klami85 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 (edytowane) Witam! Planuje mały upgrade sprzętu z tego co mam w podpisie na coś od INTELA (nigdy INTELA nie miałem ). Konkretnie to chcę sprzedać MoBo, Proca i Ram (ok700zł) i dołożyć ze 300zł. Złoży się za to coś sensownego? Nie koniecznie na C2D może być na E2140 lub E2160, koniecznie 2GB Ram i płyta w miarę sensowna do OC (najlepiej z możliwością rozbudowy do QuadCore, dołożenia Ramu do 4GB i niezłym dźwiękiem). Grafę zostawiam, na gierkach mi nie zależy. Czy widzicie wogóle sens takiej przesiadki? Jestem grafikiem i ostatnio mi troszkę mocy brakuje w CPU. Edytowane 4 Czerwca 2007 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 (edytowane) Mam wątpliwości czy w ogóle warto, skoro na gierkach nie zależy, a w normalnej pracy różnicy pomiędzy X2 nie odczujesz. Chyba że chcesz po prostu coś innego dla odmiany. Skoro brakuje mocy CPU, to żeby zauważyć różnicę, to musi to te kilkadziesiąt procent wydajniejsze być. C2D podkręcone do przynajmniej 3,2Ghz, wtedy może odczujesz widoczną różnicę. Edytowane 4 Czerwca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 (edytowane) http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2906-6 Testy oglądałem, wielkiej różnicy wydajności nie ma, ale patrze też pod tym kątem, że i tak będę musiał niedługo ten zestaw wymienić, a na wymiana samego proca na Brisbane@3Ghz na pewno zauważalnego wzrostu wydajności nie da. No i gdybym kiedyś cierpiał na nadmiar gotówki to mógłbym proca znów wymienić na jakiś mocniejszy model C2D, a na AM2 już się możliwości skończyły. Pograć też czasem lubię, ale jest to sprawa drugorzędna, a grafę gdybym miał wymieniać to tylko na jakieś 8800 (na razie szkoda mi na to kasy). W każdym razie co byście polecali płytę + Proca + Ram żeby się zmieścić w 1000zl Edytowane 4 Czerwca 2007 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marx2 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 poszukaj co jest waskim gardlem jesli faktycznie proc to masz 2 wyjscia: 1.zmienic na c2duo i krecic 2.poczekac - za chwile wejdzie penryn i K10 Oba procki mimo ze jakies testy juz sa to nie wiadomo jaka beda mialy wydajnosc, a szczegolnie podatnosc na krecenie Rownie dobrze moze ci brakowac RAM (swapowanie), albo masz zasyfiony system. A wgole co to za grafika: 3D, video czy 2D? Jak 3D to poczytaj dobrze, np w Cinebench AMD bije core2duo wiec nie wiem czy zmiana ci cos da Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 grafika 2D - projektuje reklamy i zajmuje się grawerowaniem laserowym. Ramu starcza. W firmie pracuje też na 2GB i C2D@2,6Ghz i wszystko jakoś płynniej śmiga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość blackhole Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Witam! Planuje mały upgrade sprzętu z tego co mam w podpisie na coś od INTELA (nigdy INTELA nie miałem ). Konkretnie to chcę sprzedać MoBo, Proca i Ram (ok700zł) i dołożyć ze 300zł. Złoży się za to coś sensownego? Nie koniecznie na C2D może być na E2140 lub E2160, koniecznie 2GB Ram i płyta w miarę sensowna do OC (najlepiej z możliwością rozbudowy do QuadCore, dołożenia Ramu do 4GB i niezłym dźwiękiem). Grafę zostawiam, na gierkach mi nie zależy. Czy widzicie wogóle sens takiej przesiadki? Jestem grafikiem i ostatnio mi troszkę mocy brakuje w CPU. w tej chwili przechodzenie na c2d to bylby twoj najwiekszy blad zyciowy jesli siedzialbys na 939 to moze bylby jakis sens ale skoro juz jestes na am2 to poczekaj na phenoma naprawdwe jest na cos czekac http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...?i=2939&p=2 twoja zmiana ograniczy sie to flashu biosa i wymiany procka na dzien dzisiejszy walnij sobie x2 3600+ brisbane za 240zl opyl swojego sztukasa ten brisbane napewno poplynie sporo wyzej niz te 5000+ chcesz zmiany to walnij sobie radka 2900 xt to napewno odczujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 w tej chwili przechodzenie na c2d to bylby twoj najwiekszy blad zyciowy jesli siedzialbys na 939 to moze bylby jakis sens ale skoro juz jestes na am2 to poczekaj na phenoma naprawdwe jest na cos czekac http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...?i=2939&p=2 twoja zmiana ograniczy sie to flashu biosa i wymiany procka na dzien dzisiejszy walnij sobie x2 3600+ brisbane za 240zl opyl swojego sztukasa ten brisbane napewno poplynie sporo wyzej niz te 5000+ chcesz zmiany to walnij sobie radka 2900 xt to napewno odczujesz To chyba poczekam... choć kupowanie brisbane@3GHz raczej nie rozwiąże problemu "braku mocy" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość blackhole Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 To chyba poczekam... choć kupowanie brisbane@3GHz raczej nie rozwiąże problemu "braku mocy"oj juz nie przesadzaj z tym brakiem mocy. Zreszta jakis 80% skok wydajnosciowy phenoma x2 vs twoj w operacjach zmiennoprzecinkowych chyba ci wystarczy :lol2: napewno ci to taniej wyjdzie i napewno lepiej bo k10 bedize deklasowal c2d :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 dokładnie, czekaj na phenoma :) Nie zdradzaj zielonych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...