Skocz do zawartości
klami85

Upgrade Sprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Planuje mały upgrade sprzętu z tego co mam w podpisie na coś od INTELA (nigdy INTELA nie miałem :damage_wall: ). Konkretnie to chcę sprzedać MoBo, Proca i Ram (ok700zł) i dołożyć ze 300zł.

Złoży się za to coś sensownego? Nie koniecznie na C2D może być na E2140 lub E2160, koniecznie 2GB Ram i płyta w miarę sensowna do OC (najlepiej z możliwością rozbudowy do QuadCore, dołożenia Ramu do 4GB i niezłym dźwiękiem). Grafę zostawiam, na gierkach mi nie zależy.

Czy widzicie wogóle sens takiej przesiadki? Jestem grafikiem i ostatnio mi troszkę mocy brakuje w CPU.

Edytowane przez klami85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wątpliwości czy w ogóle warto, skoro na gierkach nie zależy, a w normalnej pracy różnicy pomiędzy X2 nie odczujesz. Chyba że chcesz po prostu coś innego dla odmiany.

Skoro brakuje mocy CPU, to żeby zauważyć różnicę, to musi to te kilkadziesiąt procent wydajniejsze być. C2D podkręcone do przynajmniej 3,2Ghz, wtedy może odczujesz widoczną różnicę.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2906-6

Testy oglądałem, wielkiej różnicy wydajności nie ma, ale patrze też pod tym kątem, że i tak będę musiał niedługo ten zestaw wymienić, a na wymiana samego proca na Brisbane@3Ghz na pewno zauważalnego wzrostu wydajności nie da. No i gdybym kiedyś cierpiał na nadmiar gotówki to mógłbym proca znów wymienić na jakiś mocniejszy model C2D, a na AM2 już się możliwości skończyły.

Pograć też czasem lubię, ale jest to sprawa drugorzędna, a grafę gdybym miał wymieniać to tylko na jakieś 8800 (na razie szkoda mi na to kasy).

W każdym razie co byście polecali płytę + Proca + Ram żeby się zmieścić w 1000zl

Edytowane przez klami85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj co jest waskim gardlem jesli faktycznie proc to masz 2 wyjscia: 1.zmienic na c2duo i krecic

2.poczekac - za chwile wejdzie penryn i K10

Oba procki mimo ze jakies testy juz sa to nie wiadomo jaka beda mialy wydajnosc, a szczegolnie podatnosc na krecenie

Rownie dobrze moze ci brakowac RAM (swapowanie), albo masz zasyfiony system.

A wgole co to za grafika: 3D, video czy 2D?

Jak 3D to poczytaj dobrze, np w Cinebench AMD bije core2duo wiec nie wiem czy zmiana ci cos da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość blackhole

Witam!

Planuje mały upgrade sprzętu z tego co mam w podpisie na coś od INTELA (nigdy INTELA nie miałem :damage_wall: ). Konkretnie to chcę sprzedać MoBo, Proca i Ram (ok700zł) i dołożyć ze 300zł.

Złoży się za to coś sensownego? Nie koniecznie na C2D może być na E2140 lub E2160, koniecznie 2GB Ram i płyta w miarę sensowna do OC (najlepiej z możliwością rozbudowy do QuadCore, dołożenia Ramu do 4GB i niezłym dźwiękiem). Grafę zostawiam, na gierkach mi nie zależy.

Czy widzicie wogóle sens takiej przesiadki? Jestem grafikiem i ostatnio mi troszkę mocy brakuje w CPU.

w tej chwili przechodzenie na c2d to bylby twoj najwiekszy blad zyciowy

jesli siedzialbys na 939 to moze bylby jakis sens ale skoro juz jestes na am2 to poczekaj na phenoma naprawdwe jest na cos czekac

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...?i=2939&p=2

twoja zmiana ograniczy sie to flashu biosa i wymiany procka

na dzien dzisiejszy walnij sobie x2 3600+ brisbane za 240zl opyl swojego sztukasa

ten brisbane napewno poplynie sporo wyzej niz te 5000+

chcesz zmiany to walnij sobie radka 2900 xt to napewno odczujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tej chwili przechodzenie na c2d to bylby twoj najwiekszy blad zyciowy

jesli siedzialbys na 939 to moze bylby jakis sens ale skoro juz jestes na am2 to poczekaj na phenoma naprawdwe jest na cos czekac

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...?i=2939&p=2

twoja zmiana ograniczy sie to flashu biosa i wymiany procka

na dzien dzisiejszy walnij sobie x2 3600+ brisbane za 240zl opyl swojego sztukasa

ten brisbane napewno poplynie sporo wyzej niz te 5000+

chcesz zmiany to walnij sobie radka 2900 xt to napewno odczujesz

To chyba poczekam... choć kupowanie brisbane@3GHz raczej nie rozwiąże problemu "braku mocy"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość blackhole

To chyba poczekam... choć kupowanie brisbane@3GHz raczej nie rozwiąże problemu "braku mocy"

oj juz nie przesadzaj z tym brakiem mocy. Zreszta jakis 80% skok wydajnosciowy phenoma x2 vs twoj w operacjach zmiennoprzecinkowych chyba ci wystarczy :lol2:

napewno ci to taniej wyjdzie i napewno lepiej bo k10 bedize deklasowal c2d :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi