Skocz do zawartości
Draco27

Upgrade Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Na dzień dzisiejszy nie ma czegoś takiego jak przyszłościowy komp :)

Pentak E i X2 Athlon są podobne wydajnościowo...

Intel droższy, choć potrafi mocno się wykręcić...

Lecz nie każdy walczy o >3Ghz na nim :)

Komputer trzeba dopasować do swych potrzeb ot co.

Dla mnie jak kręcisz - Intel, nie kręcisz - AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Styknie do Crysis?!!... wiec mi bzdur nie gadajcie, che opinii fachowca... skoro jak twierdzicie 3600 wystarczy do wszystkich gier po co robią procesory kilka razy szybsze? Gothic'a 3 chce pograć na minimum 90% ustawieniach graficznych pogram w ta grę na 3600 i jak twierdzicie 667mhz goodram'ie?

bo na moim 7600gt i prescott moge go sobie wsadzić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to masz:

e6600

evga 680 sli

2x 2x1gb patriot 800mhz/cl4

2x gf 8800 ultra

2x wd caviar wd3200aaks @ raid 0

be quiet! straight power 650w

win vista 64-bit ultimate

na tym ci pojdzie gothic 3 i w przyszlosci crysis. cze

a tak naprawde jezeli chcesz sobie powoli upgrade robic to:

Gigabyte GA-P35C-DS3R

e4300

asus 8800gts

2x1gb patriot 800mhz/cl4

wd caviar wd3200aaks

be quiet! straight power 450w

samsung sh-182m

a jezeli nie masz hajsu to nie marudz i bierz:

abit kn9

athlon x2 3600+

1gb goodram 667mhz

palit 7900gs

seagate 250gb 7200.10

huntkey 350w

samsung sh-182d

i nie wymagaj od nas zlozenia hiper zestawu za grosze. elo

Edytowane przez junioor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Styknie do Crysis?!!... wiec mi bzdur nie gadajcie, che opinii fachowca... skoro jak twierdzicie 3600 wystarczy do wszystkich gier po co robią procesory kilka razy szybsze? Gothic'a 3 chce pograć na minimum 90% ustawieniach graficznych pogram w ta grę na 3600 i jak twierdzicie 667mhz goodram'ie?

bo na moim 7600gt i prescott moge go sobie wsadzić...

ja [ciach!]le . chlopie. ludzie tu sie produkuja, chca pomoc, a ty dalej swoje . uwazasz ze zle ci radzimy? jesli tak, to idz gdzie indziej, bo to juz jest wkurzajace - albo bierz taki zestaw jak junioor podal. Za drogo? To bierz zestaw na x2 3600+ i nie marudz :|

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

do moderatorow - przepraszam za to, ze powyzywalem troche, ale widzicie jaka jest sytuacja :unsure:

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i o to chodziło właśnie! Tylko 8800 narazie odpada i tak niema nic na dx10 a za parę miesięcy te karty potanieją i wyjdzie dużo więcej modeli.

xacti po co mi doradzasz 3600 i goodramy 667 jak nie pogram na nim w crisis ani gothic 3?

Na innym forum polecili mi c2d i 800mhz pamieci patriotl tak ze moge je spokojnie podkrecic na 1000mhz do tego 7900 z 500ram albo 1950pro z 500ram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i o to chodziło właśnie! Tylko 8800 narazie odpada i tak niema nic na dx10 a za parę miesięcy te karty potanieją i wyjdzie dużo więcej modeli.

xacti po co mi doradzasz 3600 i goodramy 667 jak nie pogram na nim w crisis ani gothic 3?

Na innym forum polecili mi c2d i 800mhz pamieci patriotl tak ze moge je spokojnie podkrecic na 1000mhz do tego 7900 z 500ram albo 1950pro z 500ram.

huh . jak se do cholery nie pograsz w crysis'a ani gothica 3? :| a ze niby taki e4300 to o wiele lepszy od x2 3600? w tych grach, to raczej wiecej sie ram i procek liczy . a do tego na mobo AM2 najprawdopodobniej beda dzialac nowe procki od AMD, ktore beda wydajniejsze od C2D .

ram - 667MHz na pewno ci poleci na 800MHz, a nawet 900MHz . Miedzy 800MHz a 1000MHz zbytniej roznicy w grach nie odczujesz, wiec po co doplacac? :|

karta grafiki - no to lol na maxa. kto ci polecal 7900gs z 512mb pamieci? :|

ale twoja kasa, twoj wybor . :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm.... widze ładna dyskusja, :) Ja bym sie pakował w AM2, wiadomo ze ma wyjsc seria K10 jeszcze pod koniec tego roku (ale wejdzie pewnie w 2008) pchałbym sie w AM2 a pozniej za rok przesiadka na jakiegos "Phenoma" !!

proponowany zestaw:

dfi infinity nf II

amd brisbane 3600+

2x1GB A-daty 800 lub 667 Mhz

Palit 7900 GS

seagate 7200.10 320 GB lub wd caviar wd3200aaks

e: jak pisalem swoj post nie bylo jeszcze posta juniora, moze ma racje ;-)

Edytowane przez Mlodzian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ośmieszajcie się, bo 512MB w kartach jak 7900GS to już wcale niegłupie rozwiązanie, jest parę gier, które bardzo lubią 512MB.

Co do procka, to nie wiadomo czego crysis będzie wymagać. Mogę jedynie powiedzieć, że w far cry (czyli poprzednik crysis) c2d 1,8Ghz=x2 2,6Ghz bez żadnego naciągania w jedną czy drugą stronę, tyle że ten k10 ma być znacznie wydajniejszy od c2d, ale to tylko dywagacje.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy 500ram? - 512MB?, czy 500MHz na pamięciach? bo nie bardzo kojarzę :rolleyes:

Z tego co wyczytałem chcesz dołożyć ok. 300zł do zestawu który posiadasz, sprzedając go.

Czyli jak dla mnie, po lekturze tej jakże interesującej dyskusji, zbyt dużego wyboru nie masz.

Co do "płaczu" nad wydajnością w przyszłym Crysis'ie (DX10), czy G3 to tak naprawdę nikt Ci z fusów nie wyczaruje super, hiper, mega wypasionej maszynki liczącej, która będzie działać na minimum 90%, jak to określiłeś, detalach. Nie bardzo rozumiem co do takiego tytułu będzie miał procesor Pentium E, czy Brisbane X2. Te procesory sobie i tak nie bardzo poradzą z kartą na poziomie 7900GS, czy X1950PRO na takich ustawieniach. A taki 8800GTX będzie się "marnował" nawet na C2D X6800 w rozdzielczości 1600x1200 Aniso16x i AAx4.

Poprostu nie "wyskakuj" w topicu z takimi rzeczami jak zestaw do gry, której jeszcze nie ma. Oczekujesz, że ktoś Ci za niewielkie pieniądze złoży coś, co pozwoli Ci pograć niemal na full detalach, a jak będzie to procesor AMD to znaczy, że nikt się tu na niczym nie zna :lol2:; a jak Pentium E, to może C2D będzie lepsze... itd...

Dla mnie, na obecny czas, zestaw który podał Ci joonior na Abicie AN9 i Brisbane jest jak najbardziej OK. Reszta zależy od karty graficznej oraz pamięci (2GB to tak w sam raz - Kingston lub GoodRAM DDR2 667, a dlaczego te nie inne nie chce mi się już pisać).

...

Nie ośmieszajcie się, bo 512MB w kartach jak 7900GS to już wcale niegłupie rozwiązanie, jest parę gier, które bardzo lubią 512MB.

np. S.T.A.L.K.E.R. - nie bardzo dopracowany, czasem niezależnie od rozdzielczości potrafi "łyknąć" ponad 500MB na tekstury :-| Edytowane przez Evil One

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do procka, to nie wiadomo czego crysis będzie wymagać. Mogę jedynie powiedzieć, że w far cry (czyli poprzednik crysis) c2d 1,8Ghz=x2 2,6Ghz bez żadnego naciągania w jedną czy drugą stronę.

no wlasnie, to 512 mb moglo by cos dac, ale przy bardzo duzych rozdzielczosciach, a nie sadze i tak by w najnowsze gry na tej karcie pogral w 1600x1200 max/medium ;)

Do 7900gs najlepiej jest 256mb , wiecej ramu tylko podwyzsza cene, i zmniejsza oc .

A co do procka - wiadomo - x2 trzeba krecic :) ale patrz przyszlosciowo. Na mobo od tego Brisbane najprawdopodobniej wsadzisz (co zreszta juz pisalem) Phenoma od AMD i inne nowe wynalazki , ktore powinny rozwalic C2D :)

np. S.T.A.L.K.E.R. - nie bardzo dopracowany, czasem niezależnie od rozdzielczości potrafi "łyknąć" ponad 500MB na tekstury :|

a w jakiej rozdzielczosci i przy jakich detalach? na 7900 i tak nie pogra raczej wyzej jak 1024x768 medium wiec 500mb raczej nie lyknie.

a jak czasem karta bedzie musiala 'przeladowac' 500mb to sie nic nie stanie . IMHO dla tych 5 sekund nie warto doplacac.

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie, to 512 mb moglo by cos dac, ale przy bardzo duzych rozdzielczosciach, a nie sadze i tak by w najnowsze gry na tej karcie pogral w 1600x1200 max/medium ;)

Do 7900gs najlepiej jest 256mb , wiecej ramu tylko podwyzsza cene, i zmniejsza oc .

A co do procka - wiadomo - x2 trzeba krecic :) ale patrz przyszlosciowo. Na mobo od tego Brisbane najprawdopodobniej wsadzisz (co zreszta juz pisalem) Phenoma od AMD i inne nowe wynalazki , ktore powinny rozwalic C2D :)...

No tak, ale kiedy te procki się pojawią w komputerach "normalnego zjadacza chleba"? Na dzień dzisiejszy brałbym albo Brisbane, albo C2D z serii E6420. Pentium E oraz C2D E4300 nie posiadają wirtualizacji. Co nie zmienia faktu, że po O/C procesory na jądrach Core będą wydajniejsze od X2 AMD, jednak nie jest to wielka różnica. Dlatego, przy mniejszym zasobie funduszy postawił bym na AMD. Przy większym na C2D E6xxx.

a w jakiej rozdzielczosci i przy jakich detalach? na 7900 i tak nie pogra raczej wyzej jak 1024x768 medium wiec 500mb raczej nie lyknie.

a jak czasem karta bedzie musiala 'przeladowac' 500mb to sie nic nie stanie . IMHO dla tych 5 sekund nie warto doplacac.

Wg. Draco "medium" nie wchodzi w grę :wink:, więc sam nie wiem, może nie polecać chłopakowi zestawu, na którym później w nowych grach będzie musiał zjeżdżać z detalami, przy okazji wytykając "pseudo speców" na PPC, że się nie znają i "wtopił" kasę w szrota. Edytowane przez Evil One

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale kiedy te procki się pojawią w komputerach "normalnego zjadacza chleba"? Na dzień dzisiejszy brałbym albo Brisbane, albo C2D z serii E6420. Pentium E oraz C2D E4300 nie posiadają wirtualizacji. Co nie zmienia faktu, że po O/C procesory na jądrach Core będą wydajniejsze od X2 AMD, jednak nie jest to wielka różnica. Dlatego, przy mniejszym zasobie funduszy postawił bym na AMD. Przy większym na C2D E6xxx.

procesory pojawia sie wlasnie mniej wiecej wtedy, kiedy Draco27 uzbiera na zmiane z 3600 na cos lepszego ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Wg. Draco "medium" nie wchodzi w grę icon_wink3.gif, więc sam nie wiem, może nie polecać chłopakowi zestawu, na którym później w nowych grach będzie musiał zjeżdżać z detalami, przy okazji wytykając "pseudo speców" na PPC, że się nie znają i "wtopił" kasę w szrota."

DOKłADNIE! po co mam kupować teraz taki sobie komp i za 4 miesiące znów pakować nowe podzespoły. Jakbym miał 6 tys na kompa to bym kupił 4rdzeniowca; ale nie mam, dlatego chciałem sie dowiedzieć jakiś optymalny sprzęt a tu każdy mi wciska procka za 250zł i 667 ramy a nagle słyszę ze w gothica 3 ciężko będzie a o crisis zapomnij... chciałbym usłyszeć kup sobie średnio wypasnego procka na szynie 1000, dobra płytkę, giga szybkich pamiątek jakiś ultra.... i 7900gs za 500zł a za pól roku sprzedasz 7900 za 350 i kupisz 8800 a nie będziesz musiał wymieniać całego kompa. polecam płyte taka, ktos inny taka a tu wciąż ta sama spiewka - przeczytaliscie gdzie 3600 i goodram 667 i wycinacie na kazde forum, jak widzicie ze mi to nieodpowiada to zaproponował by ktos cos innego ale wy potraficie tylko 2x8800gtx! eh... Gdzie napisałem ze dołożyć 300zł?

hehe zabawne to forum jest, bardziej wciąga niż gothic 3, pozdrawiam all, troszkę luzu panowie to tylko forum!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim już dzisiaj bierz 2GB ramu, są obecnie na tyle tanie, że nie ma co brać 1GB, a 1GB to dzisiaj za mało (W Gothic 3 to i 2GB jest za mało).

Karta graficzna- narazie może być 7900GS, a czy wybierzesz 256MB za 500zł, czy 512MB za 600zł, to już Twoja sprawa. Gra albo będzie identycznie chodzić na 512, albo dostanie niezłego kopa (dzisiaj GRAW, Stalker, COD 2 korzystają z 512 i to nie tylko w wysokich rozdzielczościach). Na 256MB mniej stracisz przy odsprzedaży.

Płyta+procek- masz 2 możliwości- am2 lub 775

-775- kupujesz e2160 i dobrą płytę na P35. Procek niewiele ustępuje e4300, a w razie czego w każdej chwili możesz go zmienić na lepszy, łącznie z przyszłymi 45nm. jeśli chcesz coś mocniejszego już teraz, to e6420- starczy na dłużej.

-am2- kupijesz kn9 i 3600+, jak pojawi się k10, zmieniasz na k10. Tutaj jednak do czasu, zanim wstawisz k10, procek może niedomagać, a k10 wyjdzie dopiero pod koniec roku wersje 4 rdzeniowe, 2 rdzeniowe dopiero w 2008 roku- to jest odległa przyszłość.

Dlatego uważam, że opcja 775 jest na dzisiaj sensowniejsza.

edit:

Do samego Gothic 3 zdecydowanie lepiej X1950Pro od 7900GS.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Wg. Draco "medium" nie wchodzi w grę icon_wink3.gif, więc sam nie wiem, może nie polecać chłopakowi zestawu, na którym później w nowych grach będzie musiał zjeżdżać z detalami, przy okazji wytykając "pseudo speców" na PPC, że się nie znają i "wtopił" kasę w szrota."

DOKłADNIE! po co mam kupować teraz taki sobie komp i za 4 miesiące znów pakować nowe podzespoły. Jakbym miał 6 tys na kompa to bym kupił 4rdzeniowca; ale nie mam, dlatego chciałem sie dowiedzieć jakiś optymalny sprzęt a tu każdy mi wciska procka za 250zł i 667 ramy a nagle słyszę ze w gothica 3 ciężko będzie a o crisis zapomnij... chciałbym usłyszeć kup sobie średnio wypasnego procka na szynie 1000, dobra płytkę, giga szybkich pamiątek jakiś ultra.... i 7900gs za 500zł a za pól roku sprzedasz 7900 za 350 i kupisz 8800 a nie będziesz musiał wymieniać całego kompa. polecam płyte taka, ktos inny taka a tu wciąż ta sama spiewka - przeczytaliscie gdzie 3600 i goodram 667 i wycinacie na kazde forum, jak widzicie ze mi to nieodpowiada to zaproponował by ktos cos innego ale wy potraficie tylko 2x8800gtx! eh... Gdzie napisałem ze dołożyć 300zł?

hehe zabawne to forum jest, bardziej wciąga niż gothic 3, pozdrawiam all, troszkę luzu panowie to tylko forum!!

Te 300zł było podane w pierwszym poście. Stąd wziąłem, że zamiast dokupować pamięci, doradzono Ci aby wymienić całą platformę i za pieniądze za stary sprzęt oraz te 300 :-P zakupić coś znacznie wydajniejszego, oraz z nowszym socket'em pod procesor. Jeśli chodzi o mnie to już przestałem Ci doradzać, bo naprawdę ciężko skojarzyć o co Ci tak naprawdę chodzi? O podstawkę do przyszłego upgrade'u? :lol2: Dobra rada - najpierw zajmij się obecną konfiguracją, a na przyszłą rozbudowę znajdź czas za pół roku, kiedy i gry pod DX10 będą, i Vista będzie mniej zabugowana. E.o.S.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

300zl! do ramu 400mhz! do starego kompa; a teraz rozmawiamy o kupnie ramu + procesor + plyta + karta! POWIEM INACZEJ! 1800ZL ZA TE 4 PODZESPOłY ZEBY ODPALIC GOTHIC 3 na 85% grafa bez skoków, I ZA PÓŁ ROKU ZROBIC DROBNY UPGRADE zeby pograc w cos lepszego tylko niepisz 3600 + goodram 667 bo to już nudne...

"Dobra rada - najpierw zajmij się obecną konfiguracją, a na przyszłą rozbudowę znajdź czas za pół roku, kiedy i gry pod DX10 będą, i Vista będzie mniej zabugowana. E.o.S."

Evil One pomysl! Kupie teraz 1950pro 512ram za 800zł pod agp dołoze giga geili za 300zł! I za pół roku mam to sprzedać za 700zł i kupic nowy komp??? eh lepiej nic nie pisz albo idz na forum o Todomisiach.

WDK wkoncu coś z sensem! dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e4300

abit ab9

1gb patriot 800mhz/cl5

palit 7900gs

na wiecej ci nie wystarczy

chyba, ze zestaw z naciskiem na grafike

e2140 284.00

asus p5b 345.00

Radeon X1950Pro Sapphire 512MB 256b DDR3 11099-00-20R 700.00

2x1gb patriot 800mhz/cl4

Edytowane przez junioor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur: czy ty nie rozumiesz, ze na kazdym terazniejszym zestawie, ktory kupisz za te pieniadze co masz to bedziesz musial z delatalami 'zjezdzac' ? :lol: a moze myslisz, ze c2d cie zbawi?

i co sie tak na ten ram uwziales? :| tu bardziej chodzi o ilosc, a nie o szybkosc. Nawet 1Gb super wykreconego ramu bedzie sie gorzej w grach sprawowal jak 2x1Gb 667MHz :|

a jak ci zestaw na x2 nie odpowiada, to masz podana tez alternatywe na c2d . wiec nie [ciach!]l ze nikt ci nic nie zaproponowal.

300zl! do ramu 400mhz! do starego kompa; a teraz rozmawiamy o kupnie ramu + procesor + plyta + karta! POWIEM INACZEJ! 1800ZL ZA TE 4 PODZESPOłY ZEBY ODPALIC GOTHIC 3 na 85% grafa bez skoków, I ZA PÓŁ ROKU ZROBIC DROBNY UPGRADE zeby pograc w cos lepszego tylko niepisz 3600 + goodram 667 bo to już nudne...

"Dobra rada - najpierw zajmij się obecną konfiguracją, a na przyszłą rozbudowę znajdź czas za pół roku, kiedy i gry pod DX10 będą, i Vista będzie mniej zabugowana. E.o.S."

Evil One pomysl! Kupie teraz 1950pro 512ram za 800zł pod agp dołoze giga geili za 300zł! I za pół roku mam to sprzedać za 700zł i kupic nowy komp??? eh lepiej nic nie pisz albo idz na forum o Todomisiach.

dobra, nie napisze x2 + gr 667 - c2d 4300 + Kingston 667MHz . pasuje?

wydaje mi sie, ze Evil One chodzilo o to, bys troche kompa podkrecil (moge sie mylic), ale imho to raczej nie wiele da, bo w koncu i tak nie pograsz w gothica na 85% detali :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie, ze Evil One chodzilo o to, bys troche kompa podkrecil (moge sie mylic), ale imho to raczej nie wiele da, bo w koncu i tak nie pograsz w gothica na 85% detali icon_lol.gif

Miałem już nie pisać, ale nie mogłem się powstrzymać ...

:lol2: O boy .... Co to są te Todomisie?

Nie chodziło mi o rozbudowę kompa z AGP, a o obecną konfigurację, którą Ci tu polecają. Chodziło mi o to, że za te pół roku będziesz musiał i tak zmienić minimum kartę graficzną i być może procesor. Zapomnij, żeby w Gothic'u ustawić tak wysokie detale na kartach 7900GS. Na X1950PRO będzie trochę lepiej, ale nieznacznie. Na otwartej przestrzeni FPS będzie tu znacznie zjeżdżał w dół.

Jeśli już tak się uparłeś na C2D to bierz pod uwagę, że za te same pieniądze miałbyś zestaw na AM2 z mocniejszą kartą graficzną. Różnica w cenie płyty : AB9 - KN9; różnica w cenie procesora : C2D E4300 - Brisbane X3600+. Pamięci Kingstona DDR2 667 są przy swojej niskiej cenie zaskakująco podatne na O/C - więc dlatego je polecam. Przy dobrym "zarządzaniu" kasą starczyło by Ci jeszcze na 8800GTS 320MB - tu już z max./90% detalami w grach, podejrzewam, nie było by aż takich problemów jak na 7900GS/X1950PRO.

btw... Draco jeśli już kogoś cytujesz, to rób to w taki sposób aby można było się doczytać. Masz opcje quote do tego, lub CYTUJ - swoją odpowiedź pisz po znaczniku zamykającym cytat :mur:

EDIT: Zestaw, który polecam za te pieniądze:

AMD X2 3600+ Brisbane AM2 - 267zł

Abit KN9 - 251zł

2x1GB Kingston DDR2 667 CL5 - 283zł

Point of View GF8800GTS 320MB - 1099zł

Co daje około 1900zł, w grach kładąc na "łopatki" zestaw na E4300, 7900GS oraz Patrioty 800-ki ;)

Edytowane przez Evil One

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi