Skocz do zawartości
eaeae

Ile Wytrzyma Proc

Rekomendowane odpowiedzi

Hi.

Posiadam procka intel dual core e2160 - 1.83ghz, 1mb cache. Slyszalem ze po wykreceniu go na wartosci >2.7 proc po czasie ok. roku padnie. To samo tyczy sie z modelami e4300 i 6300. Ile w tym prawdy? Czy jesli zmienie samo fsb, a nie napiecie to nie padnie? Sprzet nowy, wiec nie cche go stracic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: Sprzedawca w sklepie Ci tak powiedzial czy co?

Moj duron wykrecony w bodajze 2003 czy 2004 (cholera skleroza) z 600Mhz na 1000Mhz smiga po 10 godzin dziennie codziennie i jakos nic mu nie jest.

Owszem, bedzie Ci sie proc zuzywal szybciej tzn zamiast pasc po 30 latach padnie po 20 ;-)

BTW bylo to juz poruszane na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

liczy się przedewszystkim temperatura. Proc podkręcony, ale dobrze chłodzony będzie pracował dłuzej niż ten gorący na defaultowych ustawieniach. No i zbyt wysokie napięcie też daje popalić i to nie tylko za sprawą podwyższonej temp. Bardziej można się martwić o płytę główną czy zasilacz. Procesor nie jest pierwszorzędną ofiarą oc, mimo pozorów :lol: Mój kolega powiedział, że nie podkręci kompa bo to go zniszczy. Ja byłem przeciwnego zdania i ze swoim zrobiłem inaczej :) Efekt jest taki, że mój dalej działa, a jego wiesza przy wczytywaniu BF2. :lol: Chłopak zapomniał ze od czasu do czasu trzeba komputer odkurzyć

Edytowane przez Vodor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi