Skocz do zawartości
hitmanio

Ecs K7S5A

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej powinna, gorzej jak masz SDR 100 i wsadzisz XP na 133. Asynchronicznie będzie chodzić beznadziejnie, jeżeli masz DDR to powinno być OK. Polecam jeszcze sprawdzić wersję bios'u na www.ecs.com.tw albo zapodać jakiegoś chepobios'a.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elo terz posiadam ecsa k7s5a i na nim atlonka 1800xp chodzi ale ten ecs to taki shit ze sie w glowie nie miesci ja bym na twoim miejscu sie jak najszybciej tego pozbyl ja swojego moge nawed oddac za darmo przynajmniej nie bede mial problemow z nim . A tak wogule to mam na nim 196 ramu na magistrali 133 i rewelacja to nie chodzi moze jak by byl ddr to co innego ale szukalem informacji co mu pomoze i znalazlem nawet ze niektore ecsy nawet z ddrami nie chodza tak jak powinny mi np. srednio 1-4 pada bios na tydzien albo na dzien :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary K7S5A to najlepsze płyta z ECS nie mówie że jakiś super nie wiadomo co ale spoko płyta mnie chodzi bez bulu a jak tobie tak bios pada to czemu do servisu nie idziesz ??? I nie strasz ludzi. Ale żeby nie było że mówie że jest idealna zależy od modelu ale na pewno lepsza od płyt na KT266 i na pewno obługuje wszystki procki na FSB 133. Tyle że o asymchronie to lepiej zapomnieć. A najlepiej to wbrać CheepoBiosa i jest wypas http://forum.ocworkbench.com/ocwbcgi/ultim...c&f=27&t=003724 albo inny adres ale gdzieś mi go wsiało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nie chce straszyc, mnie sie bardzo podoba ta plyta [choc w zasadzie wszystkie brawa naleza sie SiS'owi za bardzo fajny chipset, a nie ECSowi, ktory robote troche spieprzyl] ... szybka (wymiata Vie), stabilna (zero problemow), nic sie na niej nie pieprzy (jak na Viach), kontrolery wrecz genialnie (w porownaniu do Vii) dzialaja - na poziomie Intelowskich, cena jest calkiem przystepna ........ no ale to wykonanie :( ja mam juz 4 egz., pierwszzy sie nie podniusl po update'cie biosu, drugi pieprzyl sie z FSB 133 MHz (tzn jak mial SDR to przy magistrali 133 MHz sam sie restartowal w dowolnym momencie), a dwoch pozostalych ten sam problem, tzn ... potrafi chodzic tygodniami i nic, a potem co uruchomienie to bios sie zeruje (a w tej ostatniej jest jeszcze lepiej ... ZEGAR CZASU RZECZYWISTEGO POTRAFI PRZESTAC CHODZIC !!!!! [czyt. zawesic sie i choc komp pracuje to on caly czas ta sama godzine pokazuje :))))] ... ale do tego mozna sie przyzwyczaic i w pewnym momencie zaczyna sie to po prostu olewac .... szczegolnie tak jak ja jak potrafie zostawiac kompa wlaczonego przez tydzien zeby cos sciagal z netu (zero zwieszek, zero problemow) i wszystko chodzi cacy eksta :)

ps.1 z moich obserwacji wynika, ze jka ktos ma DDRy to lepiej nich zainwestuje jednak w K7S6A, lepiej zaprojektowana, bezproblemowa i szybsza no i na nowszym chipsecie

ps.2 tak naprawde to bym zamienil ta plyte na cos innego [czyt. innego producenta] ale jakos nikt sie za bardzo nie kwapi zeby w swoich produktach pod AMD'ki wykorzystywac chipsety SiS'a zamiast VIA [n'Force i AMD jest dla mnie za drogi, a ALi ma problemy z "kompatybilnoscia" z roznymi urzadzeniami, np. k. graficz.]

ps.3 ASUS albo MSI na SiS'ie 746 to by bylo to :))))))))))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sis 735 wymiata via? hmm

na sdr nie

na ddr kt266 jest slabsze

wiec wymiata tylko kt266,ktore jest starsze ,co do innych to nawet kt133 jest szybsze

plusy tego chipu to cena i obsluga nowych procow (bezproblemowa, oczywiscie w rozumieniu ecs,ale i tak za to mu chwala)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elo terz posiadam ecsa k7s5a i na nim atlonka 1800xp chodzi ale ten ecs to taki shit ze sie w glowie nie miesci ja bym na twoim miejscu sie jak najszybciej tego pozbyl ja swojego moge nawed oddac za darmo przynajmniej nie bede mial problemow z nim . A tak wogule to mam na nim 196 ramu na magistrali 133 i rewelacja to nie chodzi moze jak by byl ddr to co innego ale szukalem informacji co mu pomoze i znalazlem  nawet ze niektore ecsy nawet z ddrami nie chodza tak jak powinny mi np. srednio 1-4 pada bios na tydzien albo na dzien :))

Mam gorącą prośbę Czy mógłbyś zmienić swojego avatarka ja sie do swojego już przyzwycz. i Forumowicze po nim mnie także identyfikują gorąca prośba będe bardzo wdzięczny .pozdrówka Wizjo P.s Sorki za off topik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elo terz posiadam ecsa k7s5a i na nim atlonka 1800xp chodzi ale ten ecs to taki shit ze sie w glowie nie miesci ja bym na twoim miejscu sie jak najszybciej tego pozbyl ja swojego moge nawed oddac za darmo przynajmniej nie bede mial problemow z nim . A tak wogule to mam na nim 196 ramu na magistrali 133 i rewelacja to nie chodzi moze jak by byl ddr to co innego ale szukalem informacji co mu pomoze i znalazlem  nawet ze niektore ecsy nawet z ddrami nie chodza tak jak powinny mi np. srednio 1-4 pada bios na tydzien albo na dzien :))

Za darmo powiadasz.... To ja sie piszę. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za darmo powiadasz.... To ja sie piszę. :D
To ja też, jak za darmo to mogę wziąć :D a nawet zapłacić symboliczną złotówkę + VAT :wink: 8) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nirozsmieszajcie mnie, ze 735 jest wolniejszy od KT266 i KT 133 rotfl o czym wy pieprzycie, o przepustowosci RAMU w Sandrze ?? buhaha ... wy sobie lepiej porownajcie na konkretnym tescie (3DMark, PCMark), a nie na czyms takim :) nawet na SDR'ach 'jest szybszy od tamtych chipow :P (zreszta swego czasu bylo porownane w necie i w trybie SDR byl porownywalny z najszybsza plyta na KT133 [ASUSie]) a w trybie DDR wymiatal oba chipsety (KT133/266). zreszta o co my sie klucimy ... zapuscie na KT133 wypalanie plyty audio z plikow mp3 (na szybkiej nagrywarce) + kopiowanie dysk-dysk .... i zycze powodzenia na VII z czyms takim :P (ja sobie jeszcze w czasie takiego procesu slucham radia internetowego w WinAmpie i jest fajnie :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, dodam tylko na kokniec, ze zawsze bylem fanem Vii do momentu kiedy nie zaczela wydawac kolejnych, coraz bardziej niedopracowanych chipow (chociazby slynny problem mosta 686a z SB Live!), problemy z obsluga DMA w napedach ... i inne takie ... SiS przy tym to tak jak Intel - podlaczasz urzadzenie i ono po prostu musi dzialac :)

ps. w hurtowni, z ktorej biore nie ma Asusow na Sisie (pod AMD, bo pod P4 sa), ale jak sie pojawi to sie zainteresuje napewno, bo firma ECS nie za bardzo mi lezy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)zreszta o co my sie klucimy ... zapuscie na KT133 wypalanie plyty audio z plikow mp3 (na szybkiej nagrywarce) + kopiowanie dysk-dysk .... i zycze powodzenia na VII z czyms takim :P (ja sobie jeszcze w czasie takiego procesu slucham radia internetowego w WinAmpie i jest fajnie :P)

He he tylko np. ja podobne rzeczy robię na KT133A i też bez problemowo, więc naprawdę nie wiem o co się kłucić :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie KT133A to nie jest KT133 ale i tak SIS 735 jest szybszy i bardziej uniwersalny i to w sumie pierwszy układ pod AMD który naprawde obsługiwał DDR przecież na KT266 różnice były tak małe że prawie żadne a zdażały się wypadki że MOBO na SDR wypadała lepiej. KT266 było porażką zresztą jak wiekszość chipsetów VIA bez litery A ( nie mówie że wszystkie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy na podstawowym biosie obsluzy athlona xp??jezeli nie to jak updatowac biosa bez obsługi antka?

obsluzy

gościu bredzi czy lama :evil:

Zależy od biosu :evil: Bios 1.0 obsługiwał antki Thundrbirdy i durki Spitfire

XP nie działały Morgan 1GHz byłrozpoznawany jako Athlon 1000

Po flashu biosu było OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...