Tweener Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Witam. Mam problem z moim kompem. Mianowicie nadszedł czas na formatowanie, więc jak zawsze przerzuciłem potrzebne pliki na dysk D i E, C zostawiłem z samym systemem i niepotrzebnymi plikami. Zrobiłem restart, wszedłem do biosu, zmieniłem ,żeby wystartował z płytki, zapisałem zmiany. Włożyłem płytkę z windą(XP) i czekałem aż odpali mi instalator. Na ekranie wyświetliło się: BOOT CD_ poczekałem chwilkę i pojawił się nowy komunikat: DISC BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISC AND PRESS ENTER. włożyłem więc płytke drugi raz, lecz nie rozwiązało to problemu. Dal pewności, że to nie wina płytki włożyłem do napędu DVD z Vistą - pokazał się ten sam błąd. Komputer formatowałem już wiele razy, ale jeszcze takiego problemu nie miałem :/. Płyta z windowsem na pewno jest bootowalna, bo juz instalowałem z niej nie raz. W czym może być problem?? p.s. zrobiłem clr cmosu, podociskałem taśmy, posprawdzałem czy wszystko ujest na swoim miejscu - bez skutku p.p.s. Komputer normalnie działa, jeśli w biosie ma HDD ustawione na first device p.p.p.s. Mój pierwszy post an forum. Pozdrowienia dla wszystkich :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Generalnie wygląda na to, że napęd pada. Sprawdź napęd u kumpla oraz napęd kumpla u siebie. Pomóc może przeczyszczenie napędu - są do tego specjalne płyty. Ewentualnie rozkręcić i ręcznie. Sposób był omawiany na forum chyba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tweener Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Generalnie wygląda na to, że napęd pada. Sprawdź napęd u kumpla oraz napęd kumpla u siebie. Pomóc może przeczyszczenie napędu - są do tego specjalne płyty. Ewentualnie rozkręcić i ręcznie. Sposób był omawiany na forum chyba... To do [gluteus maximus] :mur: Bo kompa mam na gwarancji i nie chce go sam rozkrecać (plomba) mam dostep do srodka przez boczy wentylator (12cm) a można zaistalowac winde z pendrivea?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Można. A jak masz gwarancję, to jedź do sklepu. Może wymienią napęd. --edit-- Odnośnie instalacji z pena. Najprościej zrobić pen bootowalny pod dos (szukaj tutaj: http://www.bootdisk.com/), a instalator Windows skopiować ręcznie z CD na pen. Następnie startujesz z pen i uruchamiasz instalator: X:cd i386winntGdzie X to litera dysku (pena). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tweener Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Z gwarancją to się powstrzymam, bo jak mi go wezmą (całego :E) to przez miesiąc będe bez kompa. Co do tej instalki z pendrive'a - Jeśli byś mógł ULISSES, to wytłumacz mi krok po kroku, bo nie chce nic skopać. Na jutro załatwię sobie Penndrive'a i będe kombinować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Potrzebne: - HP USB Disk Storage Format Tool (google) - Jakieś pliki startowe dla DOS - można np skorzystać z odpowiednio sformatowanej dyskietki (opcja "Utwórz dysk startowy MS-DOS"). 1. Instalujemy HP SFT. 2. Robimy dyskietkę startową (jak wyżej opisane). 3. Uruchamiamy HP SFT, zaznaczamy "Create a DOS startup disk". Na dole "using DOS system files located at:" wpisujemy "A:\". Można też spróbować opcji "using internal MS-DOS system files", ale nie wiem jak to działa - nie próbowałem, bo potrzebowałem specyficznej dyskietki z HDD Regenerator - pliki startowe z Hiren's Boot CD. Ostatecznie można spróbować samego formatowania z Windows - zamiast na dyskietce, to od razu na pendrive - opcja "Utwórz dysk startowy MS-DOS". Nie wiem jednak, czy to przejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tweener Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Potrzebne: - HP USB Disk Storage Format Tool (google) - Jakieś pliki startowe dla DOS - można np skorzystać z odpowiednio sformatowanej dyskietki (opcja "Utwórz dysk startowy MS-DOS"). 1. Instalujemy HP SFT. 2. Robimy dyskietkę startową (jak wyżej opisane). 3. Uruchamiamy HP SFT, zaznaczamy "Create a DOS startup disk". Na dole "using DOS system files located at:" wpisujemy "A:\". Można też spróbować opcji "using internal MS-DOS system files", ale nie wiem jak to działa - nie próbowałem, bo potrzebowałem specyficznej dyskietki z HDD Regenerator - pliki startowe z Hiren's Boot CD. Ostatecznie można spróbować samego formatowania z Windows - zamiast na dyskietce, to od razu na pendrive - opcja "Utwórz dysk startowy MS-DOS". Nie wiem jednak, czy to przejdzie. Czyli robie dyskietkę startowa, a potem za pomoca HPSFT wgrywam na nia jakies pliki. A na pendrive'a tylko przekopiowac płytkę z windowsem?? -- sklejone by ULLISSES -- NIE PISZEMY 2 POSTÓW POD RZĄD :] -- sklejone by ULLISSES -- No to już wiem w czym leży problem. Nagrywarka całkowicie przestała czytać płytki w windowsie (dopiero teraz to zauważyłem). Prawdopodobnie wirus zmienił firmware. da się to jakoś naprawić?? Może jakieś stery, skaner antywirusowy?? p.s. Nagrywarka Lite-ON DVD-RW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Czyli robisz dyskietkę startową, a potem przy jej pomocy i programu, robisz pendrive startowy. Pliki Windows możesz wrzucić na pendrive lub na dysk, jeśli masz taką możliwość. Można też od razu próbować robić bootowalny pendrive w taki sposób, jak robi się bootowalną dyskietkę, tylko nie wiem czy to ruszy, bo nie próbowałem. Odnośnie biosu, to wgrywasz nowy i już: http://www.cdrinfo.pl/biosy Tylko upewnij się dokładnie co do modelu napędu. Jak wgrasz zły, to mogą być schody. Program zapyta, czy na pewno chcesz wgrać, dajesz tak i po kilku sekundach będzie jak nowy. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tweener Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Czyli robisz dyskietkę startową, a potem przy jej pomocy i programu, robisz pendrive startowy. Pliki Windows możesz wrzucić na pendrive lub na dysk, jeśli masz taką możliwość. Można też od razu próbować robić bootowalny pendrive w taki sposób, jak robi się bootowalną dyskietkę, tylko nie wiem czy to ruszy, bo nie próbowałem. Odnośnie biosu, to wgrywasz nowy i już: http://www.cdrinfo.pl/biosy Tylko upewnij się dokładnie co do modelu napędu. Jak wgrasz zły, to mogą być schody. Program zapyta, czy na pewno chcesz wgrać, dajesz tak i po kilku sekundach będzie jak nowy. :] No i gluteus maximus :mur: rozmawiałem z kumplem i powiedział mi ze miał taki sam model nagrywarki jak ja i miał podobne obiawy. Okazało się ze nagrywarka padła i nie dało się jej naprawić nawet w serwisie. Wgrałem nowy bios ale nic to nie dało. Dzięki za pomoc. POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...