szpot Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 Witam Gram na gitarze. Korzystam ze specjalnego programu Guitar Rig, który służy jako jeden wielki efekt gitarowy. Problem w tym, że jak podłanczałem gitarę do zintegrowanej karty dźwiękowej na płycie MSI KT3V i puszczałem program - przede wszystkim był tylko pisk i straszne opuźnienia i szum. Teraz zmieniam sprzęt i planuję kupić sobie jakąś porządną kartę muzyczną. Mam nadzieję, że będzie wreszcie to działało jak należy. Sprzęt, który sobie upatrzyłem to taki: http://www.allegro.pl/item199736864_creati...0410_od_ss.html lub taki: http://www.allegro.pl/item197616784_nowa_s...a_24m_fvat.html Która z tych kart jest lepsza?? I czy wybieram sprzęt już taki lepszy?? Na na pewno jest lepszy od zintegrowanej ale o ile?? Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 IMHO wybierasz bardzo dobre karty. Obie są bardzo podobne, chociaż technicznie biorąc Live! 24 ma lepsze przetworniki na wyjściu. Za to Audigy SE ma nowsze drivery i możesz kupić nową z gwarancją. Obie karty mają bardzo dobre wejście liniowe. Gdybyś chciał kupić coś lepszego w tym względzie, to musiałbyś zapłacić minimum 300-400zł. Niestety drivery tych kart nie obsługują wprost ASIO, musiałbyś użyć np. asio4all. Alternatywą dla tych kart może być Audigy1 (SB0090, SB0160, SB0240). Jakościowo nieznacznie gorsza, ale w zamian ma programowalne DSP. Przy pomocy driverów kX możesz sobie zaprogramować różne efekty wprost na karcie (kompresje, pogłosy, miksowanie, rozdział na różne wyjścia itp.). Drivery do Audigy1 obsługują ASIO. Wszystkie powyższe karty najlepiej działają przy próbkowaniu 48kHz, sprawdź czy Twoje oprogramowanie potrafi pracować z taką częstotliwością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 (edytowane) ZASADA NR 1) jeśli używasz karty muzycznej do grania na gitarze, potrzebujesz wysokiej jakości przetworników audio DAC i ADC, nieskiej latencji przy obsłudze instrumentów VST, bezbolesnego miskowania strumieni audio to odpuść sobie przekolorowane Audigy. Owszem do gier, kin domowych 777.1 to dobre karty. Jest w tej chwili aukcja na alledrogo katy M-Audio Audiophile 2496 (wpisz "2496" w szukajkę obecna cena to 249zł) - kup sobie, poza tym bez DI boxa, albo przedwzmacniacza albo mixerka z wejściem Hi-Z nie będziesz miał mocnego sygnału z gitary, basu. Jestem świeżo po lekturze i duuuużo się naczytałem. Jeśli chcesz grać na gitarze, nagrywać wokale itd itp to z Creative'a kup sobie E-MU 0404 za 400zł (choć E-MU 1212 za 580 ma lepsze pretworniki) ja jednak po lekturze wielu stron for internetowych wybrałem M-Audio Audiophile 2496. Jest to karta stereo (czy potrzebujesz dźwięku 7.1 albo NIESKOŃCZONOŚĆ.1???) z parą wejść wejściami midi, we/wy cyfrowe S/PDIF oraz złącza MIDI. Parametry karty: # 4 wejścia i 4 wyjścia o parametrach 24-bity i 96 kHz pracują w standardzie full duplex # Zakres dynamiki konwertera D/A wynosi 104 dB, przesterowania mniejsze niż 0.002% # Ogromne możliwości cyfrowego sytemu miksującego, monitoring i pełna kompatybilność ze wszelkimi aplikacjami działającymi pod Windows # Minimalna (~2ms) latencja dzięki sterownikom ASIO 2.0 Uwierz mi grałem w Guitar Rig 2 na integrze ADI1988 która miała byś lepsza od SB Live! i nie dość że nie ma do niej sterów ASIO dedykowanych, to ASIO4ALL burczały a latencja wynosiła ok 70ms - grać się nie da. jedna już zmierza do mnie AP2496 by M-Audio oraz mikserek SOUNDCRAFT COMPACT 4 (też miodny sprzęcik) i zabieram się za rzępolenie na PC'cie. napiszę jeszcze dlatego nie kupiłem CREATIVE E-MU 0404 za ok 400zł (używana 300) 1) firma E-Mu robiła dobrzy sprzęt dopóki łap nie wsadzili inżynierowie z tajwanu z creative'a 2) jak każdy Creative ma w przypadku E-MU masz tonę softu i sterowników i 1000 pokrętełek w mikserze w M-Audio sterowniki z mikserem i konsolką zajmują uwaga..... 4.1MB co znaczy że więcej robi sprzęt niż soft pozdrawiam t Edytowane 4 Czerwca 2007 przez malkovich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 (edytowane) o ile kolega u góry ma duzo racji to zalezy jak na to popatrzec.. owszem do gitarki przydaje sie preamp (przedwzmacniacz) gdyz gitara daje slaby sygnal ... ale po przepuszczeniu gitary przez jakis multi efekt albo kostke sygnal jest juz o wiele silniejszy .. zanim kupilem sobie Marshalla z podpisu uzywalem bezproblemowo gitary na X-FI podlacajac gitare przez wejscie na przednim panelu do karty. Do tej pory uzywam tej opcji jesli chcem sobie nagrac riff na dwie gitarki albo se podklad jakis zmontowac... takze nie popadajmy w skrajnosci. A co do softow imitujacych efekt to poleca Revaluatever MK II Edytowane 4 Czerwca 2007 przez Chaos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...