Skocz do zawartości
brt32

E4300, Plyta I Pamieci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jaka polecacie aktualnie plyte do E4300 tak do 450zl? Chodzi o O/C (E4300 do ok. 3GHz). Oraz jakie pamieci do tej plyty (2GB dual)?

Czytalem, ze dobra jest Abit AB9 oraz Asus P5N-E SLI... a moze np. Gigabyte DS4?

Pozdrawiam

Edytowane przez brt32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiątki lepiej wziaść tańsze, czyli Adata / Kingston 667 MHz. Lecą spokojnie na 800 Cl4 i 900 Cl5 przy rozsądnych napięciach i dla tego proca spokojnie wystarczą. Kasę zaoszczędzoną na pamiątkach lepiej dołożyć do lepszej grafy tudzież chłodzenia, co da większy przyrost wydajności niż 100 czy 200 MHz więcej na pamiątkach. Jeśli jednak dalej chcesz mieć markowe RAMy, to tak jak pisałeś - OCZ platinium, Special OPS czy Patriot LLK - powinny 1000 MHz Cl5 zrobić na naprawdę niskim Vmem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np. OCZ 2x1GB 800Mhz Platinum CL4? a moze te - Patriot LLK CL4 2x1GB 800MHz? Ktore najlepiej wspolpracuja z tymi plytkami (po podkreceniu)?

Ocz będzie zdecydowanie lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asus p5k / gigabyte ga-p35c-ds3r ~500zł

P35 to chyba bez sensu kupowac jak dla mnie, bo i tak jak kupie nowego kompa to nie bede w nim nic wymienial przynajmniej przez 2 lata ;) a wtedy to i tak pewnie trzeba bedzie juz nowa plyte zakupic ;)

I nie wiem do konca co bedzie lepsze, czy Abit AB9, Asus P5B/P5B-E czy P5N-E... Czytalem, ze P5N-E ma jakies problemy z zasilaniem i moze sie spalic przy mocnym kreceniu, ale ja raczej nie bede mocno krecil.

I jak tak patrze to np. AB9 nie ma wyjsc na COM i LPT... A sa mi te porty potrzebe...

Jaki bedzie najlepszy wybor?

Edytowane przez brt32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze msi p6n sli-fi ?

MSI raczej odpada, wybralbym cos z Asusa lub tego Abita (do 450 zl)

I zestaw by wygladal tak:

Procesor: Intel Core2Duo E4300 || 429 zl

Plyta glowna: hmmm?

Pamiec: OCZ Special OPS 800MHz CL5-5-5-15 || 315 zl

Grafika: Galaxy GeForce 7900GS 256MB DDR3 Cooler Master || 565 zl

Dysk: Seagate Baracuda 320GB NCQ || 275 zl

Muzyka: ze starego kompa Audigy ;)

Karta DVB Skystar 2 PCI

Zasilacz: be quiet! Straight Power E5-400W || 254 zl

Edytowane przez brt32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz to Huntkey 350W za ~200zł

Taniej to Amacrox 400W za ~150zł

oj, a co to za firmy? :D

juz od jakies czasu jestem nie w temacie jesli chodzi o kompy ;)

To jakies dobre zasilacze?

Ja to myslalem o Tagan'ach, Topower'ach, moze BeQuiet...

Chodzi o cisze najbardziej no i stabilnosc.

I komp bedzie krecony.

Moze taki - Tagan 430W U15 Easycon albo Be Quiet! Dark Power Pro P6-430W ? Ceny obydwu okolo 310 zl

Edytowane przez brt32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Nie słyszeć o huntkey to grzech ;) Be quiet straight power 450W da rade spokojnie. Ba, nawet ten huntkey 350W dał by rade :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki... to jeszcze tylko ta nieszczesna plyta glowna... zawsze mam problem z jej wyborem :/

Do wyboru Abit AB9, MSI P6N SLI-FI, Asus P5N-E SLI lub P5B...

Jak to jest z tymi portami COM i LPT w Abicie? Bo nie ma ich wyprowadzonym na panel... ale moze sa na plycie i da rade je wyprowadzic?

Pomozcie z ta plyta :P chodzi o dobre krecenie, stabilnosc, no i zeby miala COM i LPT (moga byc na plycie, ale lepiej zeby byly na stale)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gigabyte na 650i czyli ds4 spełnia wszystkie twoje wymagania i jest w tej cenie.

Tez o niej myslalem... tylko czy jest ona tak dobra jak Abit AB9? Chodzi o stabilnosc (oraz wspolprace z wybranymi pamieciami) i O/C.

Jeszcze mysle nad P5B lub P5B-E...

Albo jednak ta MSI P6N SLI-FI... ma LPT i COM'a ;)

Edytowane przez brt32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Abit AB9, a jeśli potrzebujesz LPT/COM to kupuje się przejściówke z usb za 30zł i po kłopocie. I to jest przyszłościowe rozwiązanie bo można ją wykorzystać np. w laptopie który w dzisiejszych czasach też nie ma lpt/com. Ale jeśli potrzebujesz tego portu do jakiegoś specjalistycznego urządzenia typu jakiś miernik to przejściówka nie spelni zadania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Abit AB9, a jeśli potrzebujesz LPT/COM to kupuje się przejściówke z usb za 30zł i po kłopocie. I to jest przyszłościowe rozwiązanie bo można ją wykorzystać np. w laptopie który w dzisiejszych czasach też nie ma lpt/com. Ale jeśli potrzebujesz tego portu do jakiegoś specjalistycznego urządzenia typu jakiś miernik to przejściówka nie spelni zadania.

LPT potrzebuje do drukarki, a COM'a do programowania roznych ukladow (Atmel, Xilinx, itp). I tuner czasem musze przeprogramowac :) Bedzie dzialac z ta przejsciowka?

Poczytalem troche o tych przejsciowkach i powinno dzialac ;) Czyli wybieram AB9 :D

Koncowy zestaw:

Procesor: Intel Core2Duo E4300 || 429 zl

Plyta glowna: MSI P6N SLI-Fi || ok. 400 zl

Grafika: Galaxy GeForce 7900GS 256MB DDR3 Cooler Master || 565 zl

Dysk: Seagate Baracuda 320GB NCQ || 275 zl

Zasilacz: be quiet! Straight Power E5-400W || 254 zl

Jak to wyglada? :)

Edytowane przez brt32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LPT potrzebuje do drukarki, a COM'a do programowania roznych ukladow (Atmel, Xilinx, itp). I tuner czasem musze przeprogramowac :) Bedzie dzialac z ta przejsciowka?

Poczytalem troche o tych przejsciowkach i powinno dzialac ;) Czyli wybieram AB9 :D

O przejściówkach lepiej poczytaj dokładniej, drukarka powinna działać, ale z resztą to jestem prawie pewien że będzie problem.

Jeśli zaś chodzi o pamięci to mogę polecić Corsair Twin2x XMS 667 4-4-4-12. Niezłe OC i niska cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np na allegro pisza, ze beda dzialac te przejsciowki (np z programatorami), ale to i tak nigdy nic nie wiadomo... Tutaj linki:

http://www.allegro.pl/item198608736_usb_to...l_2303_24h.html

http://www.allegro.pl/item197805263_przejs...fic_pl2303.html

przeczytalem na jakims tam forum, ze chyba jednak nie beda dzialac programatory na tej przejsciowce... :/

Edytowane przez brt32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ta:

http://sklep.proline.pl/shop.php?prodid=EVGA+122-CK-NF66-T1

:?:

Niby dobra:

http://pclab.pl/art26750.html

Dobre OC + świetne rozmieszczenie elementów + pasywne chłodzenie = dla mnie bomba.

No i ta cena... :gitarzysta2:

Edytowane przez Aran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np na allegro pisza, ze beda dzialac te przejsciowki (np z programatorami), ale to i tak nigdy nic nie wiadomo... Tutaj linki:

http://www.allegro.pl/item198608736_usb_to...l_2303_24h.html

http://www.allegro.pl/item197805263_przejs...fic_pl2303.html

przeczytalem na jakims tam forum, ze chyba jednak nie beda dzialac programatory na tej przejsciowce... :/

Zawsze możesz najpierw kupić i sprawdzić, chyba to mniejszy problem niż późniejsza zmiana płyty głównej. A i napiszesz na forum to ludzie z podobnym problemem już będą wiedzieć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli kiepskie te OCZ'y sa? :P ja bym wzial te tansze, czyli Special OPS...

Napisałem GRZESZĄ, tzn słyszałem, że osiągają bez problemu > 1000MHz.

O przejściówkach lepiej poczytaj dokładniej, drukarka powinna działać, ale z resztą to jestem prawie pewien że będzie problem.

Jeśli zaś chodzi o pamięci to mogę polecić Corsair Twin2x XMS 667 4-4-4-12. Niezłe OC i niska cena.

Mam te pamiątki. Kiedyś były drogie jak (sam kupiłem je za 770zł). Dzisiaj różnica między 667 a 800 jest tak mała, że warto te pare złoty dopłacić.

A ta:

http://sklep.proline.pl/shop.php?prodid=EVGA+122-CK-NF66-T1

:?:

Niby dobra:

http://pclab.pl/art26750.html

Dobre OC + świetne rozmieszczenie elementów + pasywne chłodzenie = dla mnie bomba.

No i ta cena... :gitarzysta2:

Przyznam, że jak zobaczylem 1 link to spojrzałem na nia sceptycznie. Taka sobie płytka. Nawet SLI nie ma. Ale dopiero jak zobaczyłem test - opadła mi szczęka :] I TYLKO ZA 350zł! Masakra.... Muszę się poważnie zastanowić czy brac MSI czy EVGA..

O nie mam: Ograniczenie napięcia dla pamięci do 2.1V. Niestety płyta odpada....

Edytowane przez SU8Z3R0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie bede sie bawil w te przejsciowki i w koncu wezme ta MSI P6N SLI-Fi :P :P :P

Duza jest roznica w O/C w porownaniu do AB9?

Chcialbym podkrecic tak do ok. 3GHz tego E4300, wiec wystarczylaby MSI? Pamieci to te OCZ'y.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi