Skocz do zawartości
d_gorko

Brak Dźwięku Gdy Używana Jest Kamerka Internetowa I Odwrotnie

Rekomendowane odpowiedzi

post-148344-1180133832_thumb.jpgWitam wszystkich. Niedawno kupilem komputer z plyta glowna Asus M2N-E SLI (NVIDIA nForce500 SLI MCP), ktora posiada 4 porty usb, obudowa ma dodatkowe 2 porty usb. Po zainstalowaniu kamerki internetowej Creative Live!Cam Vista IM i po podlaczeniu wszystko jest w porzadku. Komputer znajduje nowy sprzet i informuje ze jest gotowy do uzycia. Kiedy wlaczam Skypa w opcjach wideo moge zobaczyc podglad wideo - kamera dziala, ale kiedy z kims sie polacze to wyskakuje komunikat "Usb Controller Bandwidth Exceeded" i kiedy klikam na dymek z informacja widze: Standard enhanced PCI to USB host controller - system reserved - 10%, Standard OpenHCD USB host controlled - system reserved - 11%, USB composite Device 77%. Przepustowosc usb jest za mala.

Zrobiłem test dxdiag oto wynik dla dzwiekow przy wlaczonej kamerce:

-------------

Sound Devices

-------------

Description: C-Media CM6501 Like Sound Device

Default Sound Playback: No

Default Voice Playback: No

Hardware ID: USB\Vid_0d8c&Pid_0201&Rev_0010&MI_00

Manufacturer ID: 1

Product ID: 100

Type: WDM

Driver Name: c6501.sys

Driver Version: 5.12.0002.4219 (English)

Driver Attributes: Final Debug

WHQL Logo'd: n/a

Date and Size: 9/5/2006 10:04:38, 1419968 bytes

Other Files:

Driver Provider: C-Media Inc.

HW Accel Level: Full

Cap Flags: 0x0

Min/Max Sample Rate: 0, 0

Static/Strm HW Mix Bufs: 0, 0

Static/Strm HW 3D Bufs: 0, 0

HW Memory: 0

Voice Management: No

EAX 2.0 Listen/Src: No, No

I3DL2 Listen/Src: No, No

Sensaura ZoomFX: No

Registry: OK

Sound Test Result: Failure at step 19 (User verification of software): HRESULT = 0x00000000 (error code)

Chyba wiem jaki jest problem karta dzwiekowa zintegrowana wykorzystuje audio kontroler - standard openhcd usb host kontroler - z tego samego korzysta kamera czy mozna ten kontroler zmienic , czy mozna przelaczyc karte dzwiekowa do innego kontrolera? jesli tak to w jaki sposob?

a moze lepiej kupic karte dzwiekowa albo nowe kontrolery usb? i podłączyć je pod gniado pci które będzie miało oddzielny kontroler?

Byc moze pisze bzdury prosze o podpowiedzi czy moja teza jest słuszna czy nie

BŁAGAM POMÓŻCIE !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta dźwiękowa C-Media na płycie M2N-E 500 SLI wykorzystuje kontroler USB do przesyłu danych. Jest to karta 8.1 i jeśli ustawiona jest na 8 kanałów wówczas zajmuje 65% przepustowości kontrolera USB, system zajmuje 11% i dlatego nie starcza przepustowości dla kamerki.

Jeśli przestawimy kartę na tryb stero zajmuje ona wtedy tylko 15% przepustowości i razem z zajmowanymi 11% przez system mamy do dyspozycji 74% przepustowości kontrolera co wystarcza do podłączenia i kamerki (40%) i jeszcze innych urządzeń podpiętych do portu USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta dźwiękowa C-Media na płycie M2N-E 500 SLI wykorzystuje kontroler USB do przesyłu danych. Jest to karta 8.1 i jeśli ustawiona jest na 8 kanałów wówczas zajmuje 65% przepustowości kontrolera USB, system zajmuje 11% i dlatego nie starcza przepustowości dla kamerki.

Jeśli przestawimy kartę na tryb stero zajmuje ona wtedy tylko 15% przepustowości i razem z zajmowanymi 11% przez system mamy do dyspozycji 74% przepustowości kontrolera co wystarcza do podłączenia i kamerki (40%) i jeszcze innych urządzeń podpiętych do portu USB.

Pytanie ciekawskiego :wink: : Czy płyta ma kontroler USB 1.1 czy 2.0 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz mi wytłumaczyć jak to zrobić? mam ten sam problem co kolega. najlepsze jest to że na pozostałych komputerach w domu działa a u mnie właśnie nie pomimo takich samych sterowników i przy nie włączonym żadnym innym programie.

Byłbym bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi