Skocz do zawartości
Tweener

Boot Cd - Disc Boot Failure...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z moim kompem. Mianowicie nadszedł czas na formatowanie, więc jak zawsze przerzuciłem potrzebne pliki na dysk D i E, C zostawiłem z samym systemem i niepotrzebnymi plikami.

Zrobiłem restart, wszedłem do biosu, zmieniłem ,żeby wystartował z płytki, zapisałem zmiany. Włożyłem płytkę z windą(XP) i czekałem aż odpali mi instalator. Na ekranie wyświetliło się:

BOOT CD_

poczekałem chwilkę i pojawił się nowy komunikat:

DISC BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISC AND PRESS ENTER.

włożyłem więc płytke drugi raz, lecz nie rozwiązało to problemu. Dal pewności, że to nie wina płytki włożyłem do napędu DVD z Vistą - pokazał się ten sam błąd.

Komputer formatowałem już wiele razy, ale jeszcze takiego problemu nie miałem :/. Płyta z windowsem na pewno jest bootowalna, bo juz instalowałem z niej nie raz.

W czym może być problem??

p.s. zrobiłem clr cmosu, podociskałem taśmy, posprawdzałem czy wszystko ujest na swoim miejscu - bez skutku

p.p.s. Komputer normalnie działa, jeśli w biosie ma HDD ustawione na first device

p.p.p.s. Mój pierwszy post an forum. Pozdrowienia dla wszystkich :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie wygląda na to, że napęd pada. Sprawdź napęd u kumpla oraz napęd kumpla u siebie.

Pomóc może przeczyszczenie napędu - są do tego specjalne płyty. Ewentualnie rozkręcić i ręcznie. Sposób był omawiany na forum chyba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie wygląda na to, że napęd pada. Sprawdź napęd u kumpla oraz napęd kumpla u siebie.

Pomóc może przeczyszczenie napędu - są do tego specjalne płyty. Ewentualnie rozkręcić i ręcznie. Sposób był omawiany na forum chyba...

To do [gluteus maximus] :mur: Bo kompa mam na gwarancji i nie chce go sam rozkrecać (plomba) mam dostep do srodka przez boczy wentylator (12cm)

a można zaistalowac winde z pendrivea??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można.

A jak masz gwarancję, to jedź do sklepu. Może wymienią napęd.

--edit--

Odnośnie instalacji z pena. Najprościej zrobić pen bootowalny pod dos (szukaj tutaj: http://www.bootdisk.com/), a instalator Windows skopiować ręcznie z CD na pen. Następnie startujesz z pen i uruchamiasz instalator:

X:cd i386winnt
Gdzie X to litera dysku (pena).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z gwarancją to się powstrzymam, bo jak mi go wezmą (całego :E) to przez miesiąc będe bez kompa.

Co do tej instalki z pendrive'a - Jeśli byś mógł ULISSES, to wytłumacz mi krok po kroku, bo nie chce nic skopać. Na jutro załatwię sobie Penndrive'a i będe kombinować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebne:

- HP USB Disk Storage Format Tool (google)

- Jakieś pliki startowe dla DOS - można np skorzystać z odpowiednio sformatowanej dyskietki (opcja "Utwórz dysk startowy MS-DOS").

1. Instalujemy HP SFT.

2. Robimy dyskietkę startową (jak wyżej opisane).

3. Uruchamiamy HP SFT, zaznaczamy "Create a DOS startup disk". Na dole "using DOS system files located at:" wpisujemy "A:\".

Można też spróbować opcji "using internal MS-DOS system files", ale nie wiem jak to działa - nie próbowałem, bo potrzebowałem specyficznej dyskietki z HDD Regenerator - pliki startowe z Hiren's Boot CD.

Ostatecznie można spróbować samego formatowania z Windows - zamiast na dyskietce, to od razu na pendrive - opcja "Utwórz dysk startowy MS-DOS". Nie wiem jednak, czy to przejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebne:

- HP USB Disk Storage Format Tool (google)

- Jakieś pliki startowe dla DOS - można np skorzystać z odpowiednio sformatowanej dyskietki (opcja "Utwórz dysk startowy MS-DOS").

1. Instalujemy HP SFT.

2. Robimy dyskietkę startową (jak wyżej opisane).

3. Uruchamiamy HP SFT, zaznaczamy "Create a DOS startup disk". Na dole "using DOS system files located at:" wpisujemy "A:\".

Można też spróbować opcji "using internal MS-DOS system files", ale nie wiem jak to działa - nie próbowałem, bo potrzebowałem specyficznej dyskietki z HDD Regenerator - pliki startowe z Hiren's Boot CD.

Ostatecznie można spróbować samego formatowania z Windows - zamiast na dyskietce, to od razu na pendrive - opcja "Utwórz dysk startowy MS-DOS". Nie wiem jednak, czy to przejdzie.

Czyli robie dyskietkę startowa, a potem za pomoca HPSFT wgrywam na nia jakies pliki. A na pendrive'a tylko przekopiowac płytkę z windowsem??

-- sklejone by ULLISSES --

NIE PISZEMY 2 POSTÓW POD RZĄD :]

-- sklejone by ULLISSES --

No to już wiem w czym leży problem. Nagrywarka całkowicie przestała czytać płytki w windowsie (dopiero teraz to zauważyłem). Prawdopodobnie wirus zmienił firmware.

da się to jakoś naprawić?? Może jakieś stery, skaner antywirusowy??

p.s. Nagrywarka Lite-ON DVD-RW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli robisz dyskietkę startową, a potem przy jej pomocy i programu, robisz pendrive startowy. Pliki Windows możesz wrzucić na pendrive lub na dysk, jeśli masz taką możliwość.

Można też od razu próbować robić bootowalny pendrive w taki sposób, jak robi się bootowalną dyskietkę, tylko nie wiem czy to ruszy, bo nie próbowałem.

Odnośnie biosu, to wgrywasz nowy i już:

http://www.cdrinfo.pl/biosy

Tylko upewnij się dokładnie co do modelu napędu. Jak wgrasz zły, to mogą być schody. Program zapyta, czy na pewno chcesz wgrać, dajesz tak i po kilku sekundach będzie jak nowy. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli robisz dyskietkę startową, a potem przy jej pomocy i programu, robisz pendrive startowy. Pliki Windows możesz wrzucić na pendrive lub na dysk, jeśli masz taką możliwość.

Można też od razu próbować robić bootowalny pendrive w taki sposób, jak robi się bootowalną dyskietkę, tylko nie wiem czy to ruszy, bo nie próbowałem.

Odnośnie biosu, to wgrywasz nowy i już:

http://www.cdrinfo.pl/biosy

Tylko upewnij się dokładnie co do modelu napędu. Jak wgrasz zły, to mogą być schody. Program zapyta, czy na pewno chcesz wgrać, dajesz tak i po kilku sekundach będzie jak nowy. :]

No i gluteus maximus :mur: rozmawiałem z kumplem i powiedział mi ze miał taki sam model nagrywarki jak ja i miał podobne obiawy. Okazało się ze nagrywarka padła i nie dało się jej naprawić nawet w serwisie.

Wgrałem nowy bios ale nic to nie dało.

Dzięki za pomoc.

POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi