Skocz do zawartości
sentex

Bq Darkpower Pro 530w

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

...ostatnio zrobiłem przesiadkę z platformy AMD na Intela i w moim BeQuiet zaczęły piszczeć cewki... to jest nie do wytrzymania czy to może być podstawą do wysłania tego na gwarancję? nie było tego problemu na SanDiego@3GHz, DFI LP i 2x512 Samsungach@500MHz... teraz nawet na niepodkręconym C2D pisk jest bardzo słyszalny i denerwujący... macie jakieś rady co z tym zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK sprawdze... choć wczoraj jak nasłuchiwałem to pisk ewidentnie wychodzi z zasilacza... sprawdze też płytę na innym zasilaczu.

Kumpel elektronik powiedział, że to może być podstawą do wysłania na gwarację i niby kondensatory wydają takie dźwięki podczas przeładowania i to niby zalicza się w jakimś stopniu, że niby są nie do końca sprawne... co myślicie? wysyłać?... nie po to człowiek płaci ~400zł za zasiłke żeby później nie uciągnęła zwykłego zestawu na E6300 :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rade... przeczytałem FAQ, ale nie moge go rozkręcić by zalać cewki silikonem bo jest na gwarancji :mur: ... poza tym przeprowadziłem mały test:

podłączyłem Chieftec'a 400W (zapasowy zasilacz) do mojego zestawu na C2D i też piszczy następnie podłaczyłem BeQuiet'a do "testowego zestawu" (3200+AM2, ASUS M2NPV-MX + moje Patrioty i 7900GS) i jest cicho... następnie podłączyłem tez Chieftec'a do "zestawu testowego" i też jest cicho ... teraz pytanie:

1. czy z zasilaczami jest wszystko ok? a np. mobo (pod Intela) robi jakieś zakłócenia?

2. czy jednak to wina zasilaczy i nie wytrzymują obciązenia?

3. czy mój zestaw na Intelu rzeczywiście bardziej obciąża zasilacz niż ten na AMD?

nie wiem już co robić... wysyłać tego BQ na gware czy jak? jeśli chce potestować na innych płytach lub nawet prockach musze to jutro zabrać do pracy ech.

ps. zaznaczam że pisk jest na 100% z zasiłek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory, ale nie jestem jakimś laikiem :? gdy przykładasz ucho do kratki zasilacza i ewidentnie słyszysz, że dźwięk dobiega z niego nadal twierdzisz, że to płyta piszczy? na innych płytach zasilacze działają bez problemu... dziś testowałem jeszcze inne zasilacze w pracy i też piszczą (tylko na moim asusie) gadałem ze sprzedawcą jutro płyte wysyłam i mają mi wymienić na inną... i mam nadzieję, że na tym się skończy... dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobie mały OT bo sprawa z zasilaczem zostala juz wyjasniona (tu ewidentnie wina mobo a nie zasilacza). Wiec jakie MAX config pociagnie ten BQ Dark PRO 530 ? Pytam bo planuje teraz takowego zakupic. Mam 410 zl i nie chce pozniej zalowac wyboru. (Do tego jakis E4300 i Asus P5N SLI).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne, jeśli tak mówisz.

Wierz mi, że dla mnie to tak samo dziwne jak dla Ciebie, ale widocznie skecja zasilania na płycie powoduje jakieś anomalie... nie wiem jak to inaczej wyjaśnić :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam to mobo i nie mam z nim żadnych problemów, cewki nie piszczą icon_smile3.gif

Tak, ale pisałem, że to płyta sprawiała, że piszczał zasilacz

Tak, ale najlepiej od razu skreślić całą firmę, bo to ich wina i "Asus to szajs" :mur:

mam do czynienia na codzień z Asus'ami i wierz mi, że można zjeśc nerwy... ale dziękuje Bogu, że szef nie zamawia Gigabyte'ów :? Edytowane przez sentex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi