N1CO Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 (edytowane) Muszę na jutro zamówić zestaw do grafiki 2D dla drukarni cyfrowej. W szczególności chodzi o grafikę wektorową, a główne programy CorelDRAW, Poster Print i Caldera (również grafika rastrowa t.j. Photoshop). Niestety nie jestem w stanie podać konkretnej ceny (przypuszczalnie ok. 5k z monitorem - pomijam fakt, że monitor do grafiki to minim 6k). Ważne żeby wszelkie akcje na komputerze odbywały się w sposób szybki. Obecnie np. na E6300, 1GB i GF7300GT, duże pliki czasem kompilują się do pps'a nawet po kilka, kilkanaście minut. Komputer ma być wyłącznie do grafiki, nic innego nie będzie na nim robione. EDIT: Proponowano mi iMAC'a, ale 512MB RAM i intelowska grafika jakoś mnie nie przekonywały a cena 4,5k. Edytowane 22 Maja 2007 przez N1CO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Jak najszybsza pamiec ram i jak najwiecej jej + dobry procek (np. C2D). Do grafiki 3d proponowal bym ci jakies quadro ale do wektorowej to niebardzo sie orientuje czy jakas mega wypas ci bedzie potrzebna. Raczej niebardzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Mam wrazenie, ze jakby w tamtym kompie z 1GB ramu zrobic 4GB to dostal by w tych zastosowaniach niesamowitego kopa. Do tego jakis raid 0, albo lepiej 0+1 i powinno smigac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Co do części zestawu to już się zdecydowałem (E6600, P5B Deluxe/WiFi, 2 x (2x1GB) GEIL Ultra 800). Pozostała jeszcze karta graficzna. I tutaj wogóle nie mam pojęcia co wybrać :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Malo ramu. Nad raidem myslales? A grafa chyba wlasciwie dowolna (ale nie mam pewnosci) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Core 2 Duo z 4mb keszem, 2-3Gb ram, mobo Abit AB9 (czy inne z porządnym układem zasilającym - o/c nie będzie ale stabilność i bezpieczeństwo zapewne się liczy), grafa to podejrzewam, że cos klasy 7600SG ddr3 z 256MB styknie. Coś w tym stylu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 (edytowane) Core 2 Duo z 4MB cache ale minimum e6600, 2-4Gb ram, mobo dowlone, moze byc asrock (stabilny jak skala) ale mozesz sie uprzec przy czym slepszym, Twoja kasa w koncu, kwarta grafiki obecna wystarcza spokojnie, mozesz nawet wymienic na jakiegos slabego radeona - k.graf praktycznie nie ma znaczenia przy grafice wektorowej. Aha - pamiec kup 667MHz za to wiecej, 800MHz jest bez sensu, jezeli nie podkrecasz, zysk wydajosci zerowy. Dysk za to szybki by sie przydal, a najlepiej wlasnie raid - tu odczujesz przyspieszenie. Edytowane 23 Maja 2007 przez komisarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Twoja kasa w koncuKasa szefa, nie moja :P Niestety ;] Tak więc potwierdzam to co pisałem wcześniej. C2D E6600, ASUS P5B Deluxe/WiFi, 4GB (4x1GB) GEIL Ultra 800MHz, GF 7600 jakiś dobiorę (ale to jutro), 2x250GB Samsung (czy Seagate - ważne jak najmniejsze prawdopodobieństwo padnięcia) w RAIDzie, no i jeszcze jakiś zasilacz. Osobiście wziąłbym Topowera, ale szef się upiera przy Huntkey'u - tylko jaka moc? No i monitor Eizo L788. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Naprawde wystarcza pamieci 667Mhz, za to lepiej 2x2GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junioor Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 (edytowane) palit gf 7600gs sonic be quiet straight power 450w/500w? do raid 0 to chyba najlepsze hitachi byly. mozesz tez zaoszczedzic na ramach biorac 667mhz, poniewaz i tak nie odczujesz roznicy. edit: wyprzedzil Edytowane 23 Maja 2007 przez junioor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Kasa szefa, nie moja :P Niestety ;] Tak więc potwierdzam to co pisałem wcześniej. C2D E6600, ASUS P5B Deluxe/WiFi, 4GB (4x1GB) GEIL Ultra 800MHz, GF 7600 jakiś dobiorę (ale to jutro), 2x250GB Samsung (czy Seagate - ważne jak najmniejsze prawdopodobieństwo padnięcia) w RAIDzie, no i jeszcze jakiś zasilacz. Osobiście wziąłbym Topowera, ale szef się upiera przy Huntkey'u - tylko jaka moc? No i monitor Eizo L788. Nędza, nie ma to jak pakowac kasę w "wypaśną" płytę główna z bajerami czy kartę grafiki, która w ogóle do niczego się nie przyda, zamiast w procesor. MAsz więcej kasy? Kupuj czterordzeniowca, daj 4GB ramu 667 (po co 800??? przeciez i tak bedzie dzialal na plycie z predkoscia 667) i osadz to na taniej plycie asusa... Ale nie, lepiej kupic przybajerowny ram (podoba ci sie nazwa czy moze kolor radiatorkow?) i wifi na plycie... Moc - 450W spokojnie wystarczy. Dysk - poczytaj test radia na egieldzie - w zaleznosci od raida (0 lub 1) lepiej spisuje sie samsung albo segate. Ja preferuje samsunga, bo cihszy, ale tu bralbym segate. Pasc moga obydwa, stad ludzie polecaja RAID'a - czytaj odpowiedzi na swoje pytania! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Nędza, nie ma to jak pakowac kasę w "wypaśną" płytę główna z bajerami czy kartę grafiki, która w ogóle do niczego się nie przyda, zamiast w procesor.Akurat WiFi jest porządane. MAsz więcej kasy? Kupuj czterordzeniowca4 rdzenie jak pamiętam od 1900zł się zaczynają więc za drogo. daj 4GB ramu 667 (po co 800??? przeciez i tak bedzie dzialal na plycie z predkoscia 667) i osadz to na taniej plycie asusa...Nie jest wykluczone, że proc i RAM będą chodzić na wyższych taktach. Poza tym wyżej userzy wypowiadają się żeby brąć: "Jak najszybsza pamiec ram i jak najwiecej jej" Ale nie, lepiej kupic przybajerowny ram (podoba ci sie nazwa czy moze kolor radiatorkow?)Akurat tam skąd biorę ten sprzęt, innych 1GB kości powyżej 533 nie ma. Niestety brak towaru na stanie, a kompa jutro zamawiam i jutrom odbieram. Pasc moga obydwa, stad ludzie polecaja RAID'aTego to akurat nie rozumiem. Skoro mówimy o przyspieszeniu pracy dysków, to wiadomym jest że nie mówimy o mirroringu tylko o stripungu. A z tego co mi wiadomo, to awaria jednego dysku powoduje utratę wszystkich danych, więc jak można w tym wypadku polecać RAIDa dla zabezpieczenia danych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 (edytowane) RAID 0+1 tylko potrzebne są 4 dyski. No ale wydajność i jednoczeście pełne bezpieczeństwo. EDIT: Są jeszcze Xenony 4-ro rdzeniowe. Może będą taniej (wesje wolniejsze) Edytowane 23 Maja 2007 przez dzikidaniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 No to wiem, ale to już za drogo niestety. Raczej pokusiłbym się na modowanie i RAID 5, gdzie mam dobre zabezpieczenie, wyższą wydajność i 3 dyski. Ale w to się bawił nie będę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Przy kompie za 6k zł 500 zł dodatkowo na dyski to nie jest aż tak dużo. A RAID 5 to też nie głupi pomysł i o ile się nie mylę to teraz większość kontrolerów pozwala na to. Co do grafiki jeszcze to szybka nie musi być a przyda się jakość (ostrość) obrazy więc warto pomyśleć o jakimś ATI x1300. PS. Coś mi ta Twoja sygnaturka nie pasuje ;) C2D i DFI Infinity. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...