Fandery@1000rpm nonstop, z tego co rozumiem? Dla mnie to juz niestety nieakceptowalny poziom glosnosci... musza sie az tak zwawo krecic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Fandery@1000rpm nonstop, z tego co rozumiem? Dla mnie to juz niestety nieakceptowalny poziom glosnosci... musza sie az tak zwawo krecic?Powiem tak - Black Ice Stealth GT Extreme jest potezna - potrzeba troszke wicherka, by przepchac skutecznie powietrze i schlodzic ciecz. Fakt, nie badalem specjalnie wplywu rpm wiatrakow na skutrcznosc dzialania chlodnicy i zmiane temperatury poszczegolnych ukladow, ktore sa chlodzone - 1000rpm zostalo po prostu z czasow jak fandery siedzialy na Coolteku. Wiatraki sa "w glebi" wiec ich odglosy tez sa troszke tlumione... Roznica w temp wody jest widoczna na korzysc Black Ice a poziom glosnosci dla mnie i mojej lubej jest jak najbardziej do przyjecia skoro komp chodzi czasem cala noc 3m od glowy :) Wiadomo, ze kazdy ma swoje progi akceptowalnosci... ale obiektywnie stwierdzam, ze w calym ambarasie najglosniejsze sa dyski twarde (ale na SSD mnie nie stac jeszcze :)) W ramach testu - skrecilem na potencjometrach fandery na minimum rpm - sprobuje zaobserwowac czy/co to dalo :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Gdzie kupiles ta siatke czarna ? ile to kosztuje ;] dorzuce sie do tego pytania, tez interesuje mnie taka siatka, gdzie to mozna dostac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 w piwnicy masz Stelath GT i pchasz na siłe do budy BW UV nie czaje? i standardowo: -kabelki do pochowania :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Powiem tak - Black Ice Stealth GT Extreme jest poteznaTroszke sie pogubilem w nazwie tej chlodnicy... To Black Ice GT STEALTH 360 czy Black Ice GT XTREME 360 ? Wersji jednoczesnie Stealth i Extreme chyba nie widzialem, a na fotkach troszke siatka ja zaslania, tak ze grubosc ciezko ocenic. Black Ice GT XTREME 480 radzi (a raczej radzila) sobie pasywnie z E6420 @ 3.2, 7900GT i NB (P35), temperatury znosne nawet po paru godzinach. Na Q6600 nie probowalem. Co do ilosci RPM wentylatorow to faktycznie przy tych chlodnicach trzeba cos mocnego do wiania, Acutake 120mm przy 7V nie daja rady jej przewiac, nie czuc praktycznie wogole ruchu powietrza, a temperaturki byly jakies 2-3C lepsze niz passive... tak ze szybko je zastapilem :) Ukladzik fajny, choc ja bym chlodnice posadzil z tylu. Skoro to Black Ice to gwinty pewnie M4, tak ze z dostaniem dlugich srub (ja mam na 80mm) albo czegos w tym stylu nie powinno byc problemu. Mozna malym kosztem fajne dystanse zrobic, tylko szkoda ze tak blisko sciany buda stoi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 @Celin >>> poszla PMka z info @Racuch >>> w "piwnicy" jest BlackIce GT Extreme 360 a BlackWater UV w celach czystobezsensownych raczej - taki kaprys na UV reactive... Co do kabelkow masz racje - niestety nie jestem w stanie wiele lepiej tego zrobic bez wycinania kilku otworow/blach w budzie - dlatego chyba odpuszczam :-| @jedras77 >>> fakt, namieszalem z nazwa - chlodnica to BlackIce GT Extreme 360 - moj blad... Powiem szczerze, ze nie biore pod uwage pracy obu chlodnic w trybie passive - nie ma to sensu... Wczoraj wystarczylo, ze dalem Fandery na BlackIce na minimum i temp wody w niecale pol godziny podeszla z 27stC pod 31stC, wiec Fanderki musza banglac na te "sensowne" 1000rpm... bo chlodzenie 5 ukladow (ktore do chlodnych nie naleza) to juz jakiestam wyzwanie jest. Co do chlodnicy z tylu - probowalem, mierzylem, kombinowalem i zdecydowalem sie na wozek... Pozniej juz sila rozpedu taki sposob montazu pozostal - w sumie w tym ukladzie jak teraz buda stoi pod biurkiem i niedaleko sciany (~30cm) to i tak calkiem sensowne rozwiazanie w porownaniu do chlodnicy z tylu, gdzie nie byloby zadnej wymiany powietrza (temat testowalem juz z Transpiperem zamiontowanym z tylu budy przy chlodzeniu ukladow PWM na LanParty P35). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Ok. Dzieki. Tak wlasnie myslalem ze to GT Extreme 360. Chlodniczka bardzo fajna, mi okazyjnie trafila sie 480, mam zamocowana z tylu obudowy, z tym ze mam jakies pol metra do sciany, do tego niezly przelot powietrza, dla tego nawet i passive wystarcza. Ja na mojej sie troszke zawiodlem... niby zoptymalizowana na 1000rpm, z tym ze musi byc to na prawde dobry wiatraczek... Chwilowo mam na niej 4xAcutake 120mm i 4xXsilence 120mm, wszystko na 5V i oczywiscie przelot powietrza praktycznie zaden... (w drugim ukladzie na BIP2 i HTF3 Single X Acutake na 5V wieja tak mniej wiecej 3-4 razy lepiej, przynajmniej czuc ruch powietrza) Przy 12V jest duzo lepiej, ale za to dosc glosno. Dla tego planuje je wywalic i dac 4x Fander, albo moze Xthermale jakies na 7-10V, moze wredy temperaturki beda jeszcze lepsze i oczywiscie podpiac je pod jakis regulator z potencjometrem, bo przelacznik 5/12V to srednie rozwiazanie... Co do mocowania chlodnicy to faktycznie w Twoim przypadku piwnica to chyba najlepsze rozwiazanie, ale moze udalo by sie ja cala obic siatka dookola, fajniej by wygladalo :) Nie zastanawiales sie nad puszczeniem wezy lukami i wywaleniem czesci zlaczek/kolanek? Odleglosci miedzy klockami sa na tyle duze ze i na innovateku powinno dac sie je puscic lukiem bez zalaman, no chyba ze lubisz zakrety 90stopnii :) No i jeszcze w kwestii pamieci nie zmiescil by Ci sie tam czasem OCZ XTX memory coler? Ladnie swieci na niebiesko, wyglad tez calkiem niezly, tylko ciekaw jestem na ile V wystarczylo by go skrecic zeby kostki byly w miare chlodnie, a przy okazji bylo w miare cicho, bo przy 4 kostkach kolo siebie po OC moze byc faktycznie cieplo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Male ad rem do OCZ memory coolera- zeby to w jakikolwiek sposob chlodzilo musi dzialac na 12V. Wtedy jest absurdalnie glosne, jak na tak male smigielka (a moze wlasnie dzieki nim ;) ). Fakt, wyglada niezle ale uzytecznosc jest zblizona do zera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Male ad rem do OCZ memory coolera- zeby to w jakikolwiek sposob chlodzilo musi dzialac na 12V. Wtedy jest absurdalnie glosne, jak na tak male smigielka (a moze wlasnie dzieki nim ;) ). Fakt, wyglada niezle ale uzytecznosc jest zblizona do zera.OCZ Memory Cooler odpada bez watpienia z dwoch powodow: 1) nie ma miejsca miedzy klipsami pamieci a grafika by dalo sie to zamontowac; 2) daloby sie zamontowac gdyby grafe dac do drugiego portu PCI-E x16 (na P35 to by juz nie przeszlo) ale tak czy siak tego OCZ Coolera wydajnosc jest niezadowalajaca... Cos wlasnej konstrukcji bym zrobil - najlepiej na wiatrak 120 albo 2x60 ale nie wiem czy mi sie bedzie chcialo to robic - w koncu dziala :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...